söndag 29 september 2013

Historiska händelser nu och då 29 September

1306 – Den svenske kungen Birger Magnussons bröder Erik och Valdemar tillfångatar sin bror på hans gård Håtuna i Uppland i vad som har gått till historien som Håtunaleken.

När Magnus Ladulås avled 1290 var hans son Birger Magnusson bara 10 år. Han hade redan som fyraåring valts till tronföljare, och han (och konungariket Sverige) fick nu en förmyndare, marsken Torgils Knutsson.

Hertig Erik (Birgers yngre bror), ett möjligen bättre ämne till kung och en ledargestalt och politiker, försökte skapa ett eget rike omkring Bohuslän, som han fått genom gifte med norska prinsessan Ingeborg, och Halland, i gränsen mellan Sverige, Norge och Danmark. När Torgils Knutsson återvände från det tredje och sista korståget i Finland 1293 hade det inrikespolitiska läget utvecklats till en fejd mellan de tre bröderna där Valdemar stödde Erik mot kung Birger och marsken fortsatte att stötta sin kung.

1304 hade hertigarna skrivit under ett dokument som innebar att de inte hade rätt att bedriva egen utrikespolitik och inte skulle vistas vid hovet om de inte blivit kallade. Bitterheten över denna överenskommelse var sannolikt huvudorsaken till Håtunaleken. 1305 tillfångatogs marsken Torgils Knutsson av hertigarna och han avrättades 1306 genom halshuggning i Stockholm.

Följden blev inbördeskrig, men 1306 hade känslorna svalnat såpass att hertigarna gick med på att erkänna Birgers son Magnus som tronföljare

Erikskrönikans knittelvers berättar på rim om hur Håtunaleken utspelar sig. Enligt krönikan inleds händelserna den 29 september 1306, då hertig Erik och hertig Valdemar anlände från en bröllopsfest i Bjälbo till kung Birger på hans kungsgård, Håtuna vid Mälaren. De togs emot väl, med stor fest, av Birger, som inte då visste vad försåt hertigarna planerade. I hemlighet väpnade sig nämligen hertigarnas män, och då kvällen kom tillfångatog de på hertigarnas befallning både Birger och hans drottning.
Hertigarna förde först Birger till Stockholm, men släpptes där inte in av det till Birger trogna borgerskapet. Valdemar och Erik tog därför Birger till Nyköpingshus för att där låta honom fängslas.
Under all uppståndelse som gripandet fört med sig på Håtuna, hade en hovsven vid namn Arvid Smålänning lyckats undgå hertigarna, och tagit med sig Birgers son Magnus bort från kungsgården. Kung Birgers son Magnus räddades till Danmark, där han togs om hand av kung Erik Menved.
Birger hölls fången till dess att han lovade att dela det dåvarande Sverige med Valdemar och Erik. Han släpptes fri endast efter det att han förlorat två tredjedelar av riket till sina bröder. Dessa händelser blev sedan kända som Håtunaleken.


1708Slaget vid Lesna.
Slaget vid Lesna eller Lesnaja var ett slag under stora nordiska kriget och stod den 28 eller 29 september 1708 (beroende på kalender) mellan en svensk här under Adam Ludwig Lewenhaupt av Sverige och en rysk här under Peter den store av Ryssland. Slaget blev en rysk seger och förnödenheterna som Karl XII behövde för framryckningen mot Moskva förstördes.

Slaget kom att stå vid Lesnaja (Liesna, Lesna) i nuvarande Vitryssland. Natten var regnig och kall och Lewenhaupts armé fick inta förhöjd stridsberedskap då ryssarna fanns i närheten. Vid fyratiden på morgonen anlände en spaningsrapport om att en större rysk styrka stod stridsberedd vid Propoisk. Vid elvatiden på förmiddagen utsattes delar av armén för skottlossning och svenskarna förlorade snabbt terräng. Ett svenskt motanfall sattes in och det ryska anfallet kom av sig.

Ryssarna anföll på två kolonner, varav den högra leddes av tsaren själv och den vänstra av furst Aleksandr Mensjikov. Den ryska styrkans överlägsenhet medförde att de bakre svenska förbanden tillfogades stora förluster och Hälsinge regementes andra bataljon blev i det närmaste utplånad. Det svenska infanteriet drogs tillbaka för att kavalleriet skulle kunna göra ett motanfall.

De Lewenhauptska trupperna formerade sig på fältet, varefter det rådde en timmes uppehåll i striderna. Vid fyratiden på eftermiddagen återupptogs striderna, men förhållandena försämrades när ett snöblandat regn började falla och solen var på väg att gå ner. Ryska kavalleritrupper anföll, men vek tillbaka för svenskarnas beskjutning. När mörkret föll drog sig ryssarna tillbaka och efter några timmar började Lewenhaupt utrymma och ta sig över bron över floden Lesnjanka. Trossen och artilleriet körde fast, bronskanonerna gömdes i sumpmarken och trängen lämnades kvar. En del soldater lämnade förbanden, plundrade trossen och försvann i alkoholens dimmor.


Vi firar födelsedag:
1927Rune Gnestadius, ("Gnesta-Kalle"), svensk radio-, tv-producent, programledare, musiker (dragspel) och kapellmästare.



1931Anita Ekberg, svensk skådespelare.



1956Sebastian Coe, brittisk friidrottare och konservativ politiker.



1967Brett Anderson, brittisk sångare.



1969Erika Eleniak, amerikansk skådespelare och fotomodell.




Vi lämnade er:
1560Gustav Vasa, svensk riksföreståndare 15211523 och kung av Sverige sedan 1523.


2010Tony Curtis, 85, amerikansk skådespelare.




Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

varit här o läst