onsdag 18 december 2013

Historiska händelser nu och då 18 December

1976 – Dragshowen After Dark har premiär på krogen Dambergs.

After Dark är en svensk dragshow-grupp som varit mest känd med Christer Lindarw och Lasse Flinckman i huvudrollerna. After Dark har funnits sedan 1976, då de ovannämnda samt Roger Jönsson startade den egna klubben After Dark ClubDavid Bagares gata i Stockholm.

1980 fick de sitt stora genombrott med krogshowen Förför Sverige i tiden, då på Hamburger Börs i Stockholm. Sedan dess har After Dark varit ett starkt inslag i svensk krogshow- och HBT-historia. Jönsson övergick 1981 till gruppen Surprise Sisters och avled 1984.

Senare det året uppträdde After Dark i San Francisco efter en första utlandsturné året innan till Madrid.

Lindarw och Flinckman medverkade och fick stort genomslag 2004 i Melodifestivalen, med låten La dolce vita. Hösten 2004 hade de premiär med sin senaste krogshow på Tyrol, Gröna Lund, i Stockholm. Namnet på den var också La dolce vita. Sedan dess har den turnerat vidare till showkrogarna Amiralen (Malmö) och Rondo, Liseberg (Göteborg) samt en rad mindre svenska städer. I Melodifestivalen 2005 var After Dark också med, men inte i tävlingen, utan de var pausnummer med Alla har ont.

After Dark medverkade i den fjärde deltävlingen i Melodifestivalen 2007 med låten (Åh) När ni tar saken i egna händer. Låten gick vidare efter första omröstningen, men gick varken vidare till andra chansen eller finalen. Texten till låten kan till största del antas handla om onani, men kan lika gärna handla om heminredning. Namnen som förekommer i låten (Martin, Tina, Ernst och Bosse) relaterar till TV-kändisarna Martin Timell, Tina Nordström, Ernst Kirchsteiger och Bosse Bildoktorn Andersson som alla gett sitt medgivande till att omnämnas i låten.

2009 byttes Flinckman ut mot Lars-Åke Wilhelmsson ("Babsan") i en riksturné med Lindarw där de två dragdivorna visade prov på gott samarbete och fick fina recensioner.

En inspelning av föreställningen från restaurang Tyrol sändes av TV4 som After dark med Babsan nyårsafton 2011. Kvar i ensemblen sedan 1976 är förutom Lindarw även Nils-Albert Eriksson, som numera (2011) gör en soloparodi på Christer Sjögren.


2009 – Den ökända Arbeit Macht Frei-skylten stjäls från Auschwitz-Birkenau

KZ Auschwitz var det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger. Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945. Auschwitz är det tyska namnet på den polska staden Oświęcim som ligger cirka 60 kilometer väster om Kraków i sydöstra Polen. KZ är en förkortning av det tyska ordet Konzentrationslager.

Auschwitz bestod av tre huvudläger: Auschwitz I, koncentrationsläger och lägrens administrativa centrum; Auschwitz II-Birkenau, koncentrations- och förintelseläger; Auschwitz III-Monowitz, arbetsläger med bland annat fabriken IG Farben. Omkring 1,3 miljoner personer deporterades till Auschwitz, av dessa dog 1,1 miljoner i lägret. Nittio procent av dem var judar. De övriga var polacker, romer, sovjetiska krigsfångar och personer av annan nationalitet.

Den 18 december 2009 stals den berömda och ökända entréskylten med texten "Arbeit macht frei" (arbete skapar frihet) från koncentrationslägret. Stölden fördömdes av länder världen över, och bland annat Israels biträdande premiärminister Silvan Shalom beskrev stölden som en avskyvärd, nästan vanhelgande, handling. Efter tre dagars intensiv polisjakt runt om i hela Polen återfanns skylten den 21 december i nordvästra Polen, sönderskuren i tre delar. Fem män i åldrarna 20 till 39 år greps för stölden, varav alla var tidigare kända av polisen. Enligt uppgifter från polsk polis var inte stölden politiskt menad utan enbart ekonomisk. 2010 blev svensken Anders Högström åtalad för stöld av skylten. I december dömdes han till 32 månaders fängelse av en domstol i Polen. Han får avtjäna sitt straff i Sverige.


Vi firar födelsedag:
1943Keith Richards, brittisk gitarrist.1946Steven Spielberg, amerikansk filmregissör.1952Donald Högberg, svensk skådespelare aktuell i filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (film).1964Lotta Bromé, svensk tv-programledare.1980Christina Aguilera, amerikansk sångare.
Vi lämnade er:
2006 – Joseph Barbera, 95, amerikansk skämttecknare och företagsledare. Skapare av bland annat Tom & Jerry.2013Ronnie Biggs, 84 brittisk brottsling, känd för stora tågrånet.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

hoppas du inte sliter ihjäl dig nu på ön