söndag 3 november 2013

Historiska händelser nu och då 3 November

1931 – Scoutkåren Mälarscouterna bildas i en källarlokal i Ålsten.

Mälarscouterna är en av ca fyrtio kårer i Stockholm som tillhör Svenska Scoutförbundet. Mälarscouterna startade redan 1931 under namnet Bromma Scoutkår och höll till i Ålsten och Äppelviken. Mälarscouterna ombildades år 1966. Med åren har verksamheten "drivit" något västerut, och nu är merparten av medlemmarna från Norra & Södra Ängby, Bromma Kyrka och Eneby. Scoutmöten har man i Karsviks Hage, i ett av Brommas äldsta hus från 1600-talet, som blev nyrenoverat under 1995.

Kåren har ca 240 medlemmar, i alla åldrar från 8 år och uppåt.

Scoutverksamheten brukar delas in i "vanlig" scouting och sjöscouting. Mälarscouterna bedriver "vanlig" scouting, ofta med inslag av sjöverksamhet, såsom jollesegling och kanotning.
Mälarscouterna har även en egen stuga på norra Lovö, längst ner mot Mälaren. Den används flitigt på helger och hyrs även ut till andra kårer.

Kåren bildades 1931 och hade redan från början verksamheten förlagd till Bromma i Stockholm. Ansökan om medlemskap inkom till Sveriges Scoutförbund den 17 oktober 1931, varvid kåren omtalades som "Mälarpojkarna".

Kåren antogs i förbundet som kår nr 436 under namnet Scoutkåren Mälarscouterna. Kåren tillhörde först Stockholms scoutdistrikt. När distriktet per årsskiftet 1936/37 delades i ett stads- och ett länsdistrikt, fördes kåren dock till Stockholms läns scoutdistrikt. Den 1 januari 1942 återfördes kåren därefter till Stockholms scoutdistrikt.

Stockholms scoutkårs XI kolonn, som startades den 7 mars 1941 med verksamhetsområde i Ulvsunda, uppgick i Mälarscouterna vid årsskiftet 1943/44. 1947 utbröts Sjöscoutkåren Drakarna ur kåren. Ängby scoutkår, som startats 1957 som kår nr 1226 i Sveriges Scoutförbund, lades ned vid årsskiftet 1959/60, varvid kvarvarande scouter överfördes till Mälarscouterna (se Rådselden 1960 nr 2). Formellt beslut om nedläggning fattades den 21 januari 1960 av förbundets förvaltningsutskott. Ängby flickscoutkår, en s.k. "storkår" sedan 1959 med rötter från 1934, uppgick i Mälarscouterna 1961. Den innehöll vid den tidpunkten följande enheter:
  • Blåvingeringen Solgläntan, ursprungligen Ängby Blåvingering, antagen i Sveriges Flickors Scoutförbund 1934, namnbyte till Solgläntan 1960.
  • Flickscoutavdelningen Skogstjärn, utbruten ur Bromma Kyrkliga flickscoutkår 1934 såsom Bromma Ängbykår, därefter namnbyte senast 1938 till Bromma Skogstjärn.
  • Ett seniorscoutlag, antaget i Sveriges Flickors Scoutförbund troligen 1959


1957Sovjetunionen skickar upp Sputnik II med hunden Lajka som passagerare.

Sputnik 2 var den andra rymdfarkosten som sköts upp i Jordens omloppsbana, den 3 november 1957, och den första att bära ett levande djur, en hund kallad Lajka. Den var en 4 meter hög strutformad kapsel med en basdiameter på 2 meter. Den innehöll flera utrymmen för sändare, ett telemetrisystem, en programmeringsenhet, ett förnyelse- och ett termometersystem för kabinen, och vetenskapliga instrument. En separat sluten kabin gjordes för Lajka. Fem och halv månad senare lämnade Sputnik 2 sin omloppsbana. Lajka var då sedan länge död på grund av värmeslag och stress. År 1958 återvände Sputnik 2 inom jordens atmosfär och brann upp. Totalt hade sputniken snurrat 2570 varv runt jorden.

Lajka var en sovjetisk hund som den 3 november 1957 med uppskjutningen av Sputnik 2 blev det första djuret att färdas i omloppsbana runt jorden. Det var en del av Sovjetunionens sputnikprogram. Farkosten var inte byggd för att ta passageraren levande tillbaka till jorden, utan Lajka dog i kapseln, troligen till följd av värmeslag redan under första dygnet efter uppskjutningen.[1] Sonden fortsatte dock i omloppsbana och rundade jorden över 2 500 gånger innan den återinträdde i atmosfären och förintades 14 april 1958.

2002 avslöjades det att Lajka, som hade blivit tränad att sitta i små burar och trånga utrymmen, hade dött redan 5–7 timmar efter uppskjutningen till följd av stress och överhettning.

Lajka var en cirka 6 kilogram tung blandrastik som hade hittats på gatan i Moskva, och tillhörde namnet till trots troligen inte någon av lajkaraserna. I början kallades Lajka för Kudrjavka (’Lilla krullet’) och hade också smeknamnen Zjutjka (’Lilla skalbaggen’) och Limontjik (’Lilla citronen’). Också namnet Damka användes i den svenska pressen (DN, Expressen m.fl. 6/11). Den amerikanska pressen kallade Lajka för Muttnik, ett teleskopord uppbyggt av mutt, ’blandras’, och Sputnik.


Vi firar födelsedag:
1905Sigge Fürst, svensk skådespelare, sångare och underhållare.



1949Larry Holmes, amerikansk boxare.


1954Adam Ant, brittisk musiker, sångare i gruppen Adam & the Ants.



1957Dolph Lundgren, svensk-amerikansk skådespelare och regissör.



1973Mickael Thompson, svensk musiker, gitarrist i Slipknot.




Vi lämnade er:
2001Viveka Seldahl, svensk skådespelare.



2005Kent Andersson, svensk skådespelare, manusförfattare och dramatiker.



Allt för nu

Vi är överallt

3 kommentarer:

Veiken sa...

Det är mycket man varit med om som ligger i dvala redo att poppa upp när man blir påmind! :)

Camilla sa...

Du glömde att min svåger fyllde 50 ;)

Anonym sa...

Me waS here