tisdag 5 november 2013

Historiska händelser nu och då 5 November

1605Krutkonspirationen, då Parlamentet (Westminster Palace) skulle sprängas i luften; avslöjandet av konspiratören Guy Fawkes började firas i Storbritannien 1606, kallas Guy Fawkes Night.

Guy Fawkes, förmodligen född 13 april 1570 i York, död 31 januari 1606 i London, var en av de katolska konspiratörerna som försökte lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det brittiska överhuset i Westminsterpalatset, i vad som kallas för krutkonspirationen år 1605. Fawkes var en av de första konspiratörerna att ansluta sig.

Krutkonspirationen år 1605 var ett försök av några katoliker i England att lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det brittiska överhuset i Westminsterpalatset. Konspirationen misslyckades och flertalet av konspiratörerna arresterades, dömdes och avrättades kort därefter.

Konspirationens upphovsman och ledare var Robert Catesby, som var missnöjd med kung Jakobs sätt att styra landet. Catesby planerade därför att spränga det brittiska överhuset i Westminsterpalatset under parlamentets högtidliga öppnande den 5 november 1605. Efter detta dåd var planen att starta ett uppror i Midlands i syfte att kidnappa Jakobs dotter Elisabet Stuart och göra henne till drottning. Catesby värvade tolv konspiratörer vilka var John och Christopher Wright, Robert och Thomas Wintour, Thomas Percy, Guy Fawkes, Robert Keyes, Thomas Bates, John Grant, Ambrose Rookwood, Francis Tresham samt Everard Digby. Fawkes, som under många år stridit som legosoldat, var den som skulle genomföra själva sprängningen.

Konspirationen avslöjades genom ett anonymt brev skickat den 26 oktober 1605 till William Parker, 4:e baron Monteagle. När källarvalvet under det brittiska överhuset i Westminsterpalatset genomsöktes vid midnatt natten till den 5 november upptäcktes Fawkes, där han vaktade 36 kruttunnor. Fawkes arresterades på plats och när de övriga konspiratörerna fick veta att de var avslöjade valde flertalet att fly London. Den 7 november nådde de Holbeche House, på gränsen till Staffordshire, där de bestämde sig för att övernatta. Morgonen därpå anlände Richard Walsh, sheriffen av Worcester, tillsammans med en styrka på cirka tvåhundra män och en eldstrid utbröt, i vilken bland annat Catesby och Percy dödades. De överlevande konspiratörerna arresterades och vid rättegången mot dem den 27 januari 1606 dömdes samtliga för högförräderi. Konspiratörerna avrättades i slutet av denna månad genom avrättningsmetoden hängning, dragning och fyrdelning.


2006Iraks före detta diktator Saddam Hussein döms till döden genom hängning för brott mot mänskligheten.

Saddam Hussein Abed al-Majid al-Tikriti ofta kallad enbart Saddam, född 28 april 1937 i byn Al-Auja nära Tikrit, död 30 december 2006 i Bagdad (avrättad genom hängning), var Iraks ledare, president och diktator från den 16 juli 1979. Han var dessförinnan vicepresident 1969–79 under Ahmed Hassan al-Bakrs regeringstid samt premiärminister 1979–1991 och från 1994. Hans regim störtades den 9 april 2003 när amerikanska trupper under Irakkriget intog Bagdad, och han fängslades den 13 december samma år efter att ha lokaliserats i ett gömställe utanför Tikrit. Den 5 november 2006 dömdes han till döden genom hängning för brott mot mänskligheten och avrättades den 30 december samma år.


Vi firar födelsedag:
1929Lennart Johansson, svensk före detta ordförande i UEFA och vice ordförande i FIFA.


 
1941Art Garfunkel, amerikansk sångare och låtskrivare.
 
 
1959Bryan Adams, kanadensisk låtskrivare/artist.
 
1964Famke Janssen, nederländsk skådespelare och fotomodell.
 
 
1975Jenny Pettersson, Velvet, svensk sångare.
 
 
 
Vi lämnade er:
1982Jacques Tati, fransk komiker, filmregissör och skådespelare.2007Nils Liedholm, svensk fotbollsspelare, medlem i det lag som tog VM-silver 1958.Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Camilla sa...

Många att fira och några att minnas...