lördag 14 september 2013

Historiska händelser nu och då 14 September

1933 – Den svenska flygplanskryssaren HMS Gotland sjösätts.
HMS Gotland var en kryssare som tillhörde den svenska marinen. Fartyget sjösattes den 14 september 1933 och levererades den 14 december 1934. Gotland byggdes som en flygplanskryssare och hade ett flygdäck på vilket man kunde medföra åtta flygplan. Dessa sköts iväg med hjälp av en tryckluftsdriven katapult, och lyftes ombord med en lyftkran i aktern. Vid utbrottet av andra världskriget var fartyget ett av modernaste i den svenska örlogsflottan, och ingick under kriget i Kustflottan. Det var Gotland som vid en övning i Kattegatt 1941 upptäckte att de tyska fartygen Bismarck och Prinz Eugen var på väg till Norge, vilket senare kom att vidarebefordras till den brittiska marinen.

Vintern 1943-1944 hade flygets utveckling gjort Gotlands flygplan omoderna, varför man slopade flygplansutrustningen och byggde om fartyget till en kraftig luftvärnskryssare. Både före och efter andra världskriget användes Gotland som flottans långresefartyg då hon representerade Sverige och utbildade kadetter. År 1956 lades fartyget i materielberedskap där hon förblev till utrangeringen den 1 juli 1960. År 1962 såldes fartyget för skrotning i Ystad.


2003Sverige håller folkomröstning om införandet av euron.
Majoriteten röstade nej i flertalet kommuner i landet. Undantagen var Stockholmsområdet, västra Skåne och Kungsbacka nära Göteborg. Ett ytterligare intressant undantag var Haparanda. Kommunen gränsar till Finland, med staden Torneå precis på andra sidan gränsen, och majoriteten röstade ja, trots att nejröstandet annars var särskilt högt i denna nordliga region.

På länsnivå var det endast i Stockholms län som en majoritet röstade ja. I Skåne län var det fler ja-röster än nej-röster, men mängden blanka röster gjorde att inget av de alternativen fick över 50%. I samtliga övriga län röstade en majoritet nej.

De politiska partierna:
Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna stödde ja-sidan i folkomröstningen, medan Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet anslöt sig till nej-sidan. Sverigedemokraterna anslöt sig också till nej-sidan. Socialdemokraterna var delat i frågan och en del av partiet kampanjade för nej-sidan och en annan del för ja-sidan i folkomröstningen. Inget stort parti stödde blank-sidan. I folkomröstningar är en blankröst en giltig röst

Kampanjerna:
Huvuddelen av kampanjarbetet för ett svenskt medlemskap i EMU utfördes av den Svenskt Näringsliv finansierade kampanjorganisationen Sverige i Europa och av socialdemokratiska Socialdemokrater för Euro. På motsvarande sätt drevs nej-kampanjen av borgerliga Medborgare mot EMU och socialdemokratiska S mot EMU. På grund av mordet av Anna Lindh den 10 september 2003 avbröts valrörelsen dagarna innan folkomröstningen och diverse TV-debatter ställdes in.

Resultatet av folkomröstningen om euron.
Antal Ja-röster Antal Nej-rösterAntal blanka-rösterAntal Ogiltiga-rösterValdeltagandet %Antal röster totalt
2 453 8993 265 341121 073347582,65 843 788


Vi firar födelsedag:
1935Hans Bergström, svensk regissör och skådespelare far till skådespelaren Helena Bergström.



1947Sam Neill, nyzeeländsk skådespelare.



1959Morten Harket, norsk popmusiker i gruppen A-ha.



1973Nas, eg. Nasir Bin Olu Dara Jones, amerikansk musiker.



1983Amy Winehouse, brittisk sångare.




Vi lämnade er:
1982Grace Kelly, amerikansk skådespelare, furstinna av Monaco.



2009Patrick Swayze, 57, amerikansk skådespelare.




Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

ja undrar om röstningen vore den samma idag :)