söndag 22 december 2013

Historiska händelser nu och då 22 December

1849 – Den ryske författaren Fjodor Dostojevskij utsätts för en skenavrättning.

Fjodor Michajlovitj Dostojevskij född 11 november 1821 (30 oktober enligt gamla stilen) i Moskva, död 9 februari 1881 (28 januari g.s.) i Sankt Petersburg, var en rysk författare.

23 april 1849 arresterades han, då han deltagit i en socialistisk studiecirkel under ledning av Michail Petrasjevskij, och de där bland annat läst Vissarion Belinskijs berömda brev till Gogol, som ett svar på hans Selected Passages from Correspondence with Friends. Samtliga ur den socialistiska föreningen Petrasjevskijgruppen fördes till Vinterpalatset för förhör, arresterades och fick sitta åtta månader i Peter-Paulsfästningen innan de fördes till avrättningsplatsen, där hela ceremonin före en avrättning genomfördes innan de fick veta att de benådats och att de i stället skulle skickas på straffarbete till Sibirien. Dostojevskij tillbringade fyra år i fångläger och de följande sex åren i förvisning. Detta var under tsar Nikolaj I:s styre.

Åren i Sibirien ska ha tjänat som underlag för det framtida författarskapet. De ska också ha lett till att Dostojevskij efter en omvändelseupplevelse blev varmt hängiven till den rysk-ortodoxa kyrkan. År 1854 släpptes han från fängelset och blev oavlönad menig i Semipalatinsk. Senare blev han avlönad. År 1857 gifte sig Dostojevskij med Marija Isajeva, en 29-årig änka.


1980 – Kriget mellan Irak och Iran inleds.

Iran–Irak-kriget, även kallat det påtvingade kriget (جنگ تحمیلی, Jang-e-tahmīlī) och det heliga försvaret (دفاع مقدس, Defā'-e-moqqaddas) i Iran, Saddāms Qādisiyyah (قادسيّة صدّام, Qādisiyyat Ṣaddām) i Irak och (första) persiska gulfkriget, var en väpnad konflikt mellan Irak och Iran som ägde rum från september 1980 till augusti 1988 vilket gör det till det längsta konventionella kriget under 1900-talet.

Iraks angrepp mot Iran hade sin orsak i en gammal territoriell strid om några oljerika områden längst inne i Persiska viken och Irak krävde gränsändringar. Iraks ledare Saddam Hussein hoppades kunna utnyttja det av revolutionen försvagade Iran för att vinna en snabb seger.

Kriget började när Irak invaderade Iran och iscensatte en samtidig luft- och markinvasion i iranskt territorium den 22 september 1980 efter en lång historia av gränstvister, och rädslan för uppror bland Iraks länge undertryckta shiamuslimska majoritet påverkad av den iranska revolutionen. Irak syftade också på att ersätta Iran som den dominerande staten i Persiska viken.

Även om Irak hoppades kunna dra fördel av den revolutionära kaoset i Iran och anföll utan formell förvarning, gjorde man endast begränsade framsteg i Iran och inom några månader drevs de bort av Iran som återfått nästan allt förlorat territorium i juni 1982. De kommande sex åren var Iran på offensiven men lyckades trots flera försök till offensiver inte nå ett avgörande i kriget, vilket ledde till att fronterna stagnerade.

Trots FN:s säkerhetsråds krav på en vapenvila fortsatte oroligheterna fram till den 20 augusti 1988. Kriget slutade till sist med att FN (Förenta nationerna) förmedlade vapenvila i form av FN:s säkerhetsråds resolution 598 som godtogs av båda sidor. Det tog flera veckor för de iranska styrkorna att utrymma irakiskt territorium för att iaktta de internationella gränser som existerade före kriget mellan de två nationerna (se Algeravtalet). De sista krigsfångarna utväxlades år 2003.


Vi firar födelsedag:
1949 – Maurice Gibb, brittisk sångare i The Bee Gees och Robin Gibb, brittisk sångare i The Bee Gees.1957Anders Eklund, svensk tungviktsboxare.1963Freddie Hansson, svensk musiker, keyboardist i Noice.1972Vanessa Paradis, fransk sångare.1984Jonas Altberg alias Basshunter, svensk musiker.
Vi lämnade er:
2001Jacques Mayol, fransk fridykare Filmen Det stora blå från 1988 är inspirerad av Mayol och rivalen Enzo Maiorcas uppväxt och tävlande.


Mayol till Vänster

2002 – Joe Strummer, sångare, gitarrist och låtskrivare i det legendariska brittiska punkbandet The Clash.
Allt för nu

Vi är överallt

3 kommentarer:

Unknown sa...

Shit Vanessa Paradis så rätt sliten ut, har alltid sett henne som en liten flicka :-)

Ama de casa sa...

Jag var på semester i Iran, fast inte förrän 1995. Intressant resa, inte minst som kvinna...

Nu får du ha en riktigt GOD JUL!
:-)

Veiken sa...

Jaha, Grattis till Drottningen på 70-årsdagen. Det lär bli en rejäl baluns! ;)