söndag 15 september 2013

Historiska händelser nu och då 15 September

1928Alexander Fleming upptäcker penicillinet.
Sir Alexander Fleming, född 6 augusti 1881 på gården Lochfield nära Darvel, East Ayrshire, Skottland, död 11 mars 1955 i London, var en brittisk (skotsk) bakteriolog. Han är känd för att 1928 ha upptäckt penicillinet. 1945 fick han tillsammans med Ernst Boris Chain och Howard Walter Florey Nobelpriset i fysiologi eller medicin. De senare hade båda från 1939 arbetat med att isolera, rena, testa och massproducera Flemings grundupptäckt.

Penicillin (ibland förkortat PCN eller pen) är en grupp av antibiotika härledd från mögelsläktet Penicillium. Penicillinantibiotika är historiskt viktiga eftersom de är de första läkemedlen som var effektiva mot många tidigare allvarliga sjukdomar såsom syfilis- och stafylokockinfektioner. Trots att många typer av bakterier har utvecklat antibiotikaresistens är användandet av penicilliner fortfarande mycket utbrett. Alla penicilliner är beta-laktamantibiotika och används vid behandling av bakteriella infektioner orsakade av känsliga, vanligtvis Grampositiva, organismer.
Begreppet "penicillin" kan även hänvisa till blandningen av substanser som är naturligt, och organiskt, producerade.

Verkningsmekanism:
Penicilliner är en sorts antibakteriella läkemedel som ingår i gruppen betalaktamer. Gemensamt för alla betalaktamantibiotika är den verksamma delen, betalaktamringen. Genom att denna binder till särskilda proteiner, penicillin-binding proteins (PBP), förhindras bildningen av tvärbindningar mellan peptidoglykaner i bakteriens cellvägg. Därtill aktiveras troligen autolytiska enzymsystem som degraderar cellväggen. Resultatet blir att bakterien dör.
Vissa penicilliner kan tas per oralt (i tablettform eller som mixtur), medan andra degraderas av magsyra och därför måste ges intravenöst (direkt i blodet).


1973 – Kung Gustaf VI Adolf avlider 91 år gammal. Kung Carl XVI Gustaf blir Sveriges kung.

Gustaf VI Adolf, Oscar Fredrik Wilhelm Olaf Gustaf Adolf, född 11 november 1882Stockholms slott i Stockholms län, död 15 september 1973Helsingborgs lasarett i Helsingborg, Malmöhus län, var Sveriges konung från den 29 oktober 1950 och fram till sin död. Han var son till Gustaf V och Victoria av Baden och farfar till Carl XVI Gustaf. Han ingick äktenskap 1905 med den brittiska prinsessan Margaret (1882–1920) och gifte sig för andra gången 1923 med Louise Mountbatten (1889–1965).
Han föddes som prins av Sverige och Norge samt hertig av Skåne (efter unionsupplösningen 1905 var han inte längre prins av Norge) och var Sveriges kronprins 1907–1950 efter faderns tronbestigning. Gustaf VI Adolf var den siste kungen med den traditionella svenska kungabeteckningen "Sveriges, Götes och Vendes konung".



Carl XVI Gustaf, Carl Gustaf Folke Hubertus, född 30 april 1946Haga slott i Solna, Stockholms län, är Sveriges konung och statschef sedan 15 september 1973 då han efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf. Han är den sjunde regenten av huset Bernadotte samt den sjuttiofjärde av Sveriges historiska monarker. Carl Gustaf är son till prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha. Under skoltiden förekom smeknamnet "Tjabo".

Carl Gustaf gifte sig den 19 juni 1976 med Silvia Sommerlath, som därigenom blev drottning av Sverige. De är sedan 1981 bosatta på Drottningholms slott och har tillsammans barnen Victoria, Carl Philip och Madeleine.



Vi firar födelsedag:
1946Tommy Lee Jones, amerikansk skådespelare.


1946Oliver Stone, amerikansk regissör, manusförfattare, producent och skådespelare.



1950Elisabeth Tarras-Wahlberg, svensk hovmarskalk, hovets informationschef 19952004.



1973Daniel Westling, svensk prins, hertig av Västergötland, gift med kronprinsessan Victoria.



1984Henry av Storbritannien, andre son till Charles av Storbritannien och prinsessan Diana.




Vi lämnade er:
2004Johnny Ramone, amerikansk musiker.



2007Colin McRae, 39, professionell rallyförare.




Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: