måndag 12 augusti 2013

Historiska händelser nu och då 12 Augusti

1877Thomas Edison får sin uppfinning fonografen att fungera för första gången.
Fonograf är en maskin för inspelning, upptagning och återgivning av ljud. Ljudet lagras som spår på en cylinder. Fonografen uppfanns av Thomas Edison 1877 och såldes kommersiellt 1890-1925. Principen bygger på en apparat som registrerar svängningar och som fransmannen Léon Scott konstruerade redan 1857.

Fonografen var den första maskinen som kunde spela in, bevara och återge ljud. På de äldsta modellerna graverades ljudspåret in i ett tunt lager av metallfolie. Senare versioner använde sig av material som vax och celluloid. Ljudvågor överförs via ett membran till ett metallstift (nål) som då vibrerar i takt med vågorna. Stiftet ristar in ett spår i den roterande cylindern.

Grundprincipen för ljudåtergivningen är densamma som sedermera för grammofonskivan. Skillnaden är att fonografen registrerar ljudet i ett vertikalt ljudspår medan grammofonen (i mono) registrerar ljudet horisontellt


2000 – Den ryska atomubåten Kursk förliser i Norra Ishavet.
K-141 Kursk var en rysk atomubåt av Antej-klassen, tillhörande Norra flottan, namngiven efter staden Kursk. Ubåten byggdes 1992 och tjänstgjorde från december 1994 till 12 augusti 2000, då hon under en rysk flottuppvisning sjönk till botten i Norra ishavet efter en explosion ombord. 118 besättningsmän omkom. Att några av dem levde åtskilliga timmar i en sluten sektion av ubåten bevisas av de brev till nära och kära som har återfunnits. I flera dagar hoppades man kunna undsätta besättningen. Olyckan utlöste en inrikespolitisk debatt i Ryssland, där president Vladimir Putin beskylldes för att ligga och sola på sin datja i Sotji istället för att söka hjälp från NATO att rädda besättningen. Ubåten bärgades till slut, i två etapper, 2001 och 2002 och de 115 besättningsmäns kroppar som återfanns fick en värdig begravning.

Den officiella huvudteorin om hur olyckan egentligen gick till är att väteperoxidbränslet i en torped av misstag exploderade inuti ubåten, vilket startade en brand, som två minuter senare fick dess övriga torpeder att explodera.

En teori, som bland annat delas av Jan Guillou är att en amerikansk ubåt av misstag sänkte Kursk. Två amerikanska ubåtar ska ha skuggat Kursk då man fått uppgifter att denna ska testa en toppmodern torped som skulle överklassa vad Nato-länderna hade. Amerikanarna tappar efter en stund bort den ryska ubåten och börjar cirkulera och söka febrilt efter den. Samtidigt som en av dem återfinner den ryska ubåten hör de hur denna öppnar torpedluckorna. Man hör hur vattnet svallar in i torpedtuberna och i ren panik avfyrar amerikanarna då en torped vilken träffar Kursk som havererar och sjunker till botten.


Vi firar födelsedag:
1915Sickan Carlsson, svensk skådespelare.1931 – Kalle Sändare, svensk komiker och telefonskämtare1945Peter Criss, amerikanska rocktrummis en av originalmedlemmarna i hårdrockbandet Kiss.1949Mark Knopfler, brittisk musiker, gitarrist, sångare och kompositör.1961Olle Ljungström, svensk artist.
Vi lämnade er:
1674Lasse Lucidor, svensk författare, diktare och sångare.1964Ian Fleming, engelsk författare, skapare av James Bond.
Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

mpnga stora namn som lämnat oss :)