fredag 20 september 2013

Historiska händelser nu och då 20 September

1519Ferdinand Magellan inleder sin världsomsegling.
Ferdinand Magellan, egentligen Fernão de Magalhães, född 1480 i Sabrosa, Portugal, död 27 april 1521 på ön Mactan, Filippinerna, var en portugisisk sjöfarare och upptäcktsresande som seglade för både Portugal och Spanien. Han var den förste att segla från Europa västerut till Asien och han var den som namngav Magellans sund i Stilla Havet. Han var också den förste att segla jorden runt, om än inte i samma resa; i en tidig resa seglade han från Europa österut till Indonesien och i sin sista resa nådde han samma longitud från andra hållet.

Den 20 september 1519 startade de resan mot Sydamerika med målet att finna en passage till Stilla havet. Magellan hämtade proviant på Teneriffa och seglade sedan förbi Kap Verde (3 oktober) innan de tog kurs mot Brasilien. Den 20 november korsade flottan ekvatorn. På grund av denna sydliga kurs missade de en del av passadvinden något som fördröjde resan. De spanska kaptenerna kritiserade Magellan. Ledaren såg sin auktoritet i fara och arresterade Juan de Cartagena som var den andra ledaren.
I början av november 1520 seglade man igenom det som senare kom att kallas Magellans sund på den sydamerikanska kontinentens sydspets och tog sig därifrån tvärs över Stilla havet och kom fram till Filippinerna den 16 mars 1521 och gick där in i ett krig mellan öarna Cebu och Mactan på Cebus sida. Magellan dog i strid i Lapu-Lapu på Mactan den 27 april av ett spjut i bröstet i en strid ledd av hövdingen Lapu-Lapu. Endast 18 av hans omkring 250 besättningsmän och ett av de fem fartygen i hans flotta återvände till Spanien 1522, efter att ha seglat runt Afrika under Juan Sebastián Elcanos befäl.


1859Zoo i Köpenhamn öppnas.
Köpenhamns Zoo, København Zoo, Zoologisk Have i København, djurparkValby Bakke i Frederiksbergs kommun , Danmark.

Köpenhamns zoo är Danmarks största djurpark med omkring 3 300 djur, fördelade på 264 arter. Det är landets tredje största attraktion med 1,3 miljoner besökare årligen. Tillika är djurparken en av Europas äldsta, öppnad 1859. Det är den enda zoologiska trädgård i Norden som visar djur från samtliga världsdelar. Det enda som uppenbart saknas är ett akvarium.

Köpenhams zoo är den enda parken utanför Australien som visar tasmansk djävul.


Vi firar födelsedag:
1934Sophia Loren, italiensk skådespelare.1937Monica Zetterlund, svensk skådespelare och artist.1956Thomas Gylling, programledare i radio och tv.1969Robert Jelinek, svensk skådespelare, sångare och musiker (gitarr, tenorsaxofon, munspel, congas).


1971Henrik Larsson, svensk fotbollsspelare, VM-brons och kopia av Svenska Dagbladets guldmedalj 1994.
Vi lämnade er:
2004Brian Clough, engelsk fotbollsspelare och manager.2011Gaby Stenberg, 88, svensk skådespelare.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

Har varit här