tisdag 24 december 2013

Historiska händelser nu och då 24 December

1865Ku Klux Klan bildas i Pulaski, Tennessee, USA.

Ku Klux Klan (KKK) är namnet på flera historiska och nutida protestantiska organisationer i USA vilka strävar efter vit överhöghet och ett samhälle baserat på rasism. Namnet Ku Klux Klan kommer av kyklos (grekiskans κύκλος, cirkel), och klan från skotskan, då många av grundarna härstammade därifrån. Sedan lång tid förknippas "Klanen" med de brinnande korsen, lynchningarna, de vita huvorna och de vita fotsida dräkterna.

Den första klanen, 1865–1871

Den ursprungliga organisationen grundades i Pulaski, Tennessee, den 24 december 1865 av den konfedererative generalen Nathan Bedford Forrest, och andra krigsveteraner på den förlorande sidan i amerikanska inbördeskriget, som en motreaktion under rekonstruktionstiden då sydstaterna tvingades ändra sitt leverne.

Man jagade fria slavar som vågade lämna plantagen och även markspekulanter från norr (Carpetbaggers), då man ansåg att landet i syd skulle ägas av dem som bodde där. Terrordåd och mord var metoderna.

Klanen upplöstes av Ulysses S. Grant under början av 1870-talet genom Civil Rights Act of 1871.
När nord drog tillbaka sina trupper 1876 fick klanen makten i många delstater, och kunde i stället använda politiken för att förtrycka den svarta befolkningen.

Den andra klanen, 1915–1944

Efter att under en period ha slutat existera återupplivades Ku Klux Klan i november 1915 i Georgia av metodistpredikanten William Joseph Simmons, som kring sig samlade ett antal "vita, infödda, 100-procentiga amerikaner" till ett hemligt nationellt sällskap, som vars uppgift angavs att "skydda hemmens lycka, i allt upprätthålla den vita rasens förhärskande ställning, vara mänskligheten till välsignelse och bevara ständigt levande den heliga elden av obrottslig hängivenhet för den rena amerikanismen". Filmen Nationens födelse (1915) hade troligtvis en del i detta återupplivande av KKK. KKK använde lynchningen av Leo Frank för att få opinionen med sig och i återupplivandet av klanen.

På flera ställen torde mord och hemska fall av tortyr ha förekommit. Rörelsen spred sig hastigt i sydstaterna och nådde även flera stater längre norrut. Som dess högkvarter angavs staden Atlanta. Enligt avslöjanden i New York-tidningen World 1924 skulle rörelsen då ha uppgått till 4-5 miljoner anhängare, vilket var rörelsens högsta medlemsantal. I flera stater var sällskapet en inflytelserik faktor i lokalpolitiken och även som domare. Ett försök av guvernören i Oklahoma 1923 att undertrycka rörelsen där ledde till långvariga oroligheter och till slut till guvernörens avsättning i mars 1924.

Klanens makt minskade under 1930-talets depression; bland annat fälldes många av deras ledare för mord och andra brott. De många av "ku-kluxare" begångna våldsdåden framkallade mot sällskapet en livlig presskampanj, och föranledde i några stater kraftfullt ingripande av myndigheterna.

De antisemitiska idéerna kom att stanna i klanen. Klanen upplöstes 1944 efter att ha gått i konkurs på grund av skatteskulder.

Under 1960-talet fanns det lokala terrorgrupper som kallade sig Ku Klux Klan och bekämpade medborgarrättskampen. Här följer det mest berömda fallet från denna tid:

1964 i Mississippi samlade Ku Klux Klan-ledaren och baptistpastorn Edgar Ray Killen ihop en lynchmobb som tog livet av aktivisterna Michael Schwerner, Andrew Goodman och James Chaney. Morden upprörde hela USA och satte fart på medborgarrättsrörelsen. Händelserna skildrades till viss mån i filmen "Mississippi brinner" från 1988. Edgar Ray Killen var en av flera misstänkta som friades i rättegången 1967 från alla anklagelser om att ha kränkt aktivisternas medborgerliga rättigheter. Han friades mest på grund av att en kvinna envist stod fast vid att en pastor inte kunde dömas. Flera andra dömdes vid rättegången. Den 21 juni 2005 fälldes han slutligen för dråp av samtliga dödade. I början av augusti 2005 beviljades han att bli fri mot borgen i avvaktan på prövning i högre instans, men togs in igen i september samma år.

Sedan man förlorat kampen mot medborgarrättsaktivisterna blev klanen under en period inaktiv. Under 70- och 80-talen begicks mord och terrordåd som relateras till klanen, men inte alls i den omfattning som tidigare skett. Troligen är dåden utförda av isolerade grupper.

Numera förekommer Ku Klux Klan som namn för många mindre och sinsemellan självständiga organisationer, såväl i USA som i Kanada och Europa. Återkommande för i princip alla organisationer inom sfären är ett hat riktat mot svarta och judar.


1968Astronauten William Anders fotograferar jorden från månens omloppsbana. Bilden blir internationellt känd och får namnet Jorduppgång (Earthrise).

Jorduppgång (engelska: Earthrise) kommer från namnet på ett fotografi, AS8-14-2383, taget av astronauten William Anders för NASA under det historiska Apollo 8-uppdraget, den första bemannade färden till månen. Fotografiet togs på julafton den 24 december 1968 i omloppsbana runt månen, eftersom Apollo 8 aldrig landade på månen. Den berömde vildmarksfotografen Galen Rowell kallade det "det mest inflytelserika miljöbetingade fotografi som någonsin tagits".

För övrigt kan noteras att någon jorduppgång inte går att betrakta från månens yta, eftersom den alltid har samma sida vänd mot jorden. Jorden ser alltså ut att stå still på månhimlen.


Vi firar födelsedag:
1929Lennart ”Nacka” Skoglund, svensk fotbollsspelare, deltagare i det landslag som tog VM-silver 1958.1938Carl-Göran Öberg, (Lill-Stöveln), svensk ishockeyspelare.


1945 – Lemmy Kilmister, brittisk musiker, basist och sångare i Motörhead.1967Pernilla Wahlgren, svensk pop- och schlagersångare, tv-programledare, skådespelare.1973 – Martin Kellerman, svensk tecknare, skapare av serien Rocky.
Vi lämnade er:
1524Vasco da Gama, portugisisk upptäckare. Fann sjövägen till Indien.2008Alf Robertson, svensk artist.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: