tisdag 3 september 2013

Historiska händelser nu och då 3 September

1939 – Efter Tysklands anfall mot Polen den 1 september och uteblivet tyskt svar på ultimatumet från Frankrike och Storbritannien om omedelbart tillbakadragande förklarar Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland vilken är starten för Andra världskriget.

Andra världskriget var en global väpnad konflikt som pågick från 1939 till 1945 och involverade större delen av världens nationer, inklusive alla stormakter, vilka till slut bildade två motsatta militära allianser: de allierade med Storbritannien som ledande mot axelmakterna med Tyskland som huvudrepresentanter. Det var det mest utbredda kriget i historien, med mer än 100 miljoner människor som tjänstgjorde i militära enheter. I ett tillstånd av "totalt krig", försatte de stora deltagarna hela sin ekonomiska, industriella och vetenskapliga kapacitet till förfogande för krigsansträngningen och raderade ut skillnaden mellan civila och militära resurser. Genom att kriget präglades av väsentliga händelser som involverade massdöd av civila, däribland Förintelsen och de enda användningarna av kärnvapen i krig, ledde detta till att 50 miljoner till över 70 miljoner dödades. Dessa dödsfall gör andra världskriget till den i särklass blodigaste konflikten i hela mänsklighetens historia.


1967Högertrafikomläggningen genomförs i Sverige klockan 5.00 denna söndag.
Högertrafikomläggningen kallas den omläggning till högertrafik som skedde i Sverige klockan 05.00 söndagen den 3 september 1967. Denna dag har också kallats Dagen H. Förändringen innebar att all fordonstrafik och även cyklister hädanefter skulle använda den högra körfilen på vägar med dubbelriktad trafik och hålla till höger vid mötande trafik på en-filiga vägar. Låten "Håll dig till höger, Svensson" blev en slagdänga som spelades flitigt i radion i samband med högertrafikomläggningen.


Vi firar födelsedag:
1875Ferdinand Porsche, österrikisk bilkonstruktör.1935Assar Rönnlund, skidåkare, sportradiokommentator, mottagare av Svenska Dagbladets guldmedalj 1962.1965Charlie Sheen, amerikansk skådespelare.1973Jennifer Paige, amerikansk singer/songwriter.


1977Olof Mellberg, svensk fotbollsspelare.Vi lämnade er:
1969Ho Chi Minh, vietnamesisk kommunistisk ledare; premiärminister och president i Nordvietnam.2012Michael Clarke Duncan, amerikansk skådespelare, mest känd för sin roll som John Coffey i Den gröna milen.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: