måndag 18 november 2013

Historiska händelser nu och då 18 November

1928Musse Pigg visas för första gången i den tecknade filmen Musse Pigg som ångbåtskalle.

Musse Pigg (engelska: Mickey Mouse, "Mickey Mus") är en filmfigur skapad av Walt Disney 1928. Musse Pigg förekom i den första svartvita tecknade kortfilmen med ljud, Musse Pigg som Ångbåtskalle (Steamboat Willie) och 1930 blev Musse Pigg också en seriefigur, då tecknad av Ub Iwerks. Namnet Mickey var Walt Disneys hustrus idé. Walt Disney tyckte att hans nya figur skulle heta Mortimer Mouse, men hans hustru föredrog Mickey Mouse och så blev det också.

Musse umgås flitigt med vännerna Långben och Kalle Anka samt brorsönerna Teddi och Freddi och flickvännen Mimmi Pigg; han äger även hunden Pluto. På senare år i seriesammanhang ses Musse ofta som detektiv tillsammans med Långben. Fiender är bland andra Svarte-Petter, Spökplumpen, Emil Örn, Putte och Knölen.

Efter filmdebuten 1928 blev Walt Disney uppvaktad av King Features Syndicate om att få en serie med den nye hjälten att distribuera. Efter mycket tänkande så gick Walt med på detta. Första dagsstrippen hade premiär den 13 januari 1930 och skrevs av Walt Disney, tecknades av Ub Iwerks och tuschades av Win Smith. Då dessa hade fullt upp med de animerade filmerna så lämnades uppgiften över till en ung animatör vid namn Floyd Gottfredson som tog över serien redan i maj 1930 (hans första stripp publicerades på hans 25-årsdag 5 maj). Första omgången (Ub Iwerks) tog slut den 31 mars 1930 efter 68 strippar.

Gottfredson ville inte bli serietecknare och blev lovad att det bara var mycket temporärt, "bara tills vi hittar någon annan". Gottfredson arbetade på Musse Pigg fram till pensioneringen 1975. En söndagsversion introducerades 1932.

Den första samlingen fick titeln "Musse Pigg - Högtflygande Planer" i Sverige och när den senare samlades i USA fick den titeln "Lost on a Desert Island". Efter 1955 övergick serien från att vara en komisk äventyrsserie till att bli en renodlad skämtserie. Bland övriga serieskapare som arbetat på serien finns Bill Wright, Dick Moores, Manuel Gonzales, Bill Walsh, Merrill de Maris, Daan Jippes och Tony Strobl.


1987Branden vid King's Cross tunnelbanestation i London där 31 människor omkommer.

Branden vid King's Cross avser den brand som utbröt vid 19.30-tiden den 18 november 1987 i tunnelbanestationen King's Cross St. Pancras, en av de livligaste trafikpunkterna i London tunnelbanesystem.

Enligt vittnesrapporter hade röklukt liknande bränt gummi eller plast känts på övre delen av rulltrappan vid 19:15-tiden. Klockan 19:30 hade en person sett att rök trängt upp från övre delen av rulltrappans sattsteg och uppmärksammade en biljettkontrollant på detta. Sex minuter senare klockan 19:36 kom första larmet in till larmcentralen. Branden började i rulltrappan och hade orsakats av en tändsticka, som slängts och fallit ner mellan rulltrappans sättsteg och en sidovägg. Branden, som troligtvis började som en mindre glödhärd, alstrade brännbara gaser som ansamlades i utrymmet under rulltrappan och spred sig vidare till utrymmena ovanför och till biljetthallen. En snabb övertändning skedde och giftiga gaser bildades genom förbränning av material i tak och väggar.Klockan 21:15 var över 200 brandman med 30 brandfordon på plats, klockan 21:48 var branden under kontroll och klockan 01:46 rapporterades det att branden vara helt släckt.

De skadade som lyckades ta sig upp från biljetthallen och förbindelsegångarna omhändertogs av ambulanspersonal gavs första hjälpen och transporterades till sjukhus. Från sjukhusen sändes ingen sjukvårdsgrupp till platsen men fyra läkare ur BASICS anlände till skadeplatsen cirka en timme efter branden börjat. Dess huvudsakliga arbetet blev att bistå räddningspersonalen i identifieringsarbetet på olycksplatsen. 14 ambulanser användes i transporten till sjukhus, 26 personer, de flesta med brännskador, fördes till de två sjukhus som utsetts till "designated hospitals". De mest allvarligt brännskadade personerna fördes direkt till brännskadeavdelning vid två andra sjukhus.

De flesta av de omkomna hittades i biljetthallen. Omkomna hittades också i tunnlar och korridorer mot gatuplan i anslutning till biljetthallen. En hel del av de omkomna var svårt sönderbrända och fick identifieras genom kontroll av tandställning. Ambulanstillgången vid tidpunkten för olyckan var god och någon fördröjning av transporten av skadade till sjukhus förelåg ej. På sjukhusen skedde vid tidpunkten för olyckan personalbyte och tillgången på sjukvårdspersonal var således god.


Vi firar födelsedag:
1942Susan Sullivan, amerikansk skådespelare känd i rollerna som Maggie Gioberti Channing i Maktkamp på Falcon Crest och Kitty Montgomery i Dharma & Greg.1942Linda Evans, amerikansk skådespelare.1960Kim Wilde, brittisk sångare.1962Kirk Hammet, amerikansk rockstjärna, gitarrist i Metallica.1963Gerhard Hoberstorfer, svensk skådespelare, sångare och dansare.
Vi lämnade er:
1928Mauritz Stiller, svensk filmregissör anses ha varit den som upptäckte Greta Garbo.1978Jim Jones, amerikansk sektledare, självmord tillsammans med 900 medlemmar av sekten Folkets tempel
Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Ama de casa sa...

Ja fy sjutton för det där sekt-massmordet. 1978? Jösses vad länge sen...

madelein sa...

Tack, ja det känns himla surt!