fredag 13 december 2013

Historiska händelser nu och då 13 December

1570Freden i Stettin avslutar det nordiska sjuårskriget mellan Sverige och Danmark.

Freden i Stettin slöts den 13 december 1570 efter det Nordiska sjuårskriget mellan Sverige och Danmark, samt mellan Sverige och Lübeck.
I september 1570 öppnades förhandlingar vid en fredskongress i hamnstaden Stettin i nuvarande nordvästra Polen av medlaren, den tysk-romerske kejsaren Maximilian II. Freden undertecknades den 13 december samma år.

Fredsavtalet:

Sverige skulle bland annat:
Danmark fick å sin sida avstå från sina anspråk på Sverige och därmed var Kalmarunionen slutligen upphävd.

Tvisten om Tre kronor uppsköts till framtida underhandlingar.

Det var Sveriges isolerade ställning och hotet från Ryssland som tvingade svenskarna att gå med på så hårda villkor. På grund av den grymhet som utövats under kriget ökade det nationella hatet mellan svenskar och danskar.


2003 – Iraks före detta diktator Saddam Hussein grips av amerikanska styrkor på en bondgård utanför Tikrit, Irak.

Sedan George Bushs ultimatum om att Saddam Hussein och hans närmaste skulle lämna Irak inom 48 timmar avböjts, inledde de allierade styrkorna en invasion från Kuwait. På grund av Iraks sedan åratal tillbaka stammande militära och ekonomiska stagnation, samt den irakiska arméns skriande brist på moral att slåss för Saddam mot övermakten bröt motståndet samman inom några veckor. De allierade tågade in i Bagdad den 9 april. Saddam var vid den tidpunkten försvunnen. Hans söner, Uday Hussein (född 1964) och Qusay Hussein (född 1966), valde emellertid att stanna i Bagdad och dödades i en eldstrid med amerikanska trupper i Mosul, en stad som ligger cirka 400 km norr om Bagdad, den 22 juli. De tre döttrarna samt hustrun hade då flytt till Jordanien. Saddam Hussein själv lokaliserades och greps nära Tikrit den 13 december 2003 av amerikanska styrkor, vilket offentliggjordes dagen efter.

Vi firar födelsedag:
1533Erik XIV, kung av Sverige 15601568.1956John Chrispinsson, svensk journalist och tv-programledare.1960Harald Hamrell, svensk regissör, manusförfattare och skådespelare.1981Amy Lee, amerikansk sångare i bandet Evanescence.1989Taylor Swift, Amerikansk country-artist.
Vi lämnade er:
1621Katarina Stenbock, drottning av Sverige 15521560, gift med Gustav Vasa.2005Stanley Williams, 51, grundare av ungdomsgänget Crips i Los Angeles.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: