lördag 7 december 2013

Historiska händelser nu och då 7 December

1941 – Den amerikanska flottbasen i Pearl Harbor, utanför Honolulu, Hawaii utsätts för ett överraskande och förödande anfall av japanska hangarfartygsbaserade flygstridskrafter. Därmed inträder USA i andra världskriget.

Pearl Harbor är en hamn på ön Oahu, Hawaii. En stor del av hamnen samt området omkring denna upptas av en flottbas tillhörande USA:s flotta, basen rymmer också högkvarteret för den amerikanska Stillahavsflottan (U.S. Pacific Fleet). Den japanska attacken på Pearl Harbor 7 december 1941 ledde till att USA drogs in i Andra världskriget.

På morgonen klockan 07.53 söndagen den 7 december 1941 rapporterades okänt flyg vara på väg mot Pearl Harbor. Meddelandet uppmärksammades inte på grund av att man visste att amerikanska B17-bombplan skulle flyga in från Kalifornien den dagen. Klockan 07.55 började japanskt flyg fälla bomber och torpeder mitt bland USA:s stillahavsflotta. Bland annat blev slagskeppet USS Arizona träffat i sitt ammunitionsförråd. Den amerikanska stillahavsflottan drabbades av mycket stora förluster i såväl materiel som människoliv, 2 402 personer omkom. Att de amerikanska hangarfartygen undkom attacken på grund av att de var till havs, gjorde den japanska "segern" till ett strategiskt bakslag. Attacken mot Pearl Harbor och att Tyskland 4 dagar senare, den 11 december, förklarade krig emot USA resulterade i att USA gick med i andra världskriget på de allierades sida vilket hjälpte de allierade att till slut vinna kriget.1979Stig Bergling döms till livstids fängelse för spioneri åt Sovjetunionen

Stig Svante Eugén Sydholt, tidigare Eugén Sandberg, mest känd som Stig Bergling, född 1 mars 1937 i Stockholm, är en svensk landsförrädare och före detta polis och spion som arbetade för Sovjetunionen. Stig Bergling-affären är en av svensk historias största spionskandaler som började när han greps i Israel 1979 och dömdes samma år i Sverige till fängelse för grovt spioneri. Han avvek dock under en permission 1987 och rymde till Moskva efter en mycket uppmärksammad flykt. Bergling bodde i Ryssland, Libanon, Ungern och Israel under flera år innan han 1994 återvände frivilligt till Sverige av hälsoskäl.[3] Han fortsatte avtjäna sitt straff på livstids fängelse fram till 1997 då han blev villkorligt frigiven. Idag är han en fri man.

I mars 1976 placerades Bergling vid spaningsexpeditionen vid Säpo och fick då en unik inblick i det pågående projekten som gick ut på att dels avslöja de ryska underrättelsemännen samt att värva egna informatörer hos ryssarna. I takt med att Bergling allt oftare kom att kunna avslöja sina ryska uppdragsgivare växte också misstankarna på Säpo att något inte stod rätt till, att man hade en mullvad i organisationen. Bergling blev snart misstänkt och Säpo började följa honom. Vid den här tiden hade även den civila ryska underrättelsetjänsten KGB en mullvad högt upp i sin egen organisation, Oleg Gordievskij, som sedan några år tillbaka regelbundet hade försett väst med information. Via kontakter med sina militära kolleger vid GRU har han förstått att de hade en agent placerad på Säpo i Sverige. Dessa uppgifter delgav Gordievskij väst via brittiska MI6.

År 1977 sökte Bergling ny FN-tjänst och kommenderades till Suez. Säpo hade då mottagit material över Berglings kontakter med en identifierad GRU-tjänsteman i Mellanöstern. Bergling befann sig i Jordanien när han hade bestämt sig för att flyga hem till Sverige igen. Dock gick inga flyg till Sverige från Jordanien, så Bergling begav sig istället till Israel. Den 12 mars 1979 greps Bergling av det israeliska kontraspionaget och säkerhetspolisen Shin Bet i passkontrollen på Ben Gurions internationella flygplats efter att israelerna blivit informerade av Säpo. Säpo ansåg dock att de själva inte kunde gripa honom då deras material inte hade varit användbart i svensk domstol. Samtidigt informerades israelerna av byråchefen på Säpo, Olof Frånstedt, att Bergling hade för avsikt att återvända till Israel. Gripandet av Bergling skedde därför på egen hand av Israel och anledningen till detta var för Shin Bet att ta reda på om Bergling även hade spionerat på israeliska intressen under sin tid i Mellanöstern. När förhören var över sattes Bergling på ett flyg till Köpenhamn där han möttes av gamla kolleger från Säpo samt personal från den danska säkerhetstjänsten. Han fördes vidare till Stockholm där Säpo tog över hela ansvaret. Allt som allt hade Bergling tjänat 67 000 kronor på sitt spioneri

Under permissionen från Norrköpingsanstalten lyckades han tillsammans med sin dåvarande hustru Elisabeth genomföra en uppmärksammad flykt den 6 oktober 1987. Under tre års tid hade Bergling planerat flykten från fängelset. På måndagsmorgonen den 5 oktober 1987 lämnade Bergling på permission anstalten tillsammans med en tillsyningsman från fängelset. De hade under dagen träffat hustrun och senare på kvällen hade alla tre ätit middag tillsammans på restaurang Stallmästargården.

 Tillsyningsmannen hade lämnat paret i hustruns lägenhet i Rinkeby cirka klockan 23:00 på kvällen och skulle återkomma klockan 13:00 dagen efter. Den enda bevakningen Bergling hade var Säpos spanare i en bil på framsidan av huset. Hustrun hade ordnat tre hyrbilar som skulle fungera som flyktfordon. Den första stod parkerad framför huset för att locka till sig spanarna. Vid midnatt satte man planerna i verket och hustrun lämnade lägenheten förklädd och passerade Säpos spaningsbil. Bergling gick ner i garaget i huset klädd som joggare och ut genom porten. Det var dimma och spanarna kunde inte upptäcka Bergling.

Planen var nu att mötas vid den andra flyktbilen, som stod på en parkeringsplats i Rinkeby, en kilometer bort. Innan han hann nå fram till bilen hade en av Säpos spaningsbilar ställt sig bakom den eftersom man kontrollerade alla bilar i området. Hustrun for iväg för att ta sig till den tredje flyktbilen som stod parkerad i Djursholm. Över Järvafältet upp mot Tensta tog sig nu Bergling joggande och upp på E18 där han hittade en ledig taxi. Han beordrade taxin till Djursholms Ösby och sprang därifrån sista biten till Djursholms torg. Han mötte upp som planerat vid den tredje flyktbilen, en Opel Ascona, som hade stått parkerad bara 50 meter från där den tidigare dömde spionen Stig Wennerström bodde.

Från Djursholm tog de sig vidare norrut till Grisslehamn där Ålandsfärjan avgick klockan 09.00.De tog sig via EckeröÅland till ryska konsulatet i Mariehamn där de var framme klockan 13:00, samtidigt som tillsyningsmannen knackade på dörren till lägenheten i Rinkeby.Härifrån instruerades paret att ta sig med färja till det finska fastlandet och vidare till den sovjetiska ambassaden i Helsingfors. Där stannade de i en vecka.I stadsdelen Hagalund i Esbo hittade polisen paret Berglings flyktbil. Rikslarmet efter Bergling utgick först 10 timmar efter hans försvinnande upptäckts. Med diplomatbil och Stig Bergling i bagageutrymmet kördes paret de 20 milen till den sovjetiska gränsen och hans gamla uppdragsgivare.


Vi firar födelsedag:
1888 – Carl Malmsten, svensk inredningsarkitekt och möbelarkitekt.1944Jonas Hallberg, svensk radio- och tv-medarbetare och komiker.1956Larry Bird, amerikansk legendarisk basketspelare.1966C. Thomas Howell, amerikansk skådespelare spelade han en av huvudrollerna i thrillern Liftaren (1986)1967Ray Jones IV, svensk skådespelare.
Vi lämnade er:
1980Darby Crash, amerikansk punksångare.2011 – Harry Morgan, 96, amerikansk skådespelare mest känd för sin roll som Överste Sherman T. Potter i TV-serien  M*A*S*H.
Allt för nu

Vi är överallt

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant läsning :)

madelein sa...

Tack, jag skall försöka ;)

yasmine modell mamma och fru sa...

ja brasa är mysigt
men här blev det inget jätte oväder tycker jag

Veiken sa...

Oj, det var mycket på en gång! Det händer saker hela tiden! Mycket är glömt, annat sitter fast i minnet! :)

Henrik Olsson sa...

Pearl Harbor känner man ju bland annat till!

Sv: Det har inte blivit något cyklande, utan jag åkte bil i stället! :)