söndag 29 december 2013

Historiska händelser nu och då 29 December

1170 – St Thomas Becket dödas i sin egen katedral, på order av Henrik II av England.

Thomas Becket, eller Thomas à Becket, född 21 december 1118 i Cheapside, London, död 29 december 1170 i katedralen i Canterbury, Kent (mördad), var en engelsk kyrkoman och ärkebiskop av Canterbury 1162-1170. Han vördas som helgon inom romersk-katolska kyrkan med festdag 29 december (kanoniserad 1173).

Becket hade en lång och komplicerad relation till kungen av England, Henrik II, som slutligen ledde till Beckets död. Becket vägrade att underkasta sig kungamakten, då inget stod över kyrkan i hans ögon – något som Henrik II inte kunde tolerera. Efter ett flertal misslyckade försök till försoning, tog slutligen fyra av kungens män, Reginald Fitzurse, William de Tracy, Hugh de Morville och Richard le Bret, saken i egna händer och begav sig till Canterburykatedralen, där de högg ihjäl Thomas.

Den kung, Henrik II, som annars skulle ha blivit känd för sina välgärningar, införandet av en enhetlig lagstiftning och omstruktureringar av landet efter den katastrofale kung Stefan, blev sedermera mest känd för sin inblandning i just detta mord.

Nyheten om mordet på ärkebiskopen var naturligtvis något oerhört och spreds snabbt över hela Europa, och Thomas helgonförklarades efter endast tre år. I Lyngsjö kyrka i Skåne finns en dopfunt med en avbildning av mordet, vilken tillverkades endast några år efter själva händelsen. Canterburykatedralen blev ett viktigt mål för pilgrimsfärder, eftersom Thomas kvarlevor ansågs ha helande kraft.

Efter det att Henrik VIII brutit med påven och gjort sig själv till överhuvud för engelska kyrkan, såg han till att Thomas kista togs bort och att kvarlevorna brändes.


1890USA:s sjunde kavalleri massakrerar över 300 män, kvinnor och barn från siouxstammen, vid Wounded Knee.

Massakern vid Wounded Knee ägde rum 29 december 1890 och resulterade i att USA:s kavalleri, lett av överste James Forsyth, dödade närmare 300 lakotaindianer.

En grupp indianer av stammen Minneconjou-Lakota (Sioux) hade samlats vid bäcken Wounded Knee Creek (Chankpe Opi Wakpala) under ledning av hövdingen Sitȟáŋka (av engelsktalande kallad Big Foot). Indianernas andedans, ett inslag i en messiansk rörelse ledd av Wovoka, oroade myndigheterna och militär inkallades. Vid ett försök att avväpna indianerna uppstod tumult och närmare 300 indianer, de flesta kvinnor och barn, dödades. Händelsen innebar i praktiken ett slut på det krigstillstånd som rått mellan USA och lakotaindianerna sedan Grattanmassakern 36 år tidigare.

Resten av sjunde kavalleriregementet anlände ledda av löjtnant James Forsyth och omringade lägerplatsen, med hjälp av fyra Hotchkisskanoner.

Platsen har utsetts till "National Historic Landmark".


Vi firar födelsedag:
1800Charles Goodyear, uppfinnare av vulkaniserat gummi.


1920Viveca Lindfors, svensk skådespelare.



1947Ted Danson, amerikansk skådespelare.



1972Jude Law, brittisk skådespelare.



1974 – Mekhi Phifer, amerikansk skådespelare mest känd för sin roll som Dr. Gregory Pratt i Cityakuten.




Vi lämnade er:
1940Hanna Pauli, svensk konstnär.

Hanna Pauli photo2.jpg

2001Freddie Hansson, svensk musiker, keyboardist i Noice.




Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Camilla sa...

Noice....underbara Noice.
Tur att minnet lever...
Nu önskar jag dej ett gott slut och ett gott nytt!

Anonym sa...

väntar mig nya lektioner under 2014

Ja snart nytt år, nya möjligheter
Häng med på min utmaning