torsdag 5 december 2013

Historiska händelser nu och då 5 December

1969 – Den svenska tv-kanalen TV 2 inleder sina sändningar.

SVT2 är en av Sveriges Televisions kanaler, som före namnbytet 1996 hette TV2. Kanalen startades den 5 december 1969 av Sveriges Radio.

Under 1960-talet hade frågan om en andra TV-kanal stötts och blötts. Flera modeller diskuterades, bland annat att lägga den nya kanalen i ett separat bolag, eller integrera den i den existerande kanalen. Lösningen blev att ha två separata kanalstrukturer inom samma bolag. TV 2 startade den 5 december 1969, en händelse som inom SVT har fått namnet kanalklyvningen.

Klockan 6 på morgonen den 5 december började Carl-Uno Sjöblom som "testpratare" med småprat, grammofonmusik till stillbilder och med några filmstumpar. Han fortsatte till klockan 18 då programmen började. Radiochefen Olof Rydbeck fick en minut på sig att inviga kanalen.
Till äldre apparater krävdes adapter (en så kallad "TV2-tillsats") för att kunna se kanalen eftersom TV2 sände på UHF-bandet, men i de nyare var denna funktion inbyggd i TV-apparaten.
Vid en omläggning den 31 augusti 1987 koncentrerades program producerade utanför Stockholm till TV 2, Sverigekanalen.

TV 2 hade under många år en blandning av program som gjorde den större än Kanal 1. Kvällen inleddes med ett lättsamt caféprogram, följt av regionala nyheter och Rapport. Särskilt Rapports starka ställning försökte både Kanal 1 och TV4 rucka på utan framgång; TV4 genom att lägga Jeopardy och Nyheterna samtidigt.1997 – Åtal väcks mot den så kallade OS-bombaren.

Mats Michael Hinze, född 22 september 1970 i Täby, Stockholms län, OS-bombaren, är en svensk högeranarkist som först var aktiv inom politiken men blev känd när han ertappades på Millesgården med en ryggsäck innehållande en bomb 1997.

Mats Hinze var aktiv i nyliberala Frihetsfronten och var engagerad i driften av nätverkets svartklubb Tritnaha. 1995 grundade han technoklubben Docklands tillsammans med Anders Varveus. Klubben motverkades av myndigheterna då den ansågs bidra till spridning av narkotika och utsattes för upprepade polisrazzior. Det var som hämnd för detta som Hinze planerade attentatet mot Millesgården, vilket var riktat mot Stockholms försök att ansöka om att få vara värd till Olympiska sommarspelen 2004. På Millesgården finns den skulptur, Människan och Pegasus, som var symbol för Stockholms OS-ansökan.

Hinze hävdade att han aldrig haft för avsikt att detonera bomben utan endast avsåg att göra polisen till åtlöje. Hinze misstänktes för att ha förstört och skadat vissa andra objekt (bl.a. bränt ned Lidingö tennishall) som hängde ihop med Stockholms ansökan om att få ha de Olympiska spelen 2004, men kunde endast bindas till branden i tennishallen på Lidingö. 1998 dömde Svea hovrätt Hinze till sju års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och mordbrand.

Han frisläpptes 2002 och lever idag under ett annat namn.


Vi firar födelsedag:
1839George Armstrong Custer, amerikansk general stupade i det legendariska slaget vid Little Bighorn mot Sitting Bulls koalition av indiankrigare, bestående av sioux- och cheyenneindianer. Siouxindianerna leddes av deras hövding, Crazy Horse.1901Walt Disney, amerikansk filmproducent.1934Ingvar Hirdwall, svensk skådespelare.


1954Katarina Hultling, svensk sportreporter och tv-programledare.1966Johan Renck (Stakka Bo), svensk musiker och musikvideoregissör.
Vi lämnade er:
1791Wolfgang Amadeus Mozart, österrikisk tonsättare.1870Alexandre Dumas d.ä., fransk författare skrev bland annat de berömda Greven av Monte Cristo och De tre musketörerna och även den tredje klassikern Mannen med järnmasken.

 
 
Allt för nu
 
Vi är överallt

4 kommentarer:

Veiken sa...

Kung Rama IX av Thailand blir idag 86 år och har suttit längst på tronen av alla statsöverhuvuden. Sedan 1946. Han är mer känd som Kung Bhumibol, gift med drottning Sirikit sedan 1950! ;) Ha det gott!

Ama de casa sa...

Åh! Jag kommer ihåg den där boxen man var tvungen att ha för att se tvåan... HUR kan jag vara så gammal? ;-)

yasmine modell mamma och fru sa...

jaaa det var super mys
ha en fin kväll
kraam

madelein sa...

Det är en nyttoresa :-)