måndag 11 november 2013

Historiska händelser nu och då 11 November

1918 – Ett vapenstilleståndsavtal undertecknas klockan 11.00, vilket markerar slutet på striderna i det första världskriget.

Kriget hade sin direkta bakgrund i "skotten i Sarajevo", då den 28 juni 1914 den serbiska nationalisten Gavrilo Princip sköt ihjäl den österrikiske ärkehertigen och habsburgske tronföljaren Franz Ferdinand och dennes hustru grevinnan Sophie von Chotek på en gata i Bosniens huvudstad Sarajevo. Från Monarkins håll framfördes krav till Serbiens ledning, bland annat om att Österrike-Ungern skulle få skicka representanter till mordutredningen. Detta var dock inte en isolerad företeelse, utan hade föregåtts av ökad militär aktivitet och misstänksamhet och alliansbyggen mellan ett flertal av deltagarna i vad som snart skulle bli första världskriget.

Efter den ryska revolutionen och den följande freden i Brest-Litovsk 1918 drog sig Ryssland ur kriget. Den tyska armén kunde avancera österut och samtidigt lösgöra stora mängder trupper för insatser på västfronten. Nu anslöt sig även USA till ententen och sände över två miljoner man till Europa. Den sista tyska offensiven 1918, lyckades pressa fram fronterna mot Paris, men de tyska trupperna hejdades snart och drevs tillbaka.

Efter en revolution i Tyskland begärde de vapenvila. Den 11 november 1918 kl. 11:00 upphörde striderna och stilleståndsdagen högtidlighålls fortfarande i Frankrike och Storbritannien. Tysklands kejsare Wilhelm II tvingades abdikera och flydde till Nederländerna.


2000 – En brand bryter ut i ett bergbanetåg i Kaprun, Österrike varvid 155 människor omkommer.

Vid niotiden på morgonen den 11 november 2000 gick cirka 160 passagerare ombord på tåget för att åka upp till skidbacken. Brandfarlig hydraulolja, som bland annat användes i tågets bromssystem, hade tagit eld i den förarhytt som inte användes för tillfället. Då oljeläckaget till sist gjorde bromsarna oanvändbara stoppades tåget automatiskt i tunneln. Föraren, som fanns i den andra förarhytten, insåg att en brand hade brutit ut ombord. Han försökte då öppna dörrarna, men då även dessa använde sig av hydraulolja kunde de inte öppnas från förarhytten.

Passagerarna, som vid det här laget hade märkt att det brann, försökte krossa plexiglasfönstren. Några passagerare i tågets bakände lyckades också, och tog sig ut och nedåt i tunneln, för att slippa röken.

Många av de övriga, inlåsta passagerarna i tåget tappade nu medvetandet av den giftiga röken som bildades. Till sist lyckades tågföraren låsa upp dörrarna så de kunde öppnas manuellt och de passagerare som fortfarande var vid medvetande kunde ta sig ut. De gick dock uppåt i tunneln, som oturligt nog fungerade som en skorsten vilket gjorde att de flyende antingen kvävdes eller brändes till döds.

Tre personer vid skidcentret vid toppstationen, cirka 2 500 meter från själva tåget, blev även de kvävda av röken. Två anställda vid skidcentret lyckades fly via en nödutgång. Tyvärr stängde de inte dörren, vilket förstärkte skorstenseffekten i tunneln. Föraren och den enda passageraren på det nedåtgående tåget kvävdes även de av röken.

De tolv passagerare som överlevde olyckan var de som tog sig ut nedåt i tunneln, och på detta sätt undvek att andas in den giftiga röken.

Nästan ett år efter olyckan fastställde en utredning olycksorsaken: ett värmeelement i den nedre förarhytten hade överhettats och tagit eld. Detta element var egentligen inte avsett för att installeras i fordon. En lite läcka hade uppstått i tåget hydraulsystem och denna matade elden med brännbar vätska. Denna smälte i sin tur plastdetaljer i hytten, vilka även de bidrog till brandens häftiga förlopp.


Vi firar födelsedag:
1962Demi Moore, amerikansk skådespelare.1964Calista Flockhart, amerikansk skådespelare.1970Fredde Granberg, Svensk skådespelare, manusförfattare.1974Leonardo DiCaprio, amerikansk skådespelare.1978Erik Edman svensk fotbollsspelare i AIK 2000–2001Vi lämnade er:
1985Pelle Lindbergh, svensk ishockeymålvakt i AIK (bilkrock).


2004Yassir Arafat, palestinsk politiker; ordförande i PLO 1969–2004. Mottagare av Nobels fredspris 1994.
Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Camilla sa...

Vad tragiskt det där om bilolycka...

trollet sa...

Här är en bild borta...