tisdag 3 december 2013

Historiska händelser nu och då 3 December

1973Pioneer 10 når planeten Jupiter.

Pioneer 10 är en rymdsond som är del av Pioneerprogrammet. På sondens utsida fästes Pioneer-plaketten med symboler som ger information om Jorden och jordmänniskorna. Detta är ett meddelande till eventuella utomjordiska civilisationer sonden kan komma i kontakt med.
Rymdsonden som sköts upp den 2 mars 1972 var den första att färdas genom asteroidbältet. Huvudprocessorn är en Intel 4004.

Den 3 december 1973 tog Pioneer 10 närbilder av Jupiter.

Åren efter 1997 användes sonden för att öva färdigheter i att fånga radiosignaler från rymden. Sonden kontaktades för sista gången den 23 januari 2003. Två veckor senare var samma försök fruktlösa. Det tros allmänt att sonden inte förstörts eller gått sönder, utan att avståndet i kombination med allt svagare kraftförsörjning är huvudorsakerna till att sonden inte kan kontaktas.

Pioneer 10 är på väg mot stjärnan Aldebaran i Oxens stjärnbild med en hastighet av ungefär 17 000 km/h. Om Aldebaran inte rörde på sig skulle det ändå ta sonden 2 miljoner år att komma dit, då stjärnan ligger 68 ljusår bort.1999Orkanen Carola drar in över södra Sverige.

Orkanen Carola, även kallad "Carolastormen", var en orkan som drabbade den svenska sydkusten i december 1999. Orkanen nådde södra Sverige på eftermiddagen den 3 december (dagens namn i almanackan var då Carola) och varade en bit in på natten den fjärde december. Den hade en medelvindstyrka på 33 m/s i (uppmätt på Hanö), men hade orkanbyar ända upp till 42 m/s). I Danmark och främst på danska västkusten drog Carola fram med orkanbyar upp mot 50 m/s. Även Tyskland drabbades.

Carola var den mest ödeläggande storm som drabbat Sverige under hela 1900-talet, och en av de allra starkaste; den orsakade svåra strömavbrott i södra Sverige och utbredd fällning av skog i framför allt Skåne.

På danska hette den även "Decemberorkanen" eller "Adam", på tyska "Anatol".

I Danmark stannade bussar, tåg och flygplan och försäkringsbolagen fick betala för skador upp till 13 miljarder danska kronor.


Vi firar födelsedag:
1922 Sven Nykvist, svensk filmfotograf.1944 – Barbro Eriksson min mor1948Ozzy Osbourne, brittisk-amerikansk rocksångare.1971Ola Rapace, svensk skådespelare.1973Holly Marie Combs, amerikansk skådespelare Piper Halliwell i TV-serien Förhäxad.Vi lämnade er:
1894Robert Louis Stevenson, skotsk författare av bland annat Skattkammarön.1999Scatman John, amerikansk sångare.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: