måndag 9 september 2013

Historiska händelser nu och då 9 September

1986 – Polisen spränger en av Sveriges värsta rånarligor, maskeradligan.
Maskeradligan var en rånarliga i Sverige som var aktiv under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Namnet kommer av att de utförde rånen utklädda till olika yrkesgrupper, oftast poliser.[1] Ledare för ligan var Mats Rimdahl. Ligans tillhåll förmodades vara på Tuna, Stallarholmen. Ligan bestod av ett flertal personer, varav de flesta hade en bakgrund inom Försvarsmakten. Mats Rimdahl var officer i militärpolisen.

Mats Rimdals rånarbana inleddes efter att han avskedats från jobbet som officer. När han greps dömdes han till tio års fängelse, efter att ha avtjänat en del av sitt straff på Norrköpingsanstalten fritogs han i april 1988 under uppseendeväckande former. Han var ute på rastgården när en kumpan med automatvapen hotade vakterna och lyckades få Rimdal att klättra ut i friheten. Under flykten jagades rymlingarna av en polispatrull. Det slutade med att Maskeradligan körde in i ett träd så det blev stopp. Strax efter kommer den jagande polisen ifatt och hamnade bara ett par meter bakom Maskeradligans bil. De övermannade de tre polismännen under vapenhot. Maskeradligan tog polisernas vapen samt deras polisbil. Polismännen lämnades på platsen medan Maskeradligan försvann i polisbilen. De körde polisbilen till en avsides skogsväg. Där gömde rymlingarna polisbilen.

I drygt tre veckor var Rimdal efterlyst innan polisen ringade in honom i Gävle. Den 4 januari 1996 frigavs Mats Rimdal från sitt nioåriga straff. Rimdal ändrade sitt namn och heter i dag Mats Amtun. Han har under sin period i frihet bland annat läst ekonomi och historia på Högskolan Dalarna i Falun.

2003Utrikesminister Anna Lindh gör sitt sista offentliga framträdande, på Medborgarplatsen i Stockholm.
Ylva Anna Maria Lindh, född 19 juni 1957 i Enskede, Stockholm, död 11 september 2003Karolinska sjukhuset i Solna (mördad), var en svensk politiker (socialdemokrat). Hon var riksdagsledamot 1982–1985 och 1998–2003, miljöminister 1994–1998 samt utrikesminister 1998–2003.
Lindh utbildade sig till jurist och valdes 1984 till Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbunds (SSU:s) första kvinnliga ordförande. Hennes största engagemang gällde internationella samarbets- och solidaritetsfrågor samt miljöfrågor. Med dessa frågor arbetade hon hela sin karriär och var de sista fem åren av sitt liv Sveriges utrikesminister. Under socialdemokraternas oppositionstid 1991-1994 i riksdagen var hon borgarråd i Stockholms kommun. Lindh gifte sig 21 juni 1991 med Bo Holmberg, med vilken hon fick två söner


Vi firar födelsedag:
1721Fredrik Henrik af Chapman, skeppsbyggare viceamiral.



1960Hugh Grant, brittisk skådespelare.



1962Liza Marklund, svensk journalist och författare.



1966Adam Sandler, amerikansk skådespelare och producent.



1975Michael Bublé, kanadensisk artist.

Michael Bublé.jpg


Vi lämnade er:
1922Arvid Nordquist, grundare av Arvid Nordquist H.A.B.



1976Mao Zedong, kinesisk kommunistisk politiker och diktator.




Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: