måndag 25 november 2013

Historiska händelser nu och då 25 November

1970 – Den japanske författaren Yukio Mishima begår seppuku efter ett misslyckat försök till statskupp.

Seppuku (används i skrift) även kallat harakiri, används i tal), är en traditionell japansk självmordsmetod, varigenom en samuraj av hänsyn till sin heder (jämför bushido) tillfogar sig själv ett djupt knivhugg i magen följt av att en medhjälpare hugger av huvudet med ett svärd. Seppuku var förbehållet män som innehade samurajvärdighet, medan samurajkvinnor sedvanligen stötte en kortare dolk i halsen. Ett av de viktigare syftena med halshuggningen var att dölja den fruktansvärda smärta som medföljer denna procedur, det viktigaste för en samuraj var trots allt att visa mod i döden samt att inte visa smärta eller ångest, något som för de flesta var omöjligt. Seppuku utförs i en speciell ordning. Med den korta wakizashin sprättade samurajen upp sin mage, först vågrätt, sedan lodrätt. Han kunde också få huvudet kapat. Medhjälparen, kaishakunin, stod beredd att hugga in. Kunde man så var det fritt fram att själv skära av sig huvudet.2005 – Ett svenskt fordon ur svenska utlandsstyrkan blir utsatt för ett bombdåd under ett rekogniseringsuppdrag i Afghanistan. Två av de fyra personerna i fordonet avlider senare på sjukhus.

25 november 2005 I staden Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan skadades fyra svenska soldater och fyra civilpersoner sedan det fordon svenskarna färdades i vid lunchtid passerat en bomb som placerats vid vägkanten, enligt uppgifter som AP förmedlat via en talesman för ISAF (International Security Assistance Force) i staden.


Vi firar födelsedag:
1914Joe DiMaggio, amerikansk basebollstjärna, gift 274 dagar med Marilyn Monroe.


1946Marika Lindström, svensk skådespelare.1971Christina Applegate, amerikansk skådespelare.1972Fabian Bengtsson, svensk företagsledare, vd för Siba.1985Marcus Hellner, svensk skidlöpare, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 2010.
Vi lämnade er:
2005George Best, brittisk (nordirländsk) fotbollsspelare.2007Kevin DuBrow, amerikansk sångare i Quiet Riot.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: