lördag 9 november 2013

Historiska händelser nu och då 9 November

1888Jack Uppskäraren mördar sitt sista kända offer, Mary Jane Kelly.

Jack Uppskäraren (engelska: Jack the Ripper), var en eller möjligtvis flera seriemördare som mellan augusti och november 1888 mördade ett antal kvinnor som nattetid försörjde sig på prostitution i East End, London. Polisen löste aldrig officiellt fallen. Antalet offer som Jack Uppskäraren mördade är okänt.

Jack Uppskärarens identitet är en klassisk mordgåta, och det enda man med säkerhet vet om honom är att det var en mansperson, och enligt vittnen, klädd i skärmmössa och sjömansrock. Troligtvis hade han även kunskaper i anatomi, även om det antagligen varit tillräckligt med de handlag som exempelvis en slaktare eller en styckare på slakteri är i besittning av. Nutida spekulationer om vem han kan tänkas vara stannar vid just spekulationer. Det finns ett antal lösningar till gåtan: Somliga menar att det var en amerikansk kirurg. En teori hävdar är att det var en advokat som begick självmord samtidigt som mordvågen upphörde. Polisen hade mängder av misstänkta och hundratals personer som togs in till förhör, men lyckades inte binda någon av dem till brotten. Den allmänna uppfattningen (som styrks vid genomläsningen av interna polisrapporter) är att Scotland Yard - trots en mängd vitt skilda förslag levererade långt senare av en del högre polisbefäl som Sir Robert Anderson, Donald Sutherland Swanson, Frederick George Abberline, Sir Melville Macnaghten med flera - inte kände till mördarens identitet, vilket också erkändes öppet av en del andra befäl.

Mary Jane Kelly, även känd som Marie Jeanette" Kelly, "Fair Emma", "Ginger" och "Black Mary", född runt 1863, död 9 november 1888 i Miller's CourtDorset Street, Spitalfields, antas vara Jack Uppskärarens femte och sista offer.

På morgonen den 9 november 1888 skickade Kellys hyresvärd John McCarthy sin assistent Thomas Bowyer för att samla in hyran. Kelly var sex veckor efter med betalningen. Klockan 10.45 knackade Bowyer på hennes dörr men fick inget svar. Han tittade då igenom det trasiga fönstret och fick se att Kellys stympade lik låg på sängen. Bowyer meddelade omgående McCartney om det inträffade som i sin tur kontaktade polisen. Hennes kropp var kraftigt stympad. Bland annat var båda brösten avskurna i cirkulära snitt, armarna lemlästade, inälvorna uttagna och placerade vid olika delar runt kroppen och bukens samt lårens ytterskikt var kraftigt uppskurna. Ansiktet var oigenkännligt då näsa, kinder, ögonbryn och öron så gott som helt var bortskurna. Dr. Thomas Bond och Dr. George Bagster Phillips undersökte kroppen. De båda tidsbestämde hennes död till cirka 12 timmar före undersökningen och Phillips föreslog att de omfattande stympningarna skulle ha tagit ungefär två timmar att utföra.


1989Berlinmuren faller.

Berlinmuren var en barriär som under perioden 13 augusti 1961 till 9 november 1989 åtskilde Väst- och Östberlin. Muren byggdes av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin, men i Östblocket användes officiellt benämningen "antifascistiska skyddsvallen" om muren för att ge sken av att dess syfte var att hålla "fascismen" ute. Muren var den mest påtagliga delen av järnridån och var en stark symbol för Europas delning under det kalla kriget.

Sensommaren och hösten 1989 flydde flera hundra tusen östtyskar åter sitt land, denna gång vid Ungern, Prag och Warszawa, inte minst för att gränsen mellan Ungern och Österrike hade blivit lättare för östmedborgare att passera. Demonstrationer för demokrati utbröt i flera östtyska städer, inklusive Östberlin. Den östtyska regimen var pressad och hade svårt att hantera situationen, då denna delvis skapats av reformer i andra östländer, exempelvis av den reformpolitik Michail Gorbatjov startat i Sovjetunionen. Den östtyska regimen hade inte följt med i denna reformpolitiska utveckling.

Kommunistpartiets politbyrå beslutade den 9 november att med tanke på det politiska trycket tillåta privata besök i Väst. Det skulle gälla från följande dag, och ansökan skulle krävas.
Eftersom SED's ledning fortfarande satt i möte, och inte ville bli störda, lät de partifunktionären Günter Schabowski hålla en tämligen intetsägande presskonferens. D.v.s från dess start, c:a kl 18:00 och fram till dess några få minuter återstod. Men kl 18:53 ställde Riccardo Ehrman (från italienska nyhetsbyrån ANSA) en fråga om de nya utreselagarna. Schabowski, som hastigt inkallats och hade fått med sig en stor mängd papper från partiledningen, läste strax upp de nya reglerna. Men det var först när kvällstidningen Hamburger Bilds korrespondent Peter Brinkmann frågade "När kommer lagarna börja gälla ?" som Schabowski började titta i sina papper och därefter fällde de avgörande orden:
"Es tritt nach meiner Kenntnis..." (kort paus och viftande med ett papper) "ist das sofort, unverzüglich" !

Vilket ungefär betyder "Det faller på min kännedom... (att) det är omgående, genast !" I själva verket hade Schabowski ingen aning om svaret på just när ? de nya reglerna skulle börja gälla. Men likväl tog han i, och använde både "sofort" och "unverzüglich", båda synonymer för "med en gång", "genast" etc. Och det i direktsänd TV. Om Günter Schabowski hade svarat "det vet jag faktiskt inte, vi får se" hade historien möjligen fått en annan utveckling.

Men som det nu blev sagt, började tusentals östtyskar bege sig till gränskontrollerna och vakterna som saknade direktiv, och inte heller kunde nå varken politiska eller militära chefer blev allt mer påverkad av ständigt fler människor som samlades vid båda sidor om muren. Gränsövergången på Bornholmerstrasse i Berlin var den första som öppnades, kl 23.30. Något senare öppnades övriga gränspassager både i Berlin och längs gränsen mellan Förbundsrepubliken och Östtyskland. Nu fanns ingen återvändo och mindre än 11 månader senare, den 1:a oktober 1990, upptogs det forna Östtyskland i form av sex nya delrepubliker i Förbundsrepubliken Tyskland.

Tillsammans med sammetsrevolutionen i Tjeckoslovakien en vecka senare utgör Berlinmurens fall kulmen på den händelseutveckling som började med varvsarbetarnas strejk vid Leninvarvet i Gdansk i Polen i augusti 1980 och som ledde till Sovjetunionens fall och det kalla krigets upphörande.
Berlinmurens fall var, i mångas ögon, en av de största händelserna i Europas historia efter andra världskriget, och 1989 brukar klassas som ett "historiskt årtal". Medan Berlinmuren under dess existens kom att bli en symbol för förtrycket i det kommunistiska Östeuropa, blev Berlinmurens fall en symbol för hela sovjetsystemets fall.

En ironi i sammanhanget är att det var flyktingströmmar från Öst- till Västtyskland som orsakade såväl att muren byggdes som dess fall.
 
Muren revs till större delen under 1990 och frigjorde värdefull mark för exploatering, bland annat vid Potsdamer Platz. Tre korta avsnitt av muren står idag kvar i Berlin. Streck och ränder är uppmålade, alternativt satta i gatsten, genom och runt hela staden längs med de gamla gränserna där muren gick.

Berlinmurens fall skedde samtidigt som Nationalencyklopedin trycktes. Händelsen ansågs så viktig att tryckningen avbröts för att skriva om avsnittet som behandlade Berlinmuren.


Vi firar födelsedag:
1941Tom Fogerty, amerikansk musiker.1943Svante Grundberg, svensk skådespelare, författare, regissör och ståuppkomiker.1945Bo Knutsson, expert i Antikrundan.1948 – Bille August, dansk filmregissör.1972Lasse Lindroth, svensk ståuppkomiker och skådespelare.Vi lämnade er:
1970Charles de Gaulle, fransk general, ledare för de fria franska styrkorna 19401944, ordförande i Frankrikes provisoriska regering 1944–1946, Frankrikes president 19591969.2004Stieg Larsson, svensk journalist och författare, chefredaktör för Expo och en av stiftelsens grundare.
Allt för nu

Vi är överallt

3 kommentarer:

Camilla sa...

Oj, var det så länge sedan Stieg Larsson dog?

Tommy sa...

Sv: Det blev inget fynd på netonnet, utan jag fick en ipad mini av sambon på lördagen i stället från mediamarkt :)

Ha en fin söndag och farsdag!

Henrik Olsson sa...

Lindroth gillar jag! :)