måndag 16 september 2013

Historiska händelser nu och då 16 September

1982 – Den maronitiska falangistmilisen utför massakern i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila i Beirut, Libanon. Massakern möjliggörs genom att den israeliska armén låter falangisterna komma in i lägren utan att ingripa under själva dåden. Massakern pågår till den 17:e.

Sabra och Shatila var två flyktingläger för palestinier i södra Beirut i Libanon. Den 16 och 17 september 1982, under landets inbördeskrig och medan Beirut befann sig under israelisk ockupation, massakrerade libanesisk kristen milis (falangisterna) hundratals palestinska flyktingar i de båda lägren. Detta skedde under Ariel Sharons tid som israelisk försvarsminister. Det är oklart huruvida han hade kunnat förutse vad som skulle ske.

Den 23 augusti hade falangisternas ledare Bashir Gemayel valts till Libanons president. Den 1 september träffade han Menachem Begin, Israels premiärminister, i Nahariya i norra Israel. Begin ville att Libanon skulle skriva under ett fredsavtal. Kanske diskuterades också situationen i Sabra och Shatila, källor på detta saknas. De syriska ledarna var rasande på Gemayel för att han hade träffat israelerna.
PLO:s uttåg hade övervaktas av en internationell styrka bestående av amerikanska och franska trupper och var placerad i västra Beirut. De amerikanska trupperna i denna lämnade Libanon den 10 september och de franska trupperna strax efter.
Den 11 september sa Ariel Sharon att 2000 terrorister fortfarande fanns kvar i palestinska flyktingläger nära Beirut. Detta påstod palestinierna inte var sant, men den 14 september mördades Bashir Gemayel när falangisternas högkvarter i Beirut sprängdes i luften.

Följande natt ockuperade israeliska styrkor västra Beirut, i strid med avtalet från augusti men mordet på Bashir Gemayel hade samtidigt förändrat läget. På kvällen den 16 september gick 150 beväpnade falangister under ledning av Elie Hobeika in i flyktinglägren Sabra och Shatila för att hitta den beväpnade PLO-milis som Israel trodde gömde sig i lägret. När falangisterna lämnade lägren 36 timmar senare lämnade de efter sig 700-800 döda palastinier, män, kvinnor och barn.

Sharon hade sagt till falangisterna några timmar innan intrånget att PLO hade mördat Gemayel och israelerna var därför väl medvetna om falangisternas ilskna känslor gentemot palestinierna. Det visade sig i efterhand att istället en syrisk agent, Habib Tanious Shartouni, erkände sig skyldig till mordet. Bevis för detta saknades dock.


2005 – Den värdefullaste av de tre Rembrandt-tavlor som stals vid en väpnad kupp mot Nationalmuseum i Stockholm i december 2000 återfinns i Köpenhamn.

Nationalmuseum i Stockholm. En av dem tvingar ner kvarvarande besökare och personal på golvet medan de andra två snabbt rusar uppför trapporna. Efter bara någon minut är de tillbaka med några små tavlor i händerna. Så springer de alla ut genom stora ingången och över gatan till Nybrokajen, där en motorbåt väntar. Med ett rytande går den stora aktersnurran igång, och båten försvinner med hög fart i mörkret.

Självporträtt av Rembrandt. Var vid försvinnandet iklädd svart ram.
Kuppen har bara tagit några minuter. Tjuvarna har bara fått med sig tre små tavlor, men men värdet av det stulna är desto större; närmare 300 miljoner kronor. Det handlar om ett självporträtt av Rembrandt, knappt större än ett vykort, och två små oljemålningar av Renoir. Det gör kuppen mot Nationalmuseum till en av historiens allra största konststölder.

De som begår sådana här brott är inga konstälskande gentlemannatjuvar. De stjäl inte för att kunna sitta i mysiga källarvalv och titta på berömda målningar samtidigt som de dricker fin konjak och röker cigarr. Det handlar om pengar, stora pengar, och brotten begås oftast av personer som har försänkningar i den internationella narkotika- och vapenhandeln.
Det visade sig snart att det fanns vittnen till tjuvarnas flykt. Flera personer hade sett dem hoppa ner i motorbåten och i full fart köra ut ur Nybroviken. Därefter hade en skeppare på en Djurgårdsfärja sett en snabb motorbåt gå in i Danvikstullskanalen. Efter bara några timmar hittades den övergivna flyktbåten vid Hammarbyslussen under Skanstullsbron.
Klipp från Aftonbladet:
Den mest värdefulla av de tre tavlorna som stals vid en väpnad kupp mot Nationalmuseum i Stockholm i december 2000 har återfunnits i Köpenhamn.

Greps på bar gärning

Köpenhamnspolisen spårade Rembrandtmålningen till ett hotell i den danska huvudstaden, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau. Tavlan påträffades på torsdagskvällen.
De fyra männen greps enligt polisen på bar gärning.
– Vi har under en tid genomfört en operation utifrån en förnimmelse om att det pågick handel med tavlan i Köpenhamn. Nu ligger målningen hos oss, säger Per Larsen, chefsinspektör hos polisen i Köpenhamn.
Rembrandtmålningen stals tillsammans med två Renoirmålningar, tillsammans värda cirka 80 miljoner kronor.


Vi firar födelsedag:
1925B.B. King, amerikansk bluesartist.1931Jan Johansson, svensk pianist och kompositör.1956Mickey Rourke, amerikansk skådespelare.1968Marc Anthony, puertoricansk-amerikansk sångare och musiker.1984Katie Melua, georgisk/brittisk sångare och musiker.
Vi lämnade er:
1920Dan Andersson, 32, svensk författare och poet.

Dan Andersson

1977Marc Bolan, 29, brittisk musiker.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: