tisdag 3 december 2013

Historiska händelser nu och då 2 December

1980Studio S skapar skandal om videofilmer och begreppet videovåld skapas.

Studio S var ett samhälls- och debattprogram som sändes i SVT under perioden 24 november 1975-20 mars 1984. Programledare var Göran Elwin.
Programmets redaktion var starkt samhällskritisk och förde gärna fram saker som de ansåg vara fel och drog sig aldrig för att skapa en skandal. De kunde till exempel framföra kritik mot Säpo.

1978 avslöjade man förekomsten av en promemoria från 1976 där Lennart Geijer pekades ut som säkerhetsrisk för att ha umgåtts med en ung, prostituerad kvinna i det som kallades Geijeraffären.

Mest uppmärksammat har Studio S blivit för reportaget om våldsamma videofilmer visat i SVT den 2 december 1980. Programmet hade rubriken "Vem behöver video" och inleddes med frågeställningen "Ska elvaåringar få se sadistiska våldsfilmer på video?". Programledaren demonstrerade därefter några exempel på våldsamma videofilmer, däribland Motorsågsmassakern, för att sedan kräva utbildningsministern Jan-Erik Wikström på svar om när man kunde stoppa video "genom en grundlagsändring"

Programmet är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009).


2004Mijailo Mijailovic döms av Högsta Domstolen till livstids fängelse för mordetAnna Lindh.

Mijailo Mijailović, född 6 december 1978 i Stockholm, är av Stockholms tingsrätt, Svea hovrätt och Högsta domstolen förklarad skyldig till mordetSveriges utrikesminister Anna Lindh.

Den 23 mars 2004 dömdes Mijailo Mijailović av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordetutrikesminister Anna Lindh. Han dömdes också till att betala skadestånd till Lindhs två barn och make på 50 000 kronor var.

Den 28 juni 2004 inleddes rättegången mot Mijailo Mijailović i Svea hovrätt efter att han överklagat Stockholms tingsrätts dom. Försvarslinjen var att Mijailović vid tillfället lidit av allvarlig psykisk störning och då inte förstått att Lindh kunde dö och att han inte hade avsikt att döda henne och därför borde frikännas.

Den 8 juli 2004 dömdes Mijailović av Svea hovrätt till rättspsykiatrisk vård. Under sensommaren framförde Mijailović krav på att få avtjäna ett straff i ett serbiskt fängelse vilket kriminalvårdens chef Lars Nylén sade nej till med motiveringen att Serbien inte i förväg kunde säga hur länge han skulle få sitta i fängelse då man där inte har livstidsstraff. Mijailovic överklagade beslutet men drog den 14 maj 2007 tillbaka sin överklagan.

Den 2 december 2004 dömde Högsta Domstolen Mijailović till livstids fängelse.


Vi firar födelsedag:
1958Michaela Jolin, svensk skådespelare och programpresentatör på SVT.1968 – Lucy Liu, kinesisk-amerikansk skådespelare.


1976Jonatan Rodriguez, svensk skådespelare.1980Charlotte Rohlin, svensk fotbollsspelare.1981Britney Spears, amerikansk sångerska.
Vi lämnade er:
1982Marty Feldman, brittisk komiker.1993 – Knarkkungen Pablo Escobar Gaviria skjuts ihjäl av soldater i Colombia, efter att ha varit på flykt under en längre tid.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

tack för info