fredag 20 december 2013

Historiska händelser nu och då 20 December

1917Tjekan, den första sovjetiska hemliga polisen, grundas.

Tjeka var en sovjetisk säkerhets- och underrättelsetjänst, allmänt benämnd "hemlig polis", grundad av Lenin den 20 december 1917. Tjeka är en kortform för Vserossijskaja tjrezvytjajnaja komissija, VTK "Allryska extraordinära kommissionen mot kontrarevolution och sabotage".

Den polske adelsmannen Felix Dzerzjinskij blev Tjekans förste chef. Tjekan kom att transformeras till GPU, som sedermera i sin tur blev OGPU och NKVD, som sedermera i sin tur blev först MGB och 1954 KGB. I dagens Ryssland har det gamla KGB delats upp i säkerhetstjänsten FSB och underrättelsetjänsten SVR. SVR är en direkt efterföljare till INO, den utrikes underrättelsetjänsten som bildades 20 december 1920, och som under KGB-tiden hette PGU.

Tjekadagen infaller den 20 december, eftersom Tjeka bildades den 20 december 1917. För att ta udden av firandet hade SÄPO för vana att utvisa sovjetiska underrättelseofficerare på detta datum.


2006Jordskred vid Småröd söder om Munkedal, river med sig E6 & Bohusbanan.

Småröd är ett område i Foss socken, Munkedals kommun några kilometer söder om centralorten Munkedal, vid gränsen mot Uddevalla kommun. Området ligger på västra sluttningen av Taske ås dalgång. Inom området går såväl gamla som nya E6 samt järnvägen Bohusbanan.

Vägraset vid Småröd var ett av efterkrigstidens många jordskred i Västsverige.

Raset inträffade vid sjutiden på kvällen den 20 december 2006 och omfattade ett flera hundra meter långt och brett område längs med Taske å, precis söder om husen i Småröd. Det drabbade nya E6, gamla E6, järnvägen Bohusbanan och järnvägsmuseet Chateau Småröd Museum. Vägarna och järnvägen har återuppbyggts men järnvägsmuseet har rivits. Trots omfattningen av raset blev ingen allvarligt skadad. De flesta hade lämnat sjukhuset följande dag.

Jordskredet skedde i sydligaste delen av Foss församling och Munkedals kommun, några kilometer söder om centralorten Munkedal, strax norr om gränsen mot Skredsviks församling och Uddevalla kommun, där motorvägsdelen av E6 söderifrån då tog slut och övergick i den gamla vägen. Motorvägsbygge med stora jordarbeten pågick i området. Enligt de första utredningsrapporterna, berodde raset troligtvis på att man vid rasplatsen lagrat för stora mängder av fyllnadsmassor,som "tryckte i gång" det underliggande lerlagret. Statens Haverikommission har publicerat en definitiv rapport kring orsaker samt hur räddningsarbetet har gått till

Den 14 juni 2008 öppnades en ny del av motorvägenE6 och inga spår syns längre efter raset längs med vägen. Den 24 februari 2007 öppnades åter Bohusbanan, 150 meter ny banvall hade då byggts strax öster om den gamla. Både den 15 och 24 februari var det ceremonier vid återinvigningarna med infrastrukturminister Åsa Torstensson och andra högt uppsatta.


Vi firar födelsedag:
1933 – Bo Hansson, svensk journalist och tv-programledare.1946 – Uri Geller, israelisk illusionist.1946 – Peps Persson, svensk musiker.1964Robert Gustafsson, svensk skådespelare och komiker.


1977Sonja Aldén, svensk sångerska och låtskrivare.Vi lämnade er:
1996Carl Sagan, amerikansk astronom och författare, cancer.


2009Brittany Murphy, 32, amerikansk skådespelerska, hjärtstillestånd.

 
 
 
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

hoppas allt är bra