söndag 8 december 2013

Historiska händelser nu och då 8 December

1907 – Kung Oscar II avlider 78 år gammal. Gustaf V blir Sveriges kung.

Oscar II, Oscar Fredrik, född 21 januari 1829Stockholms slott i Stockholms län, död 8 december 1907Stockholms slott i Stockholms län, var kung av Sverige 1872–1907, kung av Norge 1872–1905, samt hertig av Östergötland. Han var tredje son till Oscar I och Josefina av Leuchtenberg och bror till Karl XV. Han var gift med Sofia av Nassau sedan 1857.

Oscar II var kung under en period då Sverige genomgick en period av industrialisering och snabb teknisk utveckling, och då unionen mellan Sverige och Norge försvagades för att till slut upplösas. Perioden går ibland under beteckningen den oskarianska. Oscar var den tredje av fyra bröder i en syskonskara på fem. Då den äldste brodern, kung Karl XV, saknade tronarvingar (hans ende son hade avlidit i späd ålder redan 1854 och hans dotter saknade arvsrätt) och mellanbrodern prins Gustaf avlidit 1852, blev det vid Karls bortgång 1872 Oscar som fick ärva tronen.

Gustaf V (fullständigt namn Oscar Gustaf Adolf), född 16 juni 1858Drottningholms slott i Ekerö, Stockholms län, död 29 oktober 1950Drottningholms slott i Ekerö, Stockholms län, var kung av Sverige från 1907, som den femte regenten av huset Bernadotte. Han var son till Oscar II och drottning Sofia, sonsons son till Karl XIV Johan samt farfars far till Sveriges nuvarande kung Carl XVI Gustaf. Med en regeringstid på nästan 43 år blev han den näst längst regerande monarken i Sveriges historia (efter Magnus Eriksson) och dessutom den äldste någonsin. Han var Sveriges regent under de båda världskrigen där han deltog med diplomatiska insatser. Han var också den förste svenske kungen som avstod från en kröning, något som annars hade varit bruk i Sverige som religiös akt åtminstone sedan 1210.

Privat var Gustaf V musik-, konst- och sportintresserad samt känd tennisspelare under pseudonymen Mr. G. Kung Gustaf V fick i folkmun smeknamnet "V-Gurra".1980John Lennon mördas i New York.

John Winston Ono Lennon, född 9 oktober 1940 i Liverpool, död 8 december 1980 i New York (mördad), var en brittisk musiker och kompositör. Han var en av grundarna av musikgruppen The Beatles. Som kompositör och sångare, dels med The Beatles, dels som soloartist, var han en av rockens förgrundsgestalter. Han är välkänd för sitt samarbete med Paul McCartney.

Den 8 december 1980 sköts Lennon med flera skott utanför sin bostad i Dakota Building i New York. Han fördes till sjukhus i polisbil, men hans liv gick inte att rädda. Gärningsmannen var en psykiskt sjuk Lennon-beundrare, Mark David Chapman. Han stannade kvar på mordplatsen och greps odramatiskt. Han dömdes till livstids fängelse för mordet.

Någon begravningsceremoni för Lennon hölls inte. Han kremerades, men det har inte offentliggjorts var askan finns.

Lennon var vid tiden för sin död mycket känd och aktuell sedan tre veckor med sin skiva som kommit ut efter fem års tystnad. The Beatles var också fortfarande populära. Många fans hade fortfarande inte släppt hoppet om en återförening av The Beatles. Lennonmordet gav ett stort eko i hela västvärlden och minnesstunder där man sjöng Lennons musik hölls i många länder. Tusentals människor samlades utanför Dakota Building i New York i flera dygn efter mordet och den officiella minnesstunden hölls i Central Park där en del av parken har fått namnet Strawberry Fields för att hedra Lennons minne.


Vi firar födelsedag:
1895Sven Jerring, svensk programledare i radio.1943Jim Morrison, amerikansk sångare i The Doors.

 
1953Kim Basinger, amerikansk skådespelare.1964Teri Hatcher, amerikansk skådespelare.1984Emma Green, svensk friidrottare, höjdhoppare och sprinter, VM-brons i höjdhopp 2005, EM-silver 2010.
Vi lämnade er:
1999Ernst Günther, svensk skådespelare.2004Dimebag Darrell, amerikansk gitarrist i Pantera och Damageplan.
Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

Ama de casa sa...

Ha en riktigt härlig andra advent :-)

Anonym sa...

Godmorgon och hoppas du får en bra vecka