tisdag 17 december 2013

Historiska händelser nu och då 17 December

1973American Psychiatric Association tar bort homosexualitet från sin lista över mentala sjukdomar.

American Psychiatric Association (APA) är en amerikansk organisation som i USA samlar läkare inom psykiatri. APA:s arbete har stor betydelse för psykiatrer i hela västvärlden och i stora delar av den övriga världen. Varje år ordnas en gigantisk kongress med tiotusentals ditresta läkare som ser och lyssnar till företrädarna för den senaste världsforskningen inom psykiatri, livsfilosofiska frågor och till exempel etik.

MEN I SVRIGE SKULLE DET DRÖJA LÄNGRE

Och denna läsning skrämmer mig

Fram till 1934 kunde homosexuella samlag i Sverige bestraffas med straffarbete i högst två år. Efter en motion från Vilhelm Lundstedt togs straffbestämmelsen bort 1934, men en fullständig avkriminalisering av homosexuella handlingar skedde inte förrän 1944.

Sedan betraktades homosexualitet istället som en sjukdom fram till 1979. Sedan slutet av 1980-talet har homosexuella i Sverige gradvis fått allt större rättigheter, inklusive rätten till samkönad adoption (2003) och rätten att ingå samkönat äktenskap (2009).


1974Ingemar Stenmark vinner sin första världscupseger i Madonna di Campiglio.

Jan Ingemar Stenmark, född 18 mars 1956 i Joesjö nära Tärnaby, är en av tidernas främsta alpina skidåkare med sammanlagt två OS-guld, fem VM-guld och 86 världscupsegrar i disciplinerna slalom och storslalom. Han tilldelades Svenska Dagbladets guldmedalj två gånger: 1975 och 1978. Hans aktiva karriär varade från 1973 till 1989.
I en SIFO-undersökning 1999 bland svenska folket valdes Stenmark till "Århundradets främsta svenska idrottsman". I samband med millennieskiftet utsågs han till Sveriges näst bäste idrottsman genom tiderna av Svenska Idrottsakademin, efter Björn Borg.

Då Stenmark var fyra år flyttade familjen från Joesjö till Slalomvägen i närbelägna Tärnaby. Där blev de grannar med en familj vars son, Stig Strand, också skulle komma att bli en utförsåkare i världsklass. Bägge två blev medlemmar i Tärna IK Fjällvinden, som de tävlade för.
Den 17 december 1974 vann Stenmark sin första världscupseger i "svenskbacken" i Madonna di Campiglio i Italien.

Stenmark vann den totala världscupen tre gånger i rad, säsongerna 75/76, 76/77 och 77/78. Därefter följde ett antal år där han kom tvåa. Han vann dessutom femton delcuper, åtta i slalom och sju i storslalom. Ingen annan alpin skidåkare i världscupen har någonsin vunnit lika många delcuper. Säsongen 1978/79 var den segerrikaste för svensken då han vann tretton tävlingar. Han vann bland annat samtliga tio storslalomtävlingar. Värt att nämnas är att han i Jasna 1979 vann storslalomen med en marginal på 4.06 sekunder. Ändå slutade han bara femma i den totala världscupen. Han var även en framgångsrik mästerskapsåkare med flera OS- och VM-guld. I och med att världsmästerskapen inte arrangerades lika ofta förr har de olympiska spelen även fått VM-status.

Stenmark OS-debuterade i Innsbruck 1976, där han knep en bronsmedalj i storslalom. Hans största OS blev Lake Placid 1980, där han vann guld i såväl slalom som storslalom. I Sarajevo 1984 fick han inte delta, då han den 23 mars 1980 skrivit på en så kallad B-licens, som innebar att han ansågs som proffs. Orsaken till det var att han ville skriva reklamavtal och även kunna köra tävlingar på den amerikanska motsvarigheten till världscupen, Nor-am cup. 1984 fick inga proffs delta i OS, men detta var en regel som sedan upphävdes av IOK och Stenmark kunde göra sitt tredje och sista OS i Calgary 1988, där han inte tog någon medalj.

I VM 1989 i Vail gjorde han sitt sista stora mästerskap och slutade på sjätte plats i storslalomtävlingen. Det var också i storslalom Ingemar Stenmark tog sin sista världscupseger, det gjordes i Aspen 1989. I slutet av sin karriär var Ingemar Stenmark inte fullt så framgångsrik, men i OS i Calgary var han snabbast av alla i det andra åket i slalom, även snabbare än vinnaren Alberto Tomba från Italien.


Vi firar födelsedag:
1770Ludwig van Beethoven, tysk kompositör (eller 16 december).1944 – Björn Lönnqvist, svensk illusionist, konstnär, föreläsare och rekvisitör med artistnamnet Johnny Lonn.1953Bill Pullman, amerikansk skådespelare.1975Milla Jovovich, rysk-amerikansk skådespelare och fotomodell.1979Polly Kisch, svensk skådespelare mest känd för sin roll som Alva Lindgren i TV4:s TV-serie Tre kronor.
Vi lämnade er:
1926Lars Magnus Ericsson, grundare av LM Ericsson, numera Ericsson.2011  – Kim Jong Il, 69 eller 70, Nordkoreas diktator 1994–2011.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: