måndag 23 september 2013

Historiska händelser nu och då 23 September

2001 – Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslas.
Dawit Isaak, född 27 oktober 1964, är en eritreansk-svensk journalist, författare och dramatiker.
Dawit Isaak kom till Sverige 1987 som flykting från självständighetskriget i Eritrea. Han hamnade i Lerum, försörjde sig som städare, och fick svenskt medborgarskap 1992. Dawit sade dock aldrig upp sitt eritreanska medborgarskap och är således medborgare i både Sverige och Eritrea. Efter krigets slut återvände Isaak till Asmara där han blev delägare i och arbetade som journalist på landets första oberoende tidning Setit.

Dawit Isaak är gift och har tre barn - tvillingarna Betlehem och Yoran och lillasystern Danait.

Den 23 september 2001 arresterades Isaak i sitt hem av eritreansk polis. Enligt den eritreanska regeringen sitter Isaak fängslad för brott mot rikets säkerhet.[2] Andra menar att Isaak arresterats på grund av en artikel, för att de i tidskriften Setit skrivit om en grupp politiker i regeringen – den så kallade 15-gruppen – som krävde demokratiska reformer i Eritrea. Samtidigt arresterades merparten av 15-gruppen.

Minst tio av de journalister och politiker som fängslades i september 2001 ska ha avlidit i fängelse, däribland den tidigare utrikesministern Mahmoud Sherifo och Dawit Isaaks kollega från tidningen Setit, Fessehaye "Joshua" Yohannes. Förutom Isaak sitter enligt IPI även journalisterna Mattewos Habteab, Dawit Habtemichael, Temesken Ghebreyesus, Emanuel Asrat, Seyoum Tsehaye, Hamid Mohammed Said, Saleh Al Jezaeeri (Al-Jezaeri), Fitzum Wedi Ade, Selamyinghes Beyene, Zemenfes Haile, Ghebrehiwet (Gebrehiwot) Keleta, Daniel Mussie och Tura Kubaba fängslade utan rättegång.

I april 2002 rapporterade den amerikanska pressorganisationen CPJ (Committee to Protect Journalists) att Isaak lagts in på sjukhus för behandling av tortyrskador. Regeringen förnekar att han har torterats men tillåter ingen att träffa honom, det finns få uppgifter om hur han har det i fängelset. Dawit Isaak har inte åtalats för något utan sitter fängslad utan rättegång.

I en intervju med Eritreas president Isaias Afewerki, den 26 maj 2009, sade han följande: "We will not have any trial and we will not free him. We know how to handle his kind." samt "To me, Sweden is irrelevant. The Swedish government has nothing to do with us." ("Han ska inte få någon rättegång och vi kommer inte frige honom. Vi vet hur hans sort ska tas." och "För mig är Sverige irrelevant. Den svenska regeringen har ingenting med oss att göra".)

Tidigt på morgonen den 19 november 2005 fick hans hustru telefonsamtal från Dawit Isaaks syster med besked om att han frigivits efter 1 518 dagar i fängelse och nu befann sig hemma hos henne. Sveriges dåvarande ambassadör Bengt Sparre, som en längre tid hade arbetat med relationen till regimen i Eritrea, meddelade att Isaak var i bra skick. Några dagar senare uppkom dock frågetecken om Isaak verkligen var frigiven och den 2 december fick Utrikesdepartementet (UD) uppgiften från eritreanska myndigheter att Isaak bara hade haft permission.

Svenska medier rapporterade den 3 februari 2009 att Dawit Isaak åter befann sig på sjukhus. Samma dag skickades den stockholmsbaserade ambassadören Fredrik Schiller till Eritrea. Samtidigt ökade pressen på utrikesminister Carl Bildt att lösa fallet. På en fråga från Cecilia Wigström, om Bildt är beredd att åka till Eritrea för att verka för Isaaks frisläppande, svarade Bildt att fallet har hög prioritet för utrikesförvaltningen men att han inte kan redogöra för några detaljer, vilket beror på att svenska Utrikesdepartementet UD har använt sig av så kallad tyst diplomati i ärendet.
Den 11 februari rapporterades att Schiller var tillbaka i Sverige med oförrättat ärende, sedan dess har opinionen hårdnat allt mer för att UD skall vidta kraftfulla åtgärder för att få Isaak frisläppt. Vissa inom viss media kräver att Bildt personligen åker till Asmara, samtidigt som även somliga inom oppositionen trycker på för att Bildt ska resa.

Isaak är både svensk och eritreansk medborgare. De eritreanska myndigheterna anser att eftersom han befann sig i Eritrea när han greps, lyder han under eritreanska lagar och hans fall är därför en intern angelägenhet. Det svenska medborgarskapet skulle således inte ha någon betydelse i det här fallet, vilket inverkar på svenska UD:s möjligheter att agera.

Den 3 maj 2009, på pressfrihetens dag, släppte reggaegruppen Drömspår låten Frige Dawit Isaak!. I texten uppmanas Carl Bildt att åka ner till Eritrea för att förhandla om Dawit Isaaks frigivning. Låten har uppmärksammats i pressen, på bloggar och MySpace.

Även Bruce Springsteen och Madonna har krävt Isaaks frigivning.


2009Helikopterrånet i Västberga. Rånare bärgar en okänd mängd kontanter med en stulen helikopter.
Helikopterrånet i Västberga genomfördes på morgonen den 23 september 2009 mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga i södra Stockholm. Rånarna hade tillgripit en helikopter av modell Bell 206 Jet Ranger som de använde för att hämta bytet från värdedepån. Det var första gången som en helikopter användes vid ett rån i Sverige. Polisflygets helikoptrar på MyttingeVärmdö lyfte inte eftersom någon hade placerat en bombattrapp på landningsplatsen. Bytets storlek blev enligt en uppgift till TT 39 miljoner kronor.

Ingen del av bytet har ännu återfunnits. Under rättegången, som hölls i augusti 2010, erkände Safa Kadhum att han var en av de tre maskerade männen som var inne i värdedepån.

Rånet fick stor uppmärksamhet, även i utländska massmedier. Det var toppnyhet på BBC:s och Times webbplatser, och bland CNN:s Europanyheter. Även tyska ARD hade ett reportage i sin huvudnyhetssändning klockan 20:00 samma dag.

Under natten till den 23 september 2009 stals en helikopter av typen Bell 206 Jet Ranger från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje. För att hindra polisen hade fotanglar placerats ut i Västberga-området och ett bombliknande föremål hade ställts vid Stockholmspolisens dåvarande enda helikopterbas i Stockholmsområdet, i MyttingeVärmdö, vilket under flera timmar hindrade de två polishelikoptrarna av typen EC 135 från att lyfta och delta i rånarjakten.

Den stulna helikoptern anlände strax efter klockan fem på morgonen ovanför G4S värdedepå i Västberga, och tre eller fyra personer landsattes på taket. De använde slägga för att forcera en ruta i den pyramidformade taklanterninen (glasöverbyggnad). Sprängladdningar detonerades inne i byggnaden utan att någon människa kom till skada. Ett antal säckar med pengar lastades ombord i helikoptern som då stod parkerad på taket med motorn igång. Ungefär en kvart senare anlände en polispatrull som spärrade av området i väntan på förstärkningar. Patrullen begärde tillstånd om att få skjuta verkanseld mot helikoptern, men svaret från polisledningen blev nekande. Ytterligare några minuter senare lyfte helikoptern med alla rånarna och bytet ombord, och gav sig av från platsen. En rote av flygvapnets JAS 39 Gripen fanns i beredskapsläge över Östersjön. Ordern till planen blev dock att inte agera, då rånet var en polisiär och inte militär fråga.

Vid 8-tiden samma dag hittades den övergivna helikoptern i ett skogsbryn på ett fält mellan Skavlötens motionsspår och Rönninge by i Arninge cirka tre mil norr om Stockholm. Vid trettontiden oskadliggjordes det bombliknande föremålet vid polisens helikopterbas. Det visade sig vara en attrapp.

Enligt rikskriminalen ska också rånarna först ha dumpat av byte eller rånare i Draget utanför Norsborg. Efter det ska helikoptern ha flugits norrut till Ekerö och till en badplats vid Grimsta för att dumpa byte eller rånare. Därefter lämnades helikoptern intill skogsbrynet på ett fält mellan Skavlötens motionsspår och Rönninge by i Arninge cirka tre mil norr om Stockholm.


Vi firar födelsedag:
1930Ray Charles, amerikansk sångare, kompositör, pianist.1949Bruce Springsteen, amerikansk sångare, låtskrivare.1959Jason Alexander, amerikansk skådespelare.1962Åke Lilljebjörn, ishockeymålvakt, VM-guld och kopia av Svenska Dagbladets guldmedalj 1987AIK Ishockey 1987-1990 Elitserien1983Emma Johansson, svensk OS-silvermedaljör i cykling 2008.
Vi lämnade er:
1939Sigmund Freud, österrikisk läkare och författare, grundare av psykoanalysen.

Sigmund Freud (1926).

1968Padre Pio, italienskt helgon.

Sankt Padre Pio


Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

är här o läser