torsdag 19 december 2013

Historiska händelser nu och då 19 December

1969Evert Taubes Sjösala, sydost om Stockholm, brinner ned till grunden.

Axel Evert Taube, född 12 mars 1890Stora Badhusgatan 7 i Göteborg, död 31 januari 1976 i Stockholm, var en svensk författare, kompositör, trubadur, lutspelare och konstnär. Taube var också argentinsk medborgare. Han tillhörde en obetitlad gren av adliga ätten Taube.

Taubes bidrag till den svenska visskatten får honom att räknas som en av Sveriges nationalskalder. Hans rika produktion omfattar prosa och poesi samt teckningar, akvarell- och oljemålningar, men det är för visorna, sammanlagt över 200, han är mest känd. Hans prosa omfattar bland annat reseskildringar och romaner.

Per telegram 1928 uppmanade Evert Taube sin hustru Astri "Köp sjösalen", ett femton tunnland stort område med berg, ängar, sandstrand och skog. Namnet Sjösala fick det eftersom det såg ut som en sjösal. Egendomen låg mitt emot Astri Taubes föräldrars hus på Gammelboda i Värmdö skeppslag. År 1937 byggdes huset. Familjen Taube tillbringade här somrarna, på Hölö nära Fågelbrolandet, sydöst om Värmdö i Stockholms södra skärgård. År 1969 brändes Sjösala ned av den psykiskt sjuka Mona Wallén-Hjerpe. Taube var mycket fäst vid Sjösala och sa dagen efter branden att "Det känns som den största förlust jag någonsin gjort".


2011 – Biltillverkaren Saab Automobile begärs i konkurs.

Saab är ett svenskt gemensamt varumärke för två olika bolag: för personbilar licensierat till NEVS som köpte konkursboet av tidigare personbilsproducenten Saab Automobile AB, och försvars- och säkerhetsföretaget Saab AB.

Personbilarna började tillverkas av Svenska Aeroplan Aktiebolaget, förkortat SAAB, 1949 i Trollhättan. Den första prototypen 92001 utvecklades dock i Linköping och visades för pressen den 10 juni 1947 och i december samma år rullade den första serieproducerade bilen av bandet. Sedan 1990 tillverkades bilarna i ett separat bolag Saab Automobile AB med bas i Trollhättan, som ägdes till hälften av amerikanska General Motors, varefter det sistnämnda köpte upp hela bolaget 2000. Företaget ägdes från 2010 till 2011 av det nederländska bolaget Swedish Automobile (tidigare Spyker Cars) som tidigare hade ägnat sig åt småskalig sportbilstillverkning. Den 19 december 2011 försattes Saab Automobile i konkurs. Den 13 juni 2012 meddelade konkursförvaltarna att det nybildade elbilsföretaget National Electric Vehicle Sweden, NEVS, hade tecknat ett avtal om att förvärva tillgångarna i Saab Automobiles konkursbo. Affären blev helt klar den 3 september 2012 och innebär också att National Electric Vehicle Sweden förvärvat rättigheten att även använda varumärket "Saab".

Saab Automobile har i princip aldrig varit en vinstaffär för någon ägare.Sedan 1949 har företagets ägare deklarerat en förlust på 25 miljarder kronor. De teknikinnovationer som företaget har bidragit med är emellertid svåra att sätta ett pris på.


Vi firar födelsedag:
1915Édith Piaf, fransk sångare och artist.



1935Gösta Bredefeldt, svensk skådespelare och dramatiker.



1963Jennifer Beals, amerikansk skådespelare känd för filmen Flashdance.



1972Alyssa Milano, amerikansk skådespelare bland annat medverkat i  Förhäxad där hon spelade rollen som Phoebe Halliwell.


1980Jake Gyllenhaal, amerikansk skådespelare.




Vi lämnade er:
1996Lasse Holmqvist, svensk tv-programledare, journalist och författare.


1999Desmond Llewelyn, brittisk skådespelare, känd som Q i James Bond-filmerna.

Desmond Llewelyn i Stockholm 1983.


Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Madde sa...

Många igenkänningar där!