fredag 16 augusti 2013

Historiska händelser nu och då 16 Augusti

1896Guld hittas för första gången i amerikanska Klondike.
Klondike eller Klondyke är en region i Yukon i nordvästra Kanada, öster om gränsen till Alaska. Den ligger runt floden Klondike. Klondike är känt för guldrushen när guld upptäcktes här 1896 i Bonanza Creek och Eldorado Creek, vilket blev startskottet för en omfattande guldrush.
Nyheterna spreds snabbt till andra guldgrävarsamhällen i Yukonflodens dal. Området där guld först hittades hette från början Rabbit Creek, men döptes om till Bonanza Creek eftersom området drog till sig extremt mycket människor i jakt efter guld. Området registrerades tämligen omgående av guldletare som tidigare arbetat omkring Fortymile River och Stewart River.

Efter en topp runt 1900 började tillgången på guld att minska och avtog sedan kraftigt under det följande decenniet. Fortfarande utvinns dock en liten mängd guld här.

1977Elvis Presley, amerikansk sångare och skådespelare avlider
Elvis Aaron Presley, född 8 januari 1935 i Tupelo i Mississippi, död 16 augusti 1977 i Memphis i Tennessee, var en amerikansk rocksångare, musiker och skådespelare. Han är en av 1900-talets mest framträdande underhållare och kallas ofta The King (Kungen). Elvis Presley har sålt över en miljard skivor världen över. Detta gör honom till den bäst säljande artisten genom tiderna.

Fram till sin död uppträdde Presley på otaliga platser runt om i Amerika. Han hade en turnéstart inbokad den 17 augusti 1977, men hittades livlös på badrumsgolvet i Graceland dagen innan turnéstarten av sin dåvarande flickvän Ginger Alden. Återupplivningsförsöken på Presley misslyckades och han förklarades död den 16 augusti 1977 klockan 15.30 på sjukhuset Baptist Memorial. Efter obduktionen av Presleys kropp offentliggjorde man hjärtfel som dödsorsak. Det står dock klart att det var ett långvarigt och intensivt missbruk av främst receptbelagda tabletter som bröt ner honom. Obduktionsrapporten kommer på begäran av Vernon Presley att bli släppt först 2027, 50 år efter Elvis död. Anledningen till detta tros vara för att skydda Elvis rykte. Presleys enda barn, dottern Lisa Marie Presley bodde på Graceland natten då Presley dog. Han och ex-hustrun Priscilla hade gemensam vårdnad av Lisa. Ett av Presleys två privata jetplan (båda finns att beskåda på Graceland) är döpt efter dottern Lisa-Marie.

Efter Presleys död har det uppstått rykten om att dödsfallet skulle vara iscensatt och personer har uppgivit att de sett honom runt om i världen.


Vi firar födelsedag:
1958Madonna, amerikansk sångare.1967Ulrika Jonsson, brittisk TV-programledare, skådespelare och författare.


1967Cajsa-Stina Åkerström, svensk sångare.1973Fredrik Wikingsson, svensk författare, journalist, DJ och programledare.1974Magnus Betner, svensk standupp komiker.
Vi lämnade er:
2002Arne Tammer, svensk idrottsinstruktör.2004Ivan Hlinka, tjeckisk ishockeyspelare, förbundskapten i ishockey.
Allt för nu

Vi är överallt

2 kommentarer:

trollet sa...

Fred Åkerströms dotter... ;-)

Anonym sa...

Inte ofta mankommer in här o ser att man redan vet saker :)