måndag 23 december 2013

Historiska händelser nu och då 23 December

1864 – Den svenska dagstidningen Dagens Nyheter utkommer för första gången.

Dagens Nyheter (DN) är Sveriges största morgontidning. Tidningen grundades 1864 och utges i hela landet men med fokus på Stockholm. DN:s ledarsida betecknade sig tidigare (från 1973) som "oberoende" men har sedan 1998 övergått till beteckningen "oberoende liberal". DN har ingått i Bonnierkoncernen sedan 1909, då Karl Otto Bonnier förvävade aktiemajoriteten. DN:s målsättning är att vara en huvudstadstidning som förvaltar upplysningstraditionen, och att vara "Sveriges viktigaste sociala och demokratiska torg. DN ska mer än någon annan tidning spegla livets och samhällets mångfald, ge orientering, bidra till förklaring, värden och riktning samt tillhandahålla värdefulla verktyg."

Tidningens debattsida DN Debatt har stor tyngd i för opinionsbildning och svensk politisk debatt. Politiska utspel och nya rapporter presenteras ofta där och refereras sedan i andra medier. Nils Öhman är sedan den 2 maj 2012 redaktör för DN Debatt. Han efterträdde Bo G. Andersson som var redaktör från 25 maj 2009. Andersson efterträdde den mångårige redaktören Mats Bergstrand som var ansvarig 1992–2009.

Tidningen grundades 1864 av Rudolf Wall, som tidigare varit verksam vid Aftonbladet och Göteborgs Handels- och Sjöfarts Tidning. Det första numret utkom 23 december 1864.

Redaktionen var vid grundandet belägen vid Regeringsgatan, men flyttade 1901 till Klarakvarteren. 1888 köpte Albert Bonnier sina första aktier i tidningen och 1909 förvärvade sonen Karl Otto aktiemajoriteten och blev tidningens styrelseordförande. 1944 startades Expressen som ett dotterbolag till Dagens Nyheter. DN omsatte 80 miljoner kronor år 1954, hade 2 730 anställda och ett aktiekapital på 7,1 miljoner kronor. 1964 flyttade redaktionen till det nybyggda höghuset i Marieberg, den så kallade DN-skrapan. Numera har redaktionen och också övrig personal lämnat höghuset och sitter i ett angränsande hus (DN och Expressens gamla tryckeri) med ingång från Gjörwellsgatan, mitt emot ryska ambassaden.

Sedan mitten av 1990-talet har DN fått hårdare konkurrens på flera fronter: gratistidningar, Internet och nya framgångar för SvD. Upplagan har sjunkit och köp- och säljmarknad finns i stort sett inte kvar i tidningen.


1994Militärligan grips efter ett rån mot Sala Sparbank i Heby.

Militärligan var en sammanslutning av kriminella, specialiserade på grova rån, verksamma i början av 1990-talet och leddes av Carl Sumonja, numera Carl Thunberg. En del av Militärligan bestod av Sumonjas släktingar. Kvällstidningarna uppmärksammade att brotten präglades av en som man uppfattade militär organisation och precision (medlemmarna var med i Hemvärnet samt reservofficerare) och döpte ligan till militärligan. De använde sig vid minst ett tillfälle av ett fordon där man skurit upp ett hål i taket och monterat en kulspruta (ksp 58). Militärligans tillhåll förmodades vara Sursa Gård som ligger på Överselö som Carl Sumonja hade anknytning till. Ligan sprängdes efter rånet i Heby 1993. Samtliga medlemmar i militärligan dömdes för grova brott. Militärligans ledare Carl Sumonja dömdes till 14 års fängelse för att bland annat ha deltagit i tio grova rån och allmänfarlig ödeläggelse.

Det första uppmärksammade brottet som militärligan begick var ett inbrott i en vapenkassun i området Getryggen i Botkyrka den 16 september 1991. Man stal där 124 kulsprutepistol m/45, 92 automatkarbin 4 och fem ksp 58. Det andra kom den 25 oktober 1991 då ligan kommer över 528 000 kronor efter ett värdetransportrån i Farsta. Militärligan använde sig av sofistikerad utrustning för att försvåra för de förföljande poliserna. Dagen innan nyårsafton 1991 placerar ligan en sprängladdning i en förvaringsbox på Centralstationen i Stockholm i ett försök till utpressning mot dåvarande länspolismästaren, i breven artigt kallad Herr Hjälmroth. Tanken var att tvinga polisen att köpa tillbaka vapenarsenalen och en intrikat plan där 25 miljoner kronor skulle slängas ned från en helikopter som betalning lades fram för ordningsmakten men planen gick i stöpet och brevväxlingen upphörde.

Den 13 januari 1992 genomför man ett grovt rån mot Posten i Svedmyra. Den 13 mars 1992 begår ligan ett dubbelrån mot Posten och Handelsbanken i Ösmo och kommer över 1,2 miljoner kronor. De båda rånen genomfördes på exakt tre minuter. Den 24 september 1992 genomför man ett rån mot Posten i Kungsör.

Senare samma år i oktober rånar man postkontoret i Rimbo på 740 000 kronor och i december genomför man ett trippelrån mot posten, Sparbanken och Föreningsbanken i Ullared under mellandagarna och kommer över två miljoner kronor. Vid detta tillfälle höll ligans förare vakt utanför i en stulen van med en ksp 58 genom det delvis uppsågade taket.

Rånet mot Sala Sparbank i Heby den 23 december 1993 blev deras sista medan polisen, under ledning av åklagare Stefan Karlmark, därefter snabbt kunde ringa in rånarna. Innan dess hade polisen famlat i blindo över vilka ligan bestod av. Mitt i natten greps rånarna i en övergiven sommarstuga i Skorkebo mellan Heby och Sala av specialutbildade poliser från Stockholm.


Vi firar födelsedag:
1943Silvia Renate Sommerlath, drottning av Sverige 1976–, gift med Carl XVI Gustaf.1956Dave Murray, brittisk gitarrist i Iron Maiden.1966Pernilla Månsson Colt, svensk tv-programledare.1968 – Quincy Jones Jr, svensk musiker, musikproducent och skådespelare filmen Stockholmsnatt.1971Corey Haim, kanadensisk skådespelare.
Vi lämnade er:
1944Angela Autsch, tysk nunna känd som "Auschwitz ängel".2000Victor Borge, dansk-amerikansk humorist och pianist.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Henrik Olsson sa...

Jag önskar dig en god jul! :)