torsdag 14 november 2013

Historiska händelser nu och då 14 November

1889Nellie Bly, amerikansk journalist, reser iväg från New York för att slå Phileas Foggs fiktiva rekord att resa jorden runt på 80 dagar, som det berättas i Jules Vernes klassiska roman.

Handling:
I London slår den äkta engelske gentlemannen och Reformklubbmedlemmen Phileas Fogg vad om att han kan resa jorden runt på 80 dagar (något traditionellt fullkomligt otänkbart på den tiden, även om det dykt upp artiklar och annonser om att det skulle gå, vilket Fogg läst), efter att ha provocerats lätt av övriga klubbmedlemmar. Han tar med sig sin nytillträdde betjänt (den förre hade värmt Foggs rakvatten till fel temperatur, och därför blivit avskedad) Jean Passepartout, och de möter många spännande saker på vägen. De har med sig mycket pengar, och det behövs, eftersom många faror och oförutsedda händelser väntar längs resvägen. Passepartouts nyfikenhet och oförsiktighet är ofta källan till dessa, men det visar sig faktiskt att fransmannen är bokens stora hjälte. Att tydligt framhäva fransmännens överlägsenhet är för övrigt vanligt i Jules Vernes böcker, då hans patriotism var ovanligt stark.

Samtidigt misstänks Fogg för att ha rånat Bank of England på 55 000 pund före avresan, och efterföljs av en engelsk detektiv, som heter Fix, resan runt. Detektiven är flera gånger sin misstänkte i hälarna, och spelar till och med Phileas Foggs favoritspel whist med denne vid ett flertal tillfällen. Problemet är dock att han måste ha en arresteringsorder och till och med arrestera Fogg på brittisk mark, och även om det brittiska imperiet var stort i slutet av 1800-talet ägde stormakten inte hela världen. Därför får detektiven ha god min och vänta tills sällskapet når Liverpool. Givetvis är den engelske gentlemannen ingen skurk, vilket så småningom reds ut.

Efter att på grund av arresteringen ha missat tåget från Liverpool till London tror sig Fogg även ha missat möjligheten att vinna vadet, men i sista stund kommer Passepartout på att som de rest österut runt jorden, och allt eftersom förlorat 24 timmar genom bytet av tidszoner, har de i själva verket bara använt 79 dagar för resan, och därmed kan Fogg med andan i halsen träda in på sin klubb precis i tid för att ha klarat uppgiften.

Nellie Bly (eg. Elizabeth Jane Cochran), född 5 maj 1864 i Cochran's Mills, Pennsylvania, död 27 januari 1922, var en amerikansk undersökande journalist.
Dessförinnan hade hon wallraffat sig in i bl.a. New Yorks mentalvård. Elizabeth Cochran föddes 1867 i den lilla byn Cochran's Mills i Pennsylvania. Hon fick sin första utbildning i hemmet men gick senare i skola i Indiana.

1881 flyttade familjen till Pittsburgh, och det var där hon debuterade i journalistyrket. Sedan Pittsburgh Dispatch 1885 hade publicerat en artikel What girls are good for, i vilken man ville inskränka kvinnans värld till hushållsarbete och familj, författade den 18-åriga Elizabeth ett mycket engagerat svarsbrev. Resultatet blev att chefredaktören erbjöd henne arbete och föreslog pseudonymen Nellie Bly efter en populär sång av Stephen Foster.

Nellie fick göra en artikelserie om arbetarflickor, hon skrev om barnarbete och skilsmässor, innan hon så småningom blev societets- och konstredaktör. 1887 reste hon med sin mor till Mexiko och skickade hem en serie artiklar om de sociala förhållandena där, vilka även samlades i boken Six months in Mexico.


1940Coventry i England förstörs genom ett omfattande bombanfall utfört av tyska Luftwaffe.

Under andra världskriget utvaldes Coventry av Adolf Hitler som mål för en kraftig bombräd 14 november 1940 på grund av stadens industrier inom fordons-, flygplans- och vapentillverkning. Vid räden, som varade 11 timmar, dödades minst 568 invånare (minst eftersom ett stort antal personer aldrig återfanns efter bombningen) och över 4 300 hem totalförstördes. Cirka 75 % av industribyggnaderna raserades, men detta fick inga långa återverkningar, eftersom man flyttade ut tillverkningen i provisoriska lokaler i stadens utkanter. Som hämnd för attacken gjorde brittiska flygvapnet två dagar senare den första bombräden mot Hamburg. Efter kriget har Coventry och Dresden i östra Tyskland blivit vänorter med stort samarbete.


Vi firar födelsedag:
1907Astrid Lindgren, svensk författare.



1942Jan Stenbeck, svensk mediaman (Tele2 med mera).



1954Condoleezza Rice, amerikansk politiker, utrikesminister 20042009.



1972Tilde de Paula, svensk programledare.



1973Dilnarin ”Dee” Demirbag, svensk dansare (bland annat för E-Type) och fotomodell.




Vi lämnade er:
1802Jakob von Engeström, svenskt kansliråd, misstänkt för delaktighet i sammansvärjningen mot Gustav III.



2003Gene Anthony Ray, amerikansk skådespelare.




Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Tommy sa...

Sv: Det kan dom verkligen vara dessa paddor!

Ha en fin fredag goa du!