måndag 30 september 2013

Historiska händelser nu och då 30 September

1938 – Storbritanniens premiärminister Neville Chamberlain återvänder till Heston Airport utanför London, där han inför de människor som samlats där förklarar att ”Jag tror det är fred under vår livstid”, och viftar med ett papper han undertecknat tillsammans med Adolf Hitler.

Arthur Neville Chamberlain, född 18 mars 1869 i Edgbaston, Birmingham, död 9 november 1940Highfield Park i byn Heckfield, Hampshire, var en brittisk politiker, premiärminister mellan 1937 och 1940. Han var son till Joseph Chamberlain och bror till Austen Chamberlain. Eftervärlden har kommit att förknippa honom med den eftergiftspolitik gentemot Hitler, som han hoppades skulle avvärja ett krig, och inte minst för uttrycket "Peace for our time", som dock är hämtat från Den allmänna bönboken.

Antikominternpakten innebar att Storbritannien och dess imperium hotades av angrepp av Tyskland i Europa, av Italien kring Medelhavet och av Japan i Fjärran Östern. Chamberlain, som var oerfaren inom utrikespolitiken, tog successivt över ledningen av brittisk utrikespolitik från Foreign Office. Han försökte därvid möta hotet, dels genom samförståndsinviter till Rom och Berlin (men inte Tokyo), dels genom ökade brittiska rustningar.

Chamberlain träffade Hitler vid tre tillfällen under 1938; ett 2,5 timmar långt möte i Berchtesgaden den 18 september - den 22 september i Bad Godesberg am Rhein samt fyrmaktskonferensen i München den 29 september.

I september tvingades Storbritannien och Frankrike genom Münchenavtalet Tjeckoslovakien att avstå Sudetområdet till Tyskland. Chamberlains kända uttalande om "fred i vår tid" efter hemkomsten från München visade sig emellertid vara endast en from förhoppning. I mars 1939 annekterade Hitler återstoden av Tjeckoslovakien. Chamberlain övergick då till en avskräckningsstrategi, samtidigt som han höll dörren öppen för samförstånd.

Storbritannien gav sålunda säkerhetspolitiska garantier till Polen, Rumänien och Grekland samt inledde förhandlingar om en allians med Sovjet. Då Hitler i september 1939 anföll Polen var det ett bakslag för Chamberlains fredsinriktade utrikespolitik. Två dagar senare förklarade Chamberlain Tyskland krig.


201050-öringen avskaffas som svenskt mynt. Därmed försvinner ett mynt, som har funnits som svenskt betalningsmedel sedan 1857. Dessutom försvinner det sista öresmyntet ur svensk handel, efter att öre som mynt har funnits i nästan 500 år, sedan 1522. Öret finns dock kvar som räkneenhet.
Vi firar födelsedag:
1939Tommy Engstrand, svensk sportjournalist, klassisk referent av fotboll, ishockey, tennis i främst Radiosporten.


1947Marc Bolan, brittisk musiker.1957Fran Drescher, amerikansk skådespelare, mest känd som Fran i tv-serien The Nanny.1969Kristin Kaspersen, svensk-norsk tv-programledare.1971Jenna Elfman, amerikansk skådespelare  känd för rollen som Dharma i TV-serien Dharma & Greg.
Vi lämnade er:
2002Göran Kropp, 35, svensk äventyrare och bergsbestigare.2010Martin Ljung, 93, svensk skådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: