onsdag 13 november 2013

Historiska händelser nu och då 13 November

1810 – Den franske ambassadören Charles Jean Marie Alquier överlämnar ett ultimatum till den svenska regeringen, vilket leder till utbrottet av Sveriges krig mot Storbritannien.

Kriget mot Storbritannien var en del av Napoleonkrigen. Kriget, där inte ett enda skott avlossades, pågick mellan Sverige och Storbritannien mellan 1810 och 1812. Kriget avslutades med Freden i Örebro.

Efter freden i Paris 1810 tvingades Sverige in i kontinentalsystemet, en handelsblockad mot Storbritannien. Eftersom Storbritannien var Sveriges största handelspartner blev det ett stort problem, även om handeln fortsatte genom smuggling. Frankrike tröttnade så småningom på den svenska oförmågan att upprätthålla handelsblockaden. Via den franske ambassadören Charles Jean Marie Alquier överlämnades därför den 13 november 1810 ett ultimatum till den svenska regeringen:

Sverige var inom fem dagar tvunget, att:
  • förklara krig mot Storbritannien
  • beslagta alla brittiska fartyg i svenska hamnar
  • konfiskera alla brittiska produkter och kolonialvaror i Sverige.
Om inte Sverige uppfyllde de franska kraven skulle Frankrike och dess allierade förklara krig mot Sverige. Den 17 november gav den svenska regeringen efter för de franska kraven och förklarade krig mot Storbritannien. Några krigshandlingar mellan länderna förekom dock inte. Storbritannien tilläts till och med stationera fartyg i Hanö under 'konflikten'.

Den enda blodsutgjutelsen under kriget skedde den 15 juni 1811 när generalmajoren Hampus Mörner med 140 man skulle skingra en grupp bönder vid Klågerup i Skåne, som protesterade mot soldatutskrivningen. I Klågerupskravallerna dödades 30 bönder av Mörners soldater.

När Jean Baptiste Bernadotte, den blivande kung Karl XIV Johan, valdes till kronprins i Sverige försämrades relationerna med Frankrike. När Frankrike 1812 besatte svenska Pommern och Rügen sände Sverige fredstrevare till Storbritannien för att avsluta kriget. Efter långdragna förhandlingar slöts Freden i Örebro. Fredsavtalet undertecknades den 18 juli 1812 i samband med 1812 års riksdag. Förhandlingarna skedde i det s.k. Fredshuset (nu rivet).


1994 – En folkomröstning om svenskt medlemskap i EU hålls och resultatet blir ett ja till att Sverige ska gå med i EU enligt nuvarande avtal. Sverige blir sedan medlem i europeiska unionen den 1 januari 1995.

Den 13 november 1994 genomfördes en rådgivande folkomröstning om EU-medlemskap i Sverige. 52,3 procent röstade för ett medlemskap, 46,8 procent röstade emot och 0,9 procent röstade blankt.
Frågan som ställdes var
Riksdagen har beslutat att det ska hållas en folkomröstning om svenskt medlemskap i Europeiska unionen (EU). Omröstningen gäller om Sverige skall bli medlem i EU enligt det avtal som förhandlats fram mellan Sverige och EU:s medlemsstater. Anser du att Sverige bör bli medlem i EU i enlighet med avtalet mellan Sverige och EU:s medlemsstater?
83,3 procent av de röstberättigade (6 510 055 personer var röstberättigade) deltog i folkomröstningen.


Vi firar födelsedag:
1850Robert Louis Stevenson, skotsk författare av bl.a. Skattkammarön.1955Whoopi Goldberg, amerikansk skådespelare.1957Martin Timell, svensk programledare i tv.1969Gerard Butler, brittisk skådespelare.1988 – Niklas Backman Fotbollspelar i AIK.

Fyra säsonger (2009-). 102 tävlingsmatcher och två mål.
Första matchen för AIK: 20 mars 2010, borta mot IF Brommapojkarna (0-0) i Allsvenskan. Niklas ersatte Bojan Djordjic i den 87:e minuten. Bortamatchen spelades på Råsunda Fotbollstadion.
Första målet för AIK: 25 september 2011, borta mot Malmö FF (1-1) i Allsvenskan. Niklas nickade  in 1-0, framspelad av Helgi Daníelsson, i den 84:e minuten.
Vi lämnade er:
1984Shiso Kanaguri, japansk löpare. Han deltog i de olympiska sommarspelen 1912 i Stockholm och blev känd för att ha försvunnit under maratonloppet - och för att ha fullbordat det (utom tävlan) 55 år senare.2004Ol' Dirty Bastard, eg. Russell Jones, amerikansk rappartist, medlem i Wu-Tang Clan.Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Henrik Olsson sa...

Timell är väl ändå den man är mest bekant med! :)

Jag minns brevfilmerna från "Bullen"!

Camilla sa...

Dom döda har jag ingen aning om vilka dom var.