tisdag 31 december 2013

Historiska händelser nu och då 31 December

1966 – Den första julbocken i Gävle brinner på nyårsafton klockan 00.00.

Gävlebocken är en stor julbock av halm på trästomme som sedan 1966 sätts upp på Slottstorget i Gävle inför första söndagen i advent varje år. Traditionen upprätthålls av Gävle kommun, Arbetarbladet, Eje Berglund AB och Gävle centrumsamverkan (förut Söder Köpmän). Naturvetenskapliga elevföreningen vid Vasaskolan brukar bygga en egen, mindre bock.

Traditionen med Gävlebocken började 1966. Det var reklammannen Stig Gavlén som kom på idén att ställa en gigantisk variant av den traditionella julbocken på Slottsberget i Gävle. Konstruktionen och utseendet överläts till den dåvarande chefen för Gävle brandkår, Jörgen Gavlén, bror till Stig Gavlén. Bocken byggdes av brandkåren vilket sedan gjordes fram till 1970, och senare även från åren 1986 till 2002. Den första bocken finansierades av Harry Ström och den 1 december 1966 placerades den 13 meter höga, 7 meter långa och 3 ton tunga bocken på torget. Vid tolvslaget på nyårsaftonen sattes bocken i brand.

Trots försök att impregnera materialet för att minska lättantändligheten utsätts julbocken nästan varje år för sabotage och mordbrand. Det har dock påpekats att just det faktum att bocken bränts ned är det som gjort den känd, även internationellt, och därmed givit Gävle uppmärksamhet.
År 2006 impregnerades bocken för första gången, något som gjorde att den fick stå helt orörd förutom vid ett litet bränningsförsök då någon endast lyckades bränna upp ett av bockens röda band. Även år 2007 impregnerades bocken. Efter klagomål att bocken sett blöt ut, vilket berott på att impregneringen gjort att halmen dragit åt sig vatten, impregnerades bocken inte 2008. 2010 anlitades vakter. 2011 såldes julbocken som kramdjur i Gävle för att finansiera bättre bevakning under året.


1987TV3 startar sina sändningar och blir därmed den första kommersiella tv-kanalen i Sverige.

TV3 (alternativ stavning: TV 3) är en svensk reklamfinansierad TV-kanal, grundad av Jan Stenbeck, som startade sina sändningar den 31 december 1987 från huvudkontoret i London.

Kanalen sändes till en början i en och samma version över Sverige, Norge och Danmark. Den gemensamma kanalen för hela Skandinavien delades dock upp i nationella versioner efter något år. Systerkanaler startades senare i Estland, Lettland och Litauen, Ungern och Ryssland. Kanalens namn syftar på att den startades i en tid då television i Sverige dominerades av Sveriges Television, med Kanal 1 och TV 2.

Kanalen lanserades den 31 december 1987 och var den första renodlade kommersiella kanalen i Sverige, Norge och Danmark. Startkapitalet kom från Kinnevik, med initiativ av Jan Stenbeck, som egentligen inte hade planerat att producera TV men lyckats sälja sina licenser på satelliten Astra 1A. Efter att kanalen hade startats blev dock satelliten försenad och man köper därför plats på en annan satellit. Sändningarna skedde från London för att kringgå skandinavisk lagstiftning som förbjöd sändningen av reklam till svenska hushåll. Den dåvarande riksdagsledamoten Maj Britt Theorin (s) talade om att förbjuda parabolantenner och hotade med böter och fängelse. Till en början sände TV3 samma version av kanalen över hela Skandinavien. Efter något år lanserades dock TV 3 Danmark i en egen version eftersom svenskarna hade svårt att förstå danskan. Sverige och Norge hade dock en gemensam version i ytterligare några år innan även den delades upp i två olika versioner, TV3 Sverige och TV 3 Norge.

1989 togs den första Astra 1A i bruk, och det blev lättare att se på TV3. Den första satelliten hade krävt anslutning till kabelnätet medan man nu kunde ta emot en signal i egen parabol. Detta gjorde rådande lagstiftning verkningslös. Samma år sände TV3 VM i ishockey och Wimbledonmästerskapen i tennis. Speciellt VM i ishockey skapade stora rubriker i tidningarna eftersom väldigt få svenskar vid tidpunkten hade tillgång till TV3, medan intresset för ishockey i Sverige var stort. Man gjorde en överenskommelse med SVT att låta dem sända 15 minuter senare i utbyte mot att de producerade innehållet. 1989 lanseras även den första systerkanalen, betal-TV-kanalen TV 1000. Två år senare, 1991, lanserades den blivande systerkanalen ZTV som ett programblock i TV3 och TV 4. Samma år gick TV3 för första gången med vinst.


Vi firar födelsedag:
1932Sune Mangs, finlandssvensk skådespelare och revyartist.1936Siw Malmkvist, svensk sångerska.1941Sir Alex Ferguson, brittisk fotbollsmanager.1953Jane Badler, amerikansk skådespelare Diana i TV-serien V.1959Val Kilmer, amerikansk skådespelare.
Vi lämnade er:
2009Rickard Fagerlund, 72, svensk idrottsledare.


2010Per Oscarsson, 83, svensk skådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt

3 kommentarer:

Veiken sa...

Jag hädar nog, men jag tycker att det hör till att Gävlebocken ska brinna före jul - frågan är bara när!
Ha det så gott och så önskar jag dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Camilla sa...

Per Oskarsson...vilken kille...
Gott Nytt År!

Anonym sa...

ja du denna julbock som brinner