söndag 17 november 2013

Historiska händelser nu och då 17 November

1941 – USA:s ambassadör i Japan sänder ett meddelande till Washington D.C. att Japan planerar att anfalla Pearl Harbor, Hawaii. Telegrammet ignoreras!

Washington, D.C. är huvudstad i USA. Washington är en stad med breda avenyer, parker och många vita byggnader och monument centrerade runt The National Mall. Staden sammanfaller geografiskt med District of Columbia (D.C.), och tillhör alltså ingen delstat.
Staden har omkring 600 000 invånare och täcker en yta av 180 kvadratkilometer längs Potomacflodens vänstra strand. I storstadsområdet, Greater Washington, D.C. Metropolitan Area, som egentligen omfattar betydligt större landytor i de omgivande staterna Maryland och Virginia än vad som ryms inom stadens gränser, bor över 5,3 miljoner invånare. På senare tid har man också börjat räkna staden som en del av ett större storstadsområde tillsammans med den närliggande staden Baltimore. Det kombinerade storstadsområdet Baltimore-Washington Metropolitan Area, som utöver Greater Washington DC och Baltimore även inbegriper nordöstra Maryland och ett hörn av West Virginia, har då cirka åtta miljoner invånare vilket gör det till det fjärde största i USA.

Pearl Harbor är en hamn på ön Oahu, Hawaii. En stor del av hamnen samt området omkring denna upptas av en flottbas tillhörande USA:s flotta, basen rymmer också högkvarteret för den amerikanska Stillahavsflottan (U.S. Pacific Fleet).


1997 – 17 grekiska turister och en egyptisk turistguide dödas i Kairo. En muslimsk terroristgrupp, Gama'a al-Islamiyya, tar på sig dådet men hävdar att det var ett misstag. De trodde att de var israeler.

Under 1990-talet var gruppen aktiv i sin våldsverksamhet. Bland annat försökte de 1995 mörda Egyptens president Hosni Mubarak. Många av rörelsens medlemmar fängslades under den här tiden. Detta ledde till ett icke-våldsinitiativ mellan gruppen och landets regering, enligt vilket rörelsen avsade sig våld. Därefter blev ett stort antal av deras fängslade medlemmar frisläppta. Det fanns dock de som tyckte att detta innebar kapitulation, bland andra Ayman az-Zawahiri, ledare för Egyptiska Jihad. För att sabotera icke-våldsinitiativet planerade han och hans medhjälpare från Gama'a al-Islamiyya massakern den 17 november 1997.

Detta ledde till en stark nedgång i turismnäringen då färre turister besökte landet. Islamisterna fick snabbt folket mot sig. Zawahiri hävdade då att polisen hade begått massakern och Omar Abdul Rahman sade att den utförts av israeler.


Vi firar födelsedag:
1924Maj-Briht Bergström-Walan, svensk sexolog, sexualforskare och psykoterapeut.


1942Martin Scorsese, amerikansk filmregissör.1944Danny DeVito, amerikansk filmregissör, producent och skådespelare.1958Mary Elizabeth Mastrantonio, amerikansk skådespelare.1973Mange Schmidt, svensk rappare.
Vi lämnade er:
2004Mikael Ljungberg, svensk brottare (självmord).2013Doris Lessing, brittisk författare, mottagare av Nobelpriset i litteratur 2007.
Allt för nu

Vi är överallt

3 kommentarer:

Veiken sa...

Mycket av dessa fakta har gått mig spårlöst förbi, men Mikael Ljungbergs självmord var en riktig chock! En så fin kille som inte orkade mera! Ha det gott!

Camilla sa...

Men...jag har nog missat..eller glömt att Mikael Ljungberg är död.
Vad tragiskt med självmord...

Henrik Olsson sa...

Devito var mest bekant för mig! :)