onsdag 6 november 2013

Historiska händelser nu och då 6 November

1632Gustav II Adolf stupar i slaget vid Lützen.

Gustav II Adolf, född 1594, död 1632, var Sveriges kung 16111632. För eftervärlden är Gustav II Adolf mest känd som den som grundlade det svenska stormaktsväldet som skulle göra landet till en av Europas största och ledande nationer under den tidigmoderna perioden. Han anses vara en av världshistoriens främsta fältherrar, då han förnyade krigskonsten vilket har gjort honom känd som "den moderna krigföringens fader". Hans gärningar avgjorde den politiska och religiösa maktbalansen i Europa, men under hans tid reformerades även landets styrelse. Han hedrades år 1633 av Sveriges riksdag med namnet Gustav Adolf den store. I samtida propaganda kallades han också Lejonet från Norden.

Slaget vid Lützen den 6 november 1632 var ett av de mest avgörande slagen under det Trettioåriga kriget. Sveriges kung Gustav II Adolf stupade på slagfältet, den svenska positionen försvagades med kungens död och en ny fas av kriget inleddes.

Kung Gustav II Adolfs agerande under de fältslag han deltog i kännetecknas av snabba taktiska beslut, vilka ofta innebar stora risker för honom personligen. Vid Lützen styrdes hans ödesdigra handlande just av ett sådant beslut. Han insåg att segern var inom räckhåll om den svenska centern kunde förmås att fortsätta sitt tillfälligt avstannade anfall då Pappenheims styrkor flydde i oordning. Han visste också att hans eget uppdykande i främsta linjen var den gnista som kunde få anfallet att åter ta fart.

Kungen hade just, tillsammans med några tyskfödda officerare i svensk tjänst, nått fram till den svenska centern då de stötte ihop med Götz kyrassiärer och kejserliga officeren Moritz von Falkenberg träffade honom med ett skott genom lungan.

Frans Albrekt av Sachsen-Lauenberg och de andra officerarna valde i detta läge att försöka fly undan den stora övermakten. Gustav II Adolf föll av Streiff, släpades med en bit och blev sedan liggande. Han fick flera värjstick, plundrades (bevittnat av Ottavio Piccolomini som fick hans kyller), och sköts till slut genom tinningen. Agerandet tyder på att de som dödade kungen antingen inte hade en aning om vem han var eller också var läget så kaotiskt och händelseförloppet så snabbt att ingen hann tänka någon vettig tanke överhuvudtaget. Antagandet att de kejserliga medvetet skulle ha undvikit att försöka tillfångata den svenske kungen levande faller på sin egen orimlighet.

1854 invigdes en bronsstaty av Gustav II Adolf i Göteborg, på dåvarande Stora torget, därefter kallat Gustaf Adolfs torg. Sockeln har textinskriptionen: ”Åt Konung Gustaf Adolf den Store, Götheborgs grundläggare, af Stadens invånare, År 1849”.

Kungen firas årligen med en särskild bakelseGustav Adolfsdagen, den 6 november.

Torg uppkallade efter Gustav II Adolf finns i Göteborg, Malmköping, Helsingborg och Stockholm.


Vi firar födelsedag:
1955Adde Malmberg, svensk ståuppkomiker och programledare.1957Lori Singer, amerikansk skådespelare och cellist.1965Greg Graffin, amerikansk musiker, sångare i Bad Religion.1967Rebecca Schaeffer, amerikansk skådespelare som mördades av en beundrare.1970Jonna Liljendahl, svensk skådespelare.
Vi lämnade er:
1997Lillian Rogers Parks, amerikansk tjänsteflicka och sömmerska, anställd i Vita huset.2012Clive Dunn, 92, brittisk skådespelare, mest känd från tv-serien Krutgubbar.Allt för nu

Vi är överallt

5 kommentarer:

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Rebecca känner man till lite - var inte det också det första riktigt uppmärksammade stalker-fallet?

Tommy sa...

Sv: Ja det ser ut som det blir en lång dag!

Tack detsamma!

Ama de casa sa...

Adde var den enda jag kände igen...

madelein sa...

Ja det är verkligen kul att fynda!

Camilla sa...

Madicken är sig lik :)