måndag 4 november 2013

Historiska händelser nu och då 4 November

1922 – Den brittiske egyptologen Howard Carter upptäcker ingången till farao Tutankhamuns grav i Konungarnas dal i Egypten. Den 26 november kommer man in i gravanläggningen, och först den 16 februari 1923 kan Carter träda in i den innersta gravkammaren och öppna Tutankhamuns sarkofag.

Howard Carter, född 9 maj 1874 i Kensington, London, död där 2 mars 1939, var en brittisk egyptolog.

Tutankhamon, ibland även Tutankhamen, Tutankhamun (eng.), Tutenkhamen samt Tutenkhamon, födelsenamn Tutankhaton, född 1358 f.Kr., död 1339 f.Kr., var en egyptisk farao av den artonde dynastin under en period känd som Nya riket.

Konungarnas dal, på arabiska Wadi el-Muluk (وادي الملوك) är en dalgång i södra Egypten, på västra sidan av Nilen nära den nuvarande staden Luxor och det forntida Thebe. Där byggdes gravar för faraonerna under Nya riket, tiden för 18:e till 20:e dynastierna. Dalen är delad i en östra och en västra del, och de viktigaste gravarna finns i den östra. I den västra finns för närvarande endast en grav, som är öppen för allmänheten – Tutankhamons efterträdare Ays grav.

Dalen användes från ca 1539 f.Kr. till ca 1075 f.Kr. och innehåller hittills upptäckta omkring 60 gravar. Den äldsta är Totmes I (Thutmosis I) och den sista är sannolikt Ramses XI.

I Konungarnas dal finns också gravar för favoriter inom den egyptiska noblessen och deras hustrur och barn men också ett antal av faraonernas hustrur. Drottningarnas dal påbörjades ungefär vid tiden för Ramses I. Även efter detta hände det att drottningarna begravdes tillsammans med sina män.

Konungarnas dal ingår i världsarvet Forntida Thebe, vilket upptogs på Unescos världsarvslista 1979.


1995Israels premiärminister Yitzhak Rabin mördas av en judisk extremist, och ersätts av Benjamin Netanyahu.

Yitzhak Rabin född 1 mars 1922 i Jerusalem, död 4 november 1995 i Tel Aviv, var en israelisk politiker (arbetarpartiet). Han var Israels premiärminister 1974-1977 och 1992-1995 samt mottog Nobels fredspris 1994.

Yitzhak Rabin, som var general, var för många israeler en krigshjälte. Han var ansvarig för Jerusalems försvar under Israels självständighetskrig och stred mot Egypten i Negev. Under hans tid som generalstabschef besegrades också Egypten, Syrien och Jordanien under Sexdagarskriget 1967.

Rabin återvaldes som premiärminister 1992. Han engagerade sig i fredsprocessen i Mellanöstern, även om han motsatte sig en helt självständig palestinsk stat. Han spelade en ledande roll vid undertecknandet av Oslo-fördraget, som gav palestinierna partiell kontroll över Gazaremsan och Västbanken. Vidare genomdrev han även ett fredsavtal med Jordanien.

För sina insatser i samband med fredsfördraget i Oslo erhöll Rabin Nobels fredspris 1994, tillsammans med PLO:s Yassir Arafat och utrikesministern Shimon Peres.

Bland israelerna var känslorna över den fredsivrande premiärministern blandade; medan många såg Rabin som en hjälte, såg vissa honom som en landsförrädare för att han avsåg ge bort land som, enligt dessa, rättmätigt tillhörde Israel. I november 1995 blev Yitzhak Rabin skjuten av en högerextrem israel, Yigal Amir, i Tel Aviv. Svårt sårad fördes han till sjukhus där han senare avled under operation. En nationell minnesdag infördes på hans dödsdag.


Vi firar födelsedag:
1925Kjerstin Dellert, svensk operasångare, chef för Ulriksdals slottsteater.



1961Ralph Macchio, amerikansk skådespelare.



1969Sean Combs, även känd som Puff Daddy och P. Diddy, amerikansk rappare, producent och skivbolagsdirektör.



1970Malena Ernman, svensk operasångare (mezzosopran).



1972Luís Figo, portugisisk fotbollsspelare.




Vi lämnade er:
1954Stig Dagerman, svensk författare, (självmord).



2008Lennart Bergelin, tennisspelare, var en svensk tennisspelare för AIK.  och tränare, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1950.




Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

godmorgon