1916 – Frankrike besegrar Tyskland i slaget vid Verdun.
Slaget vid Verdun var ett av krigshistoriens längsta och mest blodiga slag. Det ägde rum under tio månader under första världskriget vid västfronten. Slaget, som var det tyska kejsardömets första storoffensiv i väster efter den inledande inmarschen i Belgien och nordvästra Frankrike under augusti-september 1914, inleddes av en nio timmar lång förberedande artilleribeskjutning den 21 februari 1916. Först den 15 december samma år var det hela över.
Slaget hade namnet Operation Gericht, "Domen". Eftersom Verdun var en så känslomässigt viktig stad för fransmännen, räknade tyska krigsledningen med att den skulle försvaras hårt, vilket också blev fallet - ungefär tio procent av alla franska soldater som miste livet under första världskriget gjorde det här.
Den tyska armén angrep fransmännen med historiens hittills längsta förberedande artilleribeskjutning som varade hela nio timmar ! Därefter ryckte tyskarna fram, för första gången med understöd av eldkastare. Tyskarnas framryckning gick långsamt, men man lyckades erövra Fort Douaumont, den centrala franska befästningen. Staden Verdun lyckades man dock inte inta.
Tyskarna hade uppfattningen att fransmännens stridsvilja avtagit och att deras moral sjunkit, så de tänkte att intagandet av ett starkt fäste skulle innebära att hela det franska försvaret skulle falla ihop. De valde att angripa den befästa staden Verdun som var omringad av en ”fortcirkel”, det vill säga fort som låg runt staden i en cirkel. Verdun hade sedan 1600-talet varit en symbol över det franska försvaret.
Den 21 februari började den tyska offensiven med ett skott från en av Krupps 380 mm fartygskanoner som träffade katedralen i Verdun på nära 32 km bort. Kriget sattes igång och staden Verdun bombarderades, detta fick de kraftigt decimerade franska styrkorna att försöka fly undan de tyska granaterna. Slaget verkade förlorat för fransmännen, men förstärkningar anlände och fransmännen började sätta upp nya försvarslinjer, varpå det tyska anfallet mattades. Tyskarna hade tidigare fraktat dit flygplan, och nu började en luftstrid som pågick under en lång tid. Nere på marken så fortsatte striden med allt högre tempo. Tyskarna ryckte fortfarande fram och deras kanoner krossade befästa kullar och kulsprutenästen. De franska trupperna kämpade hårdnackat och gjorde lokala motanfall mitt i en pågående artilleribeskjutning. Fransmännen kunde inte hålla tillbaka de tyska trupperna mer än några enstaka timmar. Detta ledde till att den 25 februari nådde tyskarna Douaumont, det största av de yttre forten kring Verdun.
Termen "oavgjort" passar troligtvis bäst in på slagets resultat. Frankrike återerövrade den mark som egentligen bara skulle fungera som lockbete. Det kostade Frankrike 377 231 döda, sårade och saknade, medan de tyska förlusterna slutade något lägre, 337 000 man. Samtidigt var förlusterna i slaget vid Somme (som ofta anses som den mest meningslösa människoslakten av alla under hela världskriget) 419 000 britter och 200 000 fransmän mot 650 000 tyskar.
Sammantaget på Västfronten år 1916 förlorade Ententen 1.119.000 man och Tyskland 1.084.000 man. Och fronten förblev i princip oförändrad. Dessa fakta beskriver troligen frågan "Vem vann?" bättre än något annat svar.
1979 – Två bröder uppfinner spelet Trivial Pursuit i köket hemma i Montreal, Kanada.
Trivial Pursuit (ofta förkortat TP i tal) är ett populärt frågespel och sällskapsspel. Spelet uppfanns av kanadensarna Chris Haney, John Haney och Scott Abbott 1979, och första utgåvan kom 1981.
Deltagarna, som tävlar var för sig eller i lag, flyttar runt med hjälp av tärning på en spelplan och besvarar frågor som finns tryckta på särskilda frågekort. Frågorna är i den klassiska utgåvan indelade i sex kategorier: Underhållning (rosa), Natur/Vetenskap (grön), Kultur/Litteratur (brun), Geografi (blå), Historia (gul) samt Sport/Fritid (orange).
På den cirkulära spelplanen finns sex större rutor utplacerade med jämna mellanrum, en per frågekategori. Rätt svar på en fråga när man står på en av dessa rutor belönas med en tårtbit (ibland kallad plupp eller i sällan förekommande fall "bombare") i kategorins färg. Målet är att fylla spelpjäsen med en tårtbit från var och en av kategorierna.
Trivial Pursuit har översatts till flera språk och kommit i flera nya upplagor. I vissa upplagor är frågorna inriktade särskilt till barn.
Den första svenska upplagan av Trivial Pursuit (Genus) kom ut hösten 1984, skriven och redigerad av Lars Göransson och Lars Johansson. Liksom alla icke-amerikanska upplagor producerades den svenska upplagan på uppdrag och under direkt överinseende av speluppfinnarnas eget bolag Horn Abbott Intl.
Vi firar födelsedag:
1832 – Gustave Eiffel, fransk civilingenjör, skapare av Eiffeltornet och Suezkanalen.
1892 – Jean Paul Getty, amerikansk oljemagnat och konstsamlare en av världens första dollarmiljardärer
1941 – Mike Love, amerikansk popmusiker (The Beach Boys).
1949 – Don Johnson, amerikansk skådespelare, känd bland annat från tv-serien Miami Vice.
1972 – Laila Bagge, Idoljurymedlem.
Vi lämnade er:
1966 – Walt Disney, amerikansk filmproducent, entreprenör, animatör och serietecknare.
2008 – Johan "Tomten" Johansson, legendarisk Hammarbysupporter och svensk tv-profil.
Allt för nu
Vi är överallt
4 kommentarer:
TP har man minnen till! :)
TP (och liknande spel) är jättekul att spela. Så länge jag får vinna, i alla fall ;-)
Laila Bagge ser oförskämt bra ut,tycker jag :)
Ha det bäst!
Det var intressant läsning om slaget vid Verdun! Tack för det! :)
Skicka en kommentar