torsdag 7 november 2013

Historiska händelser nu och då 7 November

1872 – Skeppet Mary Celeste avseglar med en last av råsprit; det försvinner och återfinns en tid senare (5 december 1872) övergivet under mystiska omständigheter.

Fartyget, som var byggt 1861 i Nova Scotia, Kanada, var en brigantin på drygt 100 fot (ca. 31 meter). Hon seglade under namnet Amazon fram till och med 1867 då hon strandade i en storm vid Nova Scotia. Hon bärgades dock och såldes till en amerikansk ägare som döpte om henne till Mary Celeste. Fartyget är idag känt som ett klassiskt spökskepp på grund av att skeppet på en resa från New York till Genua, med last av industrialkohol, blev funnet utanför Gibraltar med lasten helt intakt men besättningen spårlöst försvunnen. Rykten om att ett blodigt svärd hittades under kaptenen Benjamin Briggs säng är falska efterhandskonstruktioner och stöds inte av den samtida undersökningen av försvinnandet. Inte heller stämmer myten om att en måltid skulle ha stått framdukad på bordet orörd. Inga blodstänk hittades någonstans på skeppet men livbåten och sextanten saknades.

Vad som hände med besättningen är fortfarande okänt men troligast är att de övergav skeppet under en hård storm och att deras livbåt kapsejsade.

Fartygets sista ankarplats på den resan (25 november) var ön Santa MariaAzorerna enligt skeppets loggbok. Fallet Mary Celeste har varit ämne för otaliga undersökningar och rättegångar, men mysteriet har aldrig fått sin lösning och ingen av de ombordvarande har någonsin hittats. Otaliga böcker, både fiktion och spekulativa, har skrivits om hennes öde.

Efter bärgningen seglade hon ännu i flera år under olika ägare. Bland annat hade kaptenen David Reed Morehouse på fartyget Dei Gratia, som hittade Mary Celeste, som bärgningslön fått andel i fartyget med en femtedel. Dramatiken i Mary Celestes historia var ännu inte slut; 1885 lastades hon med skrot, och dåvarande kaptenen tog en överförsäkring på lasten. Han styrde fartyget på ett rev utanför Haiti och hade för avsikt att kräva ut ersättningen, men hon sjönk inte genast, och han blev fast för bedrägeri.


2007Massakern på Jokelaskolan i Tusby, Finland.

Omkring klockan 11:40 öppnade Pekka-Eric Auvinen, en 18-årig elev, eld vid Jokelaskolan. Det utbröt kaos och panik och skolans rektor försökte få eleverna att stanna i klassrummen med dörrarna låsta. Några av ungdomarna krossade fönsterrutorna för att ta sig ut ur byggnaden den vägen. Den första polispatrullen anlände 11.55. Därefter anlände även tungt beväpnad polis, med insatsstyrkan Beredskapsenheten, och omringade skolan. Detta tog inte mer än nio min.

Auvinen besköt polisen vid ett tillfälle med två skott utan att orsaka några skador. Gärningsmannen gick sedan omkring i skolan; först knackade han på dörrarna till klassrummen, för att sedan skjuta sina offer flera gånger i huvudet, bröstkorgen eller bålen. Han verkar ha valt ut sina offer, då han rapporteras ha låtit flickor och mindre barn gå. Åtta människor avled av gärningsmannens skott. Sex av offren var elever, fem pojkar och en vuxenstuderande kvinna. De övriga offren var skolans rektor och skolans sjuksköterska, den senare misstogs först för en elev12 människor fick skottskador och ett okänt antal människor skadades av krossat glas.

Auvinen avfyrade totalt 76 skott. Enligt polisen sköt han det sista skottet klockan 12:04. Slutligen sköt han sig själv i huvudet. Svårt skadad fördes han 14:45 till Tölö sjukhus där han avled klockan 23:00 lokal tid. Man vet att han har laddat upp filmer på Youtube en dag före skottlossningen. Den 8 november 2007 flaggade finska flaggan på halv stång runt om i världen.

En av Auvinens inspirationskällor ska ha varit den finländske filosofen Pentti Linkola. Han var även fascinerad av och drogs till extrema ideologier och forna nationer såsom Tyskland under Hitlers tid och Josef Stalins Sovjet. Bland hans favoritfilmer stod bland annat Natural Born Killers, Falling Down och Matrix med på listan, samt att han verkade tycka om James Bond-skurken Max Zorin, vars scen i Bondfilmen Levande måltavla när denne skurk (spelad av Christopher Walken) brutalt mejar ned arbetskollegor och vänner med en UZI, han hade laddat upp på youtube satt till låten "Taking Care of Business".

Auvinen var aktiv på Youtube, där han kallade sig bland annat ”sturmgeist89”. Han skrev på sin användarsida att han trodde på naturligt urval, samt att mänskligheten var värdelös. Användarsidan avlägsnades från Youtube efter massakern.

Enligt Wired hade en annan registrerad användare av Youtube, TheAmazingAtheist (Thomas Kincaid), redan i juni dragit uppmärksamhet till Auvinens videor. TheAmazingAtheist uppmanade polisen att undersöka Auvinen och några andra, för att de skickade in videon som beundrade skolmassakrer och Oklahoma-bombningen. TheAmazingAtheist ansåg att dessa användare visade varningstecken på att vara mer än bara förtjusta i eller intresserade av våld.


Vi firar födelsedag:
1923 – Tjadden Hällström, svensk skådespelare, revyförfattare och komiker.


1943 – Joni Mitchell, kanadensisk sångare.1957Göran Ragnerstam, svensk skådespelare.1976Jimmy Samuelsson, svensk brottare 2002: VM-gu1d (66 kg)1978Cajsa Lisa Ejemyr, svensk skådespelare och sångare.
Vi lämnade er:
1987Arne Borg, svensk simmare, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1926.


2004Howard Keel, amerikansk skådespelare och musikalartist Clayton Farlow i TV-serien Dallas.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Veiken sa...

Oh, Tjadden som spalkade kling i löven! I vems löv, undrade någon! :)