måndag 16 december 2013

Historiska händelser nu och då 16 December

1773Boston Tea Party; te slängs överbord som protest mot engelska tullar, början på den amerikanska revolutionen.

Tebjudningen i Boston (the Boston Tea Party) kallas den händelse 1773 då amerikanska patrioter förstörde en stor télast tillhörigt Brittiska Ostindiska Kompaniet. Det är den händelse som anses ha varit den utlösande faktorn för den amerikanska revolutionen.

Bakgrund:

Tébjudningen var från början en protest mot skatten på te. Övriga tullar hade upphävts efter protester från de Tretton kolonierna, men britterna behöll tullen på te, detta mest för att visa vilka som bestämde. De amerikanska kolonisterna betraktade denna tull som olaglig eftersom de inte hade fått vara med och bestämma detta.

Aktionen:

Aktionen organiserades av Samuel Adams. Torsdagsnatten den 16 december 1773 vräkte Adams och en grupp på 50 uppretade Bostonbor upp på de 3 skeppen, bland dem Paul Revere (de så kallade "Sons of Liberty") lasten av te från tre brittiska fartyg som låg i Bostons hamn. Enligt legenden var de utklädda till mohawkindianer, men detta gällde i verkligheten bara ett fåtal personer. Det var sammanlagt 342 lådor med te, till ett värde av 18 000 pund.

Konsekvenser:

Aktionen resulterade i att den brittiska regeringen svarade med att stänga hamnen i Boston på 16 år (Boston Port Act) och stifta nya lagar som kom att kallas Intolerable Acts. Dessa lagar ledde senare till de protester som blev början av den amerikanska revolutionen.1977 – Svensk premiär för filmen Stjärnornas krig.

Star Wars är en franchise som främst består av en serie amerikanska science fiction-filmer skapade av George Lucas under 1970-, 1980-, 1990- och 2000-talet. Den första i filmserien, Stjärnornas krig, hade premiär 25 maj 1977 i USA och blev snabbt ett världsomfattande populärkulturfenomen. Filmens framgång ledde till två uppföljare, Rymdimperiet slår tillbaka (1980) och Jedins återkomst (1983). Tjugotvå år efter den ursprungliga filmens premiär började Lucas skapandet av en andra trilogi som en prequel till originaltrilogin bestående av Episod I – Det mörka hotet (1999), Episod II – Klonerna anfaller (2002) och Episod III – Mörkrets hämnd (2005).

Filmserien har också resulterat i böcker, tv-serier, datorspel och serietidningar. Dessa tillägg utgör grunden för Star Wars: Expanded Universe, och har resulterat i en märkbar utveckling i seriens fiktiva universum. Fram till 2008 har de sex filmerna tillsammans genererat uppskattningsvis 4,3 miljarder US dollar, vilket gör dem till den tredje mest inkomstbringande filmserien.

Den första filmen, Stjärnornas krig, hade premiär 1977.[2] Tre år senare kom Rymdimperiet slår tillbaka och efter ytterligare tre år kom den sista filmen Jedins återkomst. Filmerna innehåller rollfigurer som jediriddarna Luke Skywalker och Obi-Wan Kenobi, den onde Darth Vader, prinsessan Leia Organa och äventyraren Han Solo. Filmen utspelas på platser som till exempel planeten Tatooine och Dödsstjärnan.

Lagom till 20-årsjubileet efter premiären av Stjärnornas krig hade alla tre filmerna nypremiär. Dessa "specialversioner" hade förutom att filmnegativen och ljudmixen restaurerats fått en del datoranimerade specialeffekter, samt några helt nya scener.

Två år efteråt hade den första av de tre nya filmerna premiär. Dessa utspelar sig innan de ursprungliga filmerna och är berättelsen om hur den unge jedin Anakin Skywalker blev Darth Vader.
En DVD-utgivning av originalversionerna till de tre först producerade Star Wars-filmerna ägde rum 12 september 2006 i USA (13 september i Sverige).

I oktober 2012 köpte Walt Disney Company upp Lucasfilm med samtliga filmrättigheter samt underbolag. I och med uppköpet så tillkännagavs det ut att den tredje trilogin i sagan om Star Wars planeras göras med Lucas som teknisk och konstnärlig rådgivare. Episod VII beräknas ha premiär 2015. Sedan har Disney tillkännagivit planer för en ny film vartannat till vart tredje år.

Nyligen bekräftades det att J.J. Abrams, känd för Lost och Star Trek-rebooten, kommer regissera Star Wars: Episod VII


Vi firar födelsedag:
1946Benny Andersson, svensk musiker och låtskrivare, ABBA.1962Michael Petersson, svensk skådespelare.1974Frida Hallgren, svensk skådespelare.1988Anna Popplewell, brittisk skådespelare känd för rollen som Susan Pevensie i filmerna om Narnia.1997Zara Larsson, vinnare av tävlingen Talang 2008.

Zara Larsson By Daniel Åhs Karlsson.jpg


Vi lämnade er:
2005John Spencer, amerikansk skådespelare.2006 – Dan Fogelberg, 56, amerikansk sångare, låtskrivare och musiker.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

yasmine modell mamma och fru sa...

ja åh det var riktigt goda våfflor
nu vankas hä myskväll med sonen
kraam