fredag 29 november 2013

Historiska händelser nu och då 28 November

1990Margaret Thatcher tvingas att avgå som brittisk premiärminister och partiledare för Konservativa partiet sedan hon inte längre har tillräckligt stöd inom partiet.

Margaret Hilda Thatcher, Baroness Thatcher född Roberts 13 oktober 1925 i Grantham i Lincolnshire, död 8 april 2013 i London var en brittisk politiker som blev Storbritanniens under 1900-talet längst sittande premiärminister (1979–1990) samt den hittills enda kvinnan som innehaft posten.

Det, som det kan kallas, politiska lönnmordet på Margaret Thatcher var en av de mest dramatiska episoderna i modern brittisk politisk historia. Idén om en långvarig premiärminister, obesegrad i val, som körs ut efter en intern partiomröstning, kan vid en första anblick verka osannolik. 1990 gjorde dock motståndet mot Thatchers politik rörande kommunal beskattning, regeringens synbara misskötsel av ekonomin (i synnerhet höga räntor på 15 procent som undergrävde Thatchers stödbas bland bostadsägare och företagare), och motsättningarna inom det konservativa partiet i frågan om europeisk integration, att hon och hennes parti såg ut att bli allt mer politiskt sårbara.

Den 1 november 1990 avgick sir Geoffrey Howe, en av Thatchers äldsta och mest trofasta anhängare, från sin post som vice premiärminister i protest mot Thatchers Europapolitik. I sitt avskedstal i underhuset två veckor senare föreslog han att tiden hade kommit för andra att överväga sitt eget svar på den tragiska lojalitetskonflikt som han sade sig ha brottats med i möjligen för lång tid. Thatchers före detta kabinettskollega Michael Heseltine utmanade henne därefter om partiledarskapet, och fick tillräckligt stöd i den första valomgången för att förlänga omröstningen till en andra omgång. Fastän hon inledningsvis sade att hon tänkte ställa upp i den andra omröstningen beslöt Thatcher, efter att ha rådgjort med sina regeringskollegor, att dra sig tillbaka från striden. Den 22 november tillkännagav hon inför kabinettet att hon inte skulle vara en kandidat i den andra omröstningen. Kort därefter offentliggjorde hennes stab vad som i praktiken var hennes avskedsuttalande, där hon sade sig efter att ha rådfrågat sina kollegor ha kommit fram till att enigheten i partiet och förutsättningarna för en kommande valseger skulle bli bättre om hon avgick.


1994 – Norge röstar nej till medlemskap i EU.

Folkomröstning om EU-medlemskap hölls i Norge den 28 november 1994. Resultatet blev att 52,2 % röstade mot norskt medlemskap medan 47,8 % röstad för. I Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold och Buskerud röstade majoriteten för medlemskap. I alla andra fylken röstade majoriteten emot. Valdeltagandet var 89 %.

Det var Norges andra folkomröstning om medlemskap, den första hölls 1972.


Vi firar födelsedag:
1793Carl Jonas Love Almqvist, svensk författare, poet, kompositör, skolman, romantiska prosaverk.



1927Gullan Bornemark, svensk textförfattare, kompositör, musiker och musikpedagog skrivit bla Sudda sudda och  Anita och Televinken med syfte att lära barn trafikvett.



1949Paul Shaffer, kanadensisk musiker och komiker kapellmästare i programet Late Night with David Letterman



1967Anna Nicole Smith, amerikansk modell, skådespelare och författare.



1978Erik Niva, svensk sportjournalist och författare.




Vi lämnade er:
2001Gunnar Hellström, svensk skådespelare och regissör.



2008John Harryson, 82, svensk skådespelare.



Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: