tisdag 17 september 2013

Historiska händelser nu och då 17 September

936 – Ärkebiskop Unni blir ihjälslagen, när han åter försöker predika kristendomen bland svearna. Detta är det äldsta kända datumet i Sveriges historia.

Missionären Ansgar grundade en kristen församling i Birka år 829, och byggde ett kapell, men inga spår fanns kvar av missionen år 936. Sveriges kristnande inleddes tidigt i Västergötland, Skåne och Jämtland. En kristen begravningsplats som anlades på slutet av 800-talet har återfunnits i Varnhem, där den äldsta kända svenska stenkyrkan utanför Skåne restes senast år 1040 och kristendomen blev varaktig.


1978Camp David-avtalet undertecknas av den egyptiske presidenten Anwar Sadat och den israeliske premiärministern Menachem Begin.

Camp David-avtalen undertecknades i september 1978 och innebar en överenskommelse om fred i Mellanöstern. USA:s president Jimmy Carter ledde förhandlingarna mellan Egyptens president Anwar Sadat och Israels premiärminister Menachem Begin.
Avtalet behandlade främst förhållandet mellan Egypten och Israel, och det var genom detta avtal som Israel för första gången blev erkänd av en kringliggande arabstat.
Som en direkt följd av Camp David-protokollet frystes Egypten ut av de andra arabstaterna som ansåg att Egypten hade förrått palestinierna och deras rätt till en suverän stat. Det tog dryga tio år innan relationerna åter normaliserades.


Vi firar födelsedag:
1929Stirling Moss, brittisk racerförare.



1931Anne Bancroft, amerikansk skådespelare mest kända i rollen som Mrs. Robinson i  Mandomsprovet.


1936Rolv Wesenlund, norsk komiker och skådespelare, bland annat i Fleksnes.



1961Anders Herrlin, basist i Gyllene Tider.



1973Anastacia, amerikansk sångare.




Vi lämnade er:
1948Folke Bernadotte, svensk ledare för Röda korset och internationell FN-medlare (mördad).



1994Kristian Almgren, svensk barnskådespelare i Sopor,Fanny och Alexander och Mälarpirater




Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: