lördag 16 november 2013

Historiska händelser nu och då 16 November

1940Royal Air Force bombar Hamburg efter en tysk attack mot Coventry två dagar tidigare.

Hamburg är både en tysk delstat och Tysklands näst största stad. Invånarantalet är 1,8 miljoner invånare, med förorter 3 miljoner. Hamburg är en av Tysklands viktigaste städer, inte minst genom stadens hamn, som har en av Europas största containerhamnar.

Under andra världskriget skadades staden svårt av allierat bombflyg framförallt i juli 1943, men byggdes upp under 1950- och 1960-talen.

Sevärdheter:
I city i stadsdelen Altstadt ligger Hamburgs rådhus i nyrenässans från 1897 samt affärsgatan Mönckebergstrasse. Mönckebergstrasse erbjuder ett varierat utbud av olika butiker och de största varuhusen i stadens centrum. Centralt i stadsdelen Neustadt finns kända affärsgatan Jungfernstieg och Neuer Wall som är en av de mest exklusiva shoppingområdena i Hamburg.

Reeperbahn i stadsdelen i St. Pauli är centrum för stadens nattklubbskvarter och är främst känt för pornografiska klubbar och butiker, men även ett stort antal teatrar, musikaler och musikklubbar lockar en bred publik till Reeperbahn. I St. Pauli finns även kända höghusen Tanzende Türme och Bismarck monumentet. På Fischmarkt vid Elbe är det varje söndagsmorgon sedan 1703 marknad från klockan 5 på morgonen på sommaren och 7 på vintern. Förutom turister är det många besökare från det närbelägna Reeperbahn som går från nattklubbarna och fortsätter festa och dansa i auktionshallen. I närheten ligger Landungsbrücken med Elbetunneln från 1911. Vid Landungsbrücken går flera olika båtlinjer.


1944Tabloidtidningen Expressen kommer ut med sitt första nummer, och därmed inleds utvecklingen av den moderna riksspridda svenska kvällstidningen.

Expressen är en svensk kvällstidning med beteckningen "obunden liberal", som grundades 16 november 1944 av Albert Bonnier Jr., Ivar Harrie och Carl-Adam Nycop. AB Kvällstidningen Expressen ingår i affärsområdet Bonnier Newspapers inom Bonnierkoncernen.

Tidningen Expressen utkommer varje dag, året runt. På Expressen.se uppdateras nyheterna dygnet runt, sju dagar i veckan. Tidningen har en räckvidd på 921000 läsare och cirka 520 medarbetare och huvudkontoret är beläget vid Gjörwellsgatan i centrala Stockholm, huset delas med tidningen Dagens Nyheter och flera radiostationer inom SBS-nätverket (Mix Megapol, Rockklassiker, Radio 107,5, The Voice och Vinyl 107,1). Expressen har också redaktioner i New York, USA och i London, Storbritannien.

Expressen äger regionaltidningarna GT och Kvällsposten, som leds av chefredaktörerna Frida Boisen respektive Martin Kroon.


Vi firar födelsedag:
1930Orvar Bergmark, svensk fotbollsspelare och bandyspelare i AIK Säsongen 1955 VM-silver 1958, förbundskapten 19661970.


1958Anne Holt, norsk jurist, journalist, författare och politiker, justitieminister 19961997.1965Magnus Bäcklund, sångare i gruppen Fame.1981Anna Lindberg, svensk simhoppare.1984Carin Da Silva, svensk sångare, dansare och musikalartist.
Vi lämnade er:
1940Albert Engström, svensk författare och konstnär.1960 – Clark Gable, amerikansk skådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: