söndag 22 september 2013

Historiska händelser nu och då 22 September

1944 – De allierade segrarmakterna upprättar en kontrollkommission i Helsingfors, Finland.
Den allierade kontrollkommissionen instiftades 19 september 1944 som ett resultat av Mellanfreden i Moskva och hade som uppgift att övervaka denna fred. Kommissionen anlände till Finland 22 september 1944. President var då Carl Gustaf Emil Mannerheim och premiärminister Juho Kusti Paasikivi.

Kommissionen hade 160 medlemmar, majoriteten från Sovjetunionen, övriga medlemmar (15) var britter. Deras roll var dock passiv. Som ordförande för kommissionen verkade Andrej Zjdanov.

Kontrollkommissionen hade sitt högkvarter i Hotell Torni i centrala Helsingfors, men administrerade även Malms flygfält som var Helsingfors dåvarande internationella flygplats.

Kommissionen övervakade att villkoren i mellanfreden följdes till punkt och pricka. Till sin natur var Kommissionen en skuggregering, vars bestämmelser måste följas. Den hade oinskränkt tillträde till samtliga myndigheter och kunde begära vilka uppgifter som helst.

I september 1944 beslöts på uppmaning av kontrollkommission att alla tyska och ungerska medborgare i Finland skulle interneras och att deras egendom skulle överlåtas till Sovjetunionen. Män, kvinnor och barn sattes i läger. Att även barnen sattes i läger anses bero på att de vuxna man fick i hop inte motsvarade det totala antalet som borde finnas i landet.

Stor vikt fästes vid att rannsaka dem som enligt Sovjets fömenande var skyldiga till kriget, samt dem som hade begått krigsförbrytelser. I annat fall hotade man att ockupera Finland och själv föra de skyldiga till Moskva för rättegång. Premiärminister Juho Kusti Paasikivi och justitieminister Urho Kekkonen hade inga alternativ utan böjde sig för kraven. De krigsansvariga dömdes enligt specialskrivna lagar med retroaktiv verkan. Även domsluten var bestämda på förhand i den process där dom avkunnades 20 februari 1946. Den förre presidenten Risto Ryti dömdes till 10 års tukthus. Sju andra politiker dömdes till fängelsestraff av varierande längd.

Kommissionens första kris orsakades av den så kallade vapengömmoaffären, vilken i praktiken bröt mot mellanfredens villkor. Affären berörde tusentals människor, vilka hade gömt vapen på olika ställen runt om i hela Finland. Vapnen skulle användas i ett gerillakrig för det fall att Sovjet ockuperade Finland eller iscensatte ett kommunistiskt maktövertagande på liknande sätt som skett i Öst- och Centraleuropa. Resultatet av vapengömmoaffären blev rättsprocesser som fortsatte ända till 1949.

Kommissionen återlämnade Malms flygplats vid nyåret 1947 och lämnade Finland efter att Parisfreden ratificerats senare samma år.


1994 – Komediserien Vänner har premiär på tv-nätverket NBC i USA.
Vänner (engelsk originaltitel: Friends) är en amerikansk tv-serie av typen situationskomedi, skapad av Marta Kauffman och David Crane. Den handlar om sex vänner som bor i New York.
Den första säsongen började sändas den 22 september 1994 i amerikansk tv på nätverket NBC. Serien producerades av Kevin S. Bright, Marta Kauffman och David Crane Productions tillsammans med Warner Bros. Television där den sändes ända fram till den 6 maj 2004.

Friends actors montage.jpg

Vänner utspelar sig i 1990-talets New York City och i stadsdelen Greenwich Village. Serien skapades av David Crane som sedan skrev serien tillsammans med Norman Lear och Marta Kauffman. Vänner riktar sig till personer i 20-årsåldern.

Serien handlar om sex personer, den bortskämda och modeintresserade Rachel Green, den pedantiska kocken Monica Geller, den sarkastiske lustigkurren Chandler Bing, tjejmagneten och skådespelaren Joey Tribbiani, den snälle paleontologen Ross Geller och den positiva massören och låtskrivaren Phoebe Buffay.

När första avsnittet av första säsongen börjar har Rachel precis lämnat sin blivande man Barry vid altaret och flyttar in hos sin barndomsvän Monica. Lägenheten ligger mitt emot Chandlers och Joeys. De fyra umgås med Monicas bror Ross, som precis har skilt sig från sin lesbiska fru Carol. Den sjätte av dem är Monicas gamla rumskompis Phoebe. Huvuddelarna av serien utspelar sig i Monicas lägenhet, Chandlers och Joeys lägenhet och i kaféet Central Perk som ligger på bottenvåningen.
Under seriens gång vill Rachel ta mer ansvar i sitt liv, hon får sitt allra första jobb på Central Perk, och senare jobb på Bloomingdales och därefter på Ralph Lauren. Monica pendlar mellan olika jobb i flera säsonger men får till slut ett kockjobb på en bra restaurang. Chandler jobbar länge på ett kontor, men efter en livskris i slutet av serien byter han till ett jobb inom reklambranschen. Joey jobbar som skådespelare och har många olika roller, men hittar aldrig någon såpopera som han vill jobba inom. Till slut får han en roll i samma serie han fick sparken från i början av serien. Ross får sparken från sitt jobb på museet och blir professor i paleontologi på ett college. Phoebe jobbar genom hela serien som massös och på fritiden spelar hon sina egna låtar, oftast på Central Perk men också på andra ställen.

Genom hela serien får man följa relationen mellan Rachel och Ross. Han blev redan kär i henne på högstadiet och de blev ett par i andra säsongen. Deras relation pendlar fram och tillbaka. Man följer även Chandler och Monicas relation som tar fart i slutet av säsong fyra.
Vänner är en av de mest framgångsrika situationskomedierna som har visats i USA. Under sista säsongen av serien fick varje skådespelare en miljon amerikanska dollar för varje avsnitt av serien. Det allra sista avsnittet av Vänner sågs av över 52 miljoner tittare i USA. Detta avsnitt släpptes på DVD fem dagar efter att det sänts.

Seriens välkända signaturlåt ”I’ll Be There For You” av The Rembrandts blev en relativt stor hit världen över allt eftersom serien blev mer känd. Vänner var omåttligt populär under flera år, men intresset dalade under år 2000 och producenterna funderade på att lägga ned serien. I oktober 2001 ökade intresset för serien igen – många hävdar att detta berodde på terrordåden mot USA i september samma år – varpå producenterna beslöt fortsätta några år till. De bestämde dock 2003 att lägga ned Vänner efter den tionde säsongen som sändes i USA 2004. Det sista avsnittet spelades in i den 23 januari 2004 för att sedan sändas i maj. Marta Kauffman (en av grundarna till serien) försvarade beslitet med orden: Enjoy the ten seasons of this wonderful show, it is gonna last forever. Ungefär: Var glad över de tio säsongerna av den här underbara serien, den kommer att finnas förevigt!

Med undantag av den sista säsongen spelades avsnitten in i samma takt som de sändes. Skådespelarna fick ett första manus på måndagen. Manuset bearbetades och repeterades till fredag eftermiddag då inspelningarna började. Inspelningen, som alltid gjordes inför en studiopublik, tog ungefär fyra timmar. Ofta användes upp till fem kameror samtidigt för att få med så många vinklar som möjligt. Därefter redigerades råmaterialet och gjordes klart för sändning på onsdagen. Detta innebar att publiken som såg inspelningen hade sett föregående avsnitt den veckan och därmed hade full koll på storyn.

I Sverige går serien, som fortfarande är populär, på Kanal 5. En så kallad spin-off på serien kom år 2005 kallad Joey, där bara rollfiguren Joey Tribbiani finns kvar. I den flyttar han till Los Angeles till sin syster Gina Tribbiani.


Vi firar födelsedag:
1932Ingemar Johansson, svensk boxare, världsmästare i tungvikt.1951David Coverdale, brittisk sångare.1958Joan Jett, amerikansk gitarrist, sångare och skådespelare.


1961Catherine Oxenberg, amerikansk skådespelare känd för sin roll som Amanda Carrington i tvåloperan Dynastin1984 – Henok Goitom Fotbollsspelare i AIK
Första matchen för AIK: 2 september 2012, hemma mot Helsingborgs IF (2-1) i Allsvenskan. Henok ersatte Daniel Gustavsson i den 73:e minuten.
Första målet för AIK: 4 oktober 2012, hemma mot FC Dnipro (2-3) i Uefa Europa League. Henok gjorde 2-1, framspelad av Helgi Daníelsson, i den 45:e minuten.
Bildbyrån

Vi lämnade er:
2007Marcel Marceau, 84, fransk mimartist.2008Olov Svedelid, 76, svensk författare.Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: