fredag 6 september 2013

Historiska händelser nu och då 6 September

1492Christofer Columbus avseglar från Kanarieöarna på sin första resa västerut.
Christofer Columbus, född 1451 Det är okänt var han är född men ett 20-tal platser i Europa påstår att han föddes just där. Död 20 maj 1506 i Valladolid, Spanien, var en genovesisk upptäckare och köpman som med stöd från spanska kungaparet gav sig iväg över Atlanten för att finna en annan sjöväg än vad Vasco da Gama gjorde till Indien. Columbus nådde Amerika år 1492. Han trodde då att han hade funnit en västlig rutt till Indien och befolkningen i Amerika kom därför att kallas indianer. Upptäckten markerar början av den europeiska koloniseringen av Amerika.

Christofer Columbus var dock inte den förste europén som nådde den amerikanska kontinenten. Vikingarna, med Leif Eriksson i spetsen, hade besökt Nordamerika redan på 1000-talet och portugisen João Vaz Corte Real kan möjligen ha varit där 1472. Medeltida legender talar även om den irländske munken Sankt Brendan. Denne företog långa sjöfärder på 500-talet och det har spekulerats om att också han nådde Nordamerika.


1970Palestinska PFLP kapar fyra passagerarplan; från El Al, Pan American, Swissair och TWA.
Flygbolaget El Als flight 219, en Boeing 707, lyfte från Ben-Gurion-flygplatsen i Israel med 148 passagerare och en besättning på tio personer. Efter mellanlandning i Amsterdam kapades planet över Nordsjön av amerikanen Patrick Arguello och palestinskan Leila Khaled. Flygbolaget hade vakter ombord som dödade Arguello och tillfångatog Khaled. När planet landade på Heathrow överlämnades den 24-åriga Khaled till den brittiska polisen. Egentligen var det tänkt att ytterligare två kapare skulle ha gått ombord i Amsterdam men detta skedde inte.

Flygbolaget Pan Americans flight 93, en Boeing 747, lyfte från flygplatsen utanför Bryssel med 152 passagerare och 17 personer i besättningen. De två personer som inte lyckats komma med El Al kapade detta flygplan och tvingade besättningen att landa utanför Beirut. Där tankades flygplanet innan det fortsatte till Kairo. Där tvingades alla lämna planet innan kaparna sprängde det i luften. Flygbolaget TWA:s flight 74, en Boeing 707, lyfte från flygplatsen utanför Frankfurt am Main med 141 passagerare och tio personer i besättningen. Det kapades strax efter start och tvingades flyga till Jordanien där det landade på Dawson's Field.

Flygbolaget Swissairs flight 100, en DC-8, med 143 passagerare och en besättning på 12 personer kapades efter att det hade lyft från Zürich. Även det planet tvingades landa på Dawson's Field. Dagen efter, den 7 september, kapades ett femte plan, en VC-10 tillhörande BOAC på väg från Persiska golfen till Beirut av en person som ville tvinga de brittiska myndigheterna att frisläppa Khaled. Även detta plan landade på Dawson's Field.

Kaparna tillhörde den palestinska terroristgruppen Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP och krävde att palestinska fångar som hölls fängslade i olika länder släpptes: Khaled i Storbritannien, tre personer i Västtyskland, tre personer i Schweiz samt palestinier som hölls fängslade i Israel. De gav regeringarna ett ultimatum på 72 timmar. Via Röda korset förhandlade de inblandade regeringarna med kaparna. Egypten och de flesta andra arabländerna, förutom Irak, fördömde kapningarna och ansåg att dessa inte tjänade något gott syfte. Kaparna släppte snabbt 250 fångna passagerare, de som inte var medborgare i USA, Storbritannien, Västtyskland, Schweiz eller Israel. Den 12 september sprängdes de tre flygplanen framför världens TV-kameror och de återstående passagerarna fördes till Jordaniens huvudstad Amman där de hölls fångna fram till den 26 september när de släpptes efter att det stod klart att de sju palestinierna fängslade i Europa skulle släppas.


Vi firar födelsedag:
1965Louise Hoffsten, svensk musiker.1971Leila K, svensk musiker.1971Dolores O'Riordan, irländsk musiker, sångare i The Cranberries.1974Nina Persson, svensk sångare.1977Josefine Sundström, svensk programledare.
Vi lämnade er:
1998Ernst-Hugo Järegård, svensk skådespelare.2007Luciano Pavarotti, 71, italiensk operatenor.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: