fredag 27 december 2013

Historiska händelser nu och då 27 December

1991Gottröraolyckan inträffar.

Scandinavian Airlines Flight 751, också kallat Gottröraolyckan, Gottrörakraschen eller Miraklet i Gottröra, var en flygning på morgonen den 27 december 1991 med SAS-flygplan Dana Viking. Flygningen startade på Arlanda utanför Stockholm och med destination Warszawa, via Köpenhamn. Någon minut efter starten från Arlanda klockan 08:48 upphörde motorerna att fungera. Planet fick göra en nödlandning och havererade på en åker norr om byn Vänsjöberg i Gottröra socken i Uppland och bröts i tre delar. Alla 129 passagerare och besättning överlevde.

Efter 25 sekunders flygning började den ena motorn att "pumpa" och efter drygt en minuts flygning (78 sekunder) hade båda motorerna havererat. Orsaken var att en beläggning av klar-is på ovansidan av vingarna bröts sönder och for in i motorerna och orsakade ett så kallat FOD (Foreign object damage). Motorhaverierna gav piloterna mycket kort tid att förbereda en nödlandning, då flyghöjden var låg, flygplanet var tungt med mycket flygbränsle och täta låga moln gjorde det svårt att hitta en lämplig plats för nedslaget.

Efter ett par minuters kontrollerad glidflygning landades planet på ett öppet fält i skogen. Flygplanskroppen bröts i tre delar vid landningen men ingen brand utbröt och samtliga 129 ombord överlevde; ett fåtal personer drabbades dock av mer eller mindre svåra skador. Den svårast skadade passageraren blev rullstolsbunden för livet. En av passagerarna var handbollslandslagets målvakt Tomas Svensson. Händelsen väckte mycket stor uppmärksamhet internationellt och omnämndes både i svenska och utländska media som ett "julmirakel". Befälhavaren, kapten Stefan G Rasmussen, kom att dominera i beskrivningarna av haveriet, och den lyckliga utgången av en kritisk situation.


2007 – Oppositionsledaren i Pakistan, Benazir Bhutto, mördas i ett självmordsattentat.

Benazir Bhutto född 21 juni 1953 i Karachi, död 27 december 2007 i Rawalpindi, var en pakistansk politiker. Bhutto var Pakistans premiärminister 19881990 och 19931996 och således den första kvinnliga regeringschefen i ett muslimskt land efter kolonialtiden. Hon avled till följd av ett självmordsattentat mot henne.

Benazir Bhutto var dotter till Zulfikar Ali Bhutto och Begum Nusrat Bhutto. Hon hade delvis kurdisk härstamning på mödernet. Hon utbildade sig bland annat vid universitetet i Oxford i Storbritannien.

Bhutto möjliggjorde indirekt att talibanerna fick makten i Afghanistan, då Bhutto stödde talibanerna, som hade en fristad i pakistanska koranskolor, mot lokala krigsherrar.

Benazir Bhutto dödades under en självmordsattack vid ett politiskt möte i Rawalpindi, Pakistan den 27 december 2007. I samband med att hon skulle lämna mötet besköts hennes SUV precis när hon skulle köra ifrån samlingen. Samtidigt utlöste en självmordbombare sin laddning bredvid hennes fordon. Inrikesdepartementets talman Javed Cheema påstod efter mordet att Bhuttos död inte orsakats av skotten mot henne. Istället menar han att hon dog då explosionen fick henne att slå huvudet i biltaket efter att hon försökt ducka från kulorna. Detta påstående är ifrågasatt av Benazir Bhuttos anhängare, men efter familjens önskemål har ingen obduktion utförts och sanningen förblir därför oviss.

Benazir Bhutto begravdes i familjens mausoleum den 28 december, dagen efter mordet enligt muslimsk sedvänja. Hundratusentals personer följde henne till den sista vilan.

Vem som ligger bakom självmordsbombningen är ännu ouppklarat, men CIA pekar ut talibanledaren Baitullah Mehsud som skyldig.


Vi firar födelsedag:
1901Marlene Dietrich, tysk-amerikansk skådespelare och sångare.



1948Gérard Depardieu, fransk skådespelare.



1973Sophie Gustafson, svensk golfspelare.



1975Sara Wedlund, svensk friidrottare.



1975 – Heather O'Rourke, amerikansk skådespelare avled alldeles efter inspelningen av filmen Poltergeist III.




Vi lämnade er:
1923Gustave Eiffel, fransk ingenjör, skapare av Eiffeltornet.



2006Tommy Sandlin, svensk hockeytränare, förbundskapten för Tre Kronor, VM-guld och kopia av Svenska Dagbladets guldmedalj 1987.




Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

ja de hade verkligen ängla vakt de där passagerarna