onsdag 21 augusti 2013

Historiska händelser nu och då 21 Augusti

1911Mona Lisa stjäls från Louvren i Paris.
Den franske avantgardepoeten Guillaume Apollinaire, som tidigare krävt att museet skulle brännas ned, fängslades den 7 september misstänkt för stölden. Även hans nära vän Pablo Picasso förhördes. De båda släpptes dock snart och målningen antogs sedan förlorad för alltid.
Emellertid visade det sig att en anställd på museet, Vincenzo Peruggia, stulit konstverket utklädd till byggnadsarbetare genom att helt enkelt gömma det under sin rock och promenera ut ur byggnaden. Stölden utförde han på uppdrag av Eduardo de Valfierno som i sin tur hade givit den franske förfalskaren Yves Chaudron i uppdrag att ta fram en serie reproduktioner av målningen som skulle säljas som det saknade originalet.
Chaudron behövde dock inte originalmålningen för sitt värv och kontaktade därför aldrig Peruggia efter stölden. Peruggia, som stulit konstverket av patriotism och hållit det gömt i sin lägenhet under två år, tappade tålamodet och greps till slut då han den 10 december 1913 gav sig till känna hos en florentinsk konsthandlare i hopp om att få den hittelön som utlovats. Mona Lisa ställdes därefter ut på flera olika platser runt om i Italien innan det 1913 återfördes till Louvren.

1966Essingeleden öppnas i Stockholm.
Essingeleden är en motorväg mellan Solna och Västberga som går längs västra sidan av Stockholms innerstad samt inom en del av Solna. Essingeleden är Sveriges mest trafikerade väg. Vägen är en del av E4 och E20. Essingeleden går från Pampas trafikplats i Solna, över Kungsholmen (förbi Stadshagen, Lindhagen, Kristineberg och Fredhäll) och öarna Lilla Essingen och Stora Essingen och vidare på broar över Gröndal, Aspudden och Liljeholmen och till Nyboda trafikplats i Västberga.
Essingeleden kan benämnas som stadsmotorväg eftersom motorvägen går rakt genom bebyggelse som fanns redan före den tid då motorvägen byggdes. Den är en del av den framtida Stockholms ringled
Under uppförandet av Fredhällsbrons västra brospann gav en provisorisk bärkonstruktion av stålfackverk vika, vilket hade till följd att ett 30 meter långt spann av bron rasade den 10 december 1964. Olyckan försenade bygget med ett par månader.

Under projektets gång beslöts det att Sverige skulle införa högertrafik. Därför fick trafikplatsernas anslutningar ändras något liksom invigningen. Den 21 augusti 1966 öppnades den östra körbanan med två temporära körfält i vardera riktningen. Först i september 1967 efter att högertrafik införts öppnades den västra körbanan och vägen blev en av Sveriges första sexfiliga motorvägar.


Vi firar födelsedag:
1936Wilt Chamberlain, amerikansk basketspelare.

Wilt Chamberlain 1959.

1952Joe Strummer, brittisk musiker, mest känd som sångare och gitarrist i The Clash.1982Kim Andersson svensk handbollsspelare.1986Usain Bolt, jamaicansk friidrottare.

Bolt efter finalen på 100 m på OS 2008.

1989Hayden Panettiere, amerikansk skådespelare

Hayden Panettiere i Beverly Hills, oktober 2009


Vi lämnade er:
1912William Booth, Frälsningsarméns grundare.2005Robert Moog (Bob Moog), amerikansk synth-pionjär.Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Bloggaren sa...

Intressant om Mona Lisa, visste inte att den hade stulits.
Kul fakta