lördag 31 augusti 2013

Historiska händelser nu och då 31 Augusti

1888Jack Uppskäraren mördar sitt första offer, Mary Nichols.
Jack Uppskäraren (engelska: Jack the Ripper), var en eller möjligtvis flera seriemördare som mellan augusti och november 1888 mördade ett antal kvinnor som nattetid försörjde sig på prostitution i East End, London. Polisen löste aldrig officiellt fallen. Antalet offer som Jack Uppskäraren mördade är okänt.

Jack Uppskärarens identitet är en klassisk mordgåta, och det enda man med säkerhet vet om honom är att det var en mansperson, och enligt vittnen, klädd i skärmmössa och sjömansrock. Troligtvis hade han även kunskaper i anatomi, även om det antagligen varit tillräckligt med de handlag som exempelvis en slaktare eller en styckare på slakteri är i besittning av. Nutida spekulationer om vem han kan tänkas vara stannar vid just spekulationer. Det finns ett antal lösningar till gåtan: Somliga menar att det var en amerikansk kirurg. En teori hävdar är att det var en advokat som begick självmord samtidigt som mordvågen upphörde. Polisen hade mängder av misstänkta och hundratals personer som togs in till förhör, men lyckades inte binda någon av dem till brotten. Den allmänna uppfattningen (som styrks vid genomläsningen av interna polisrapporter) är att Scotland Yard - trots en mängd vitt skilda förslag levererade långt senare av en del högre polisbefäl som Sir Robert Anderson, Donald Sutherland Swanson, Frederick George Abberline, Sir Melville Macnaghten med flera - inte kände till mördarens identitet, vilket också erkändes öppet av en del andra befäl.


1997Prinsessan Diana omkommer efter en bilolycka i Paris.
Diana, prinsessa av Wales, Diana Frances, född Spencer 1 juli 1961 i Park House, Sandringham, Norfolk, död 31 augusti 1997 i Paris, var första hustru till Charles, prins av Wales. De gifte sig 29 juli 1981 i Sankt Pauls-katedralen i London (skilda 28 augusti 1996). Hon är mor till prins William och prins Harry.
Diana var ättling till flera engelska regenter såsom Karl I, Karl II och Jakob II. Hennes föräldrar var Edward John Spencer, 8:e earl Spencer (1924–1992) och hennes mor var Frances Ruth Burke-Roche. Hon växte upp på släktgodset Althorp House i Northamptonshire i England. Som prinsessa av Wales väckte Diana mycket stor medial uppmärksamhet och hon blev snabbt en stilikon. Den uppslitande skilsmässan kom att skildras ingående av media vilket väckte etiska frågor om mediabevakningen av offentliga personer. Diana var beskyddare av flera välgörenhetsorganisationer och har ihågkommits bland annat för sitt engagemang för aids-sjuka och mot landminor.

Den 31 augusti 1997 var Diana involverad i en bilolycka vid Pont de L'Alma-tunneln i centrala Paris tillsammans med den man som utpekats som hennes pojkvän, Dodi Fayed (son till Harrods dåvarande ägare Mohamed Al-Fayed), deras chaufför Henri Paul, och Dodis livvakt Trevor Rees-Jones.
Sent på kvällen lördagen 30 augusti lämnade Diana och Fayed Hôtel Ritz vid Place Vendôme i Paris och färdades längs floden Seines norra bank. Kort efter midnatt den 31 augusti körde deras Mercedes-Benz 600 SEL in i tunneln under Place de l'Alma, samtidigt som de förföljdes av nio franska paparazzi-fotografer i olika fordon och en motorcykelburen kurir.
Vid tunnelns början slog deras bil i den högra sidan av tunneln och flög över den tvåfiliga vägen över till vänstra sidan av tunneln och frontalkrockade med den trettonde pelaren som håller uppe taket. Medan prinsessan och hennes medpassagerare låg svårt skadade i bilvraket fortsatte fotograferna att ta bilder.
Dodi Fayed och chauffören Henri Paul dödförklarades båda direkt på platsen. Fayeds livvakt Trevor Rees-Jones var allvarligt skadad, men överlevde. Diana räddades, vid liv, från bilvraket och efter försök att stabilisera henne på platsen fördes hon med ambulans till Pitié-Salpêtrière Hospital, dit hon anlände strax efter klockan 02 på natten. Trots upprepade försök att rädda hennes liv, var hennes inre skador för omfattande. Två timmar senare, klockan 04 den morgonen, förklarade läkarna henne död.
Vi firar födelsedag:
1948Rudolf Schenker, tysk gitarrist och låtskrivare i Scorpions.1949Richard Gere, amerikansk skådespelare.1956Kent Nilsson, hockeyspelare


1963Carin Hjulström-Livh, journalist och programledare.1978Hannah Graf, svensk fotomodell.
Vi lämnade er:
1997Dodi Fayed, egyptisk affärsman Diana, prinsessa av Wales, döda efter en bilolycka.


2009Torsten Lindberg, fotbollsmålvakt och tränare, OS-guld 1948.

Torsten Lindberg 1948


Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: