onsdag 7 augusti 2013

Historiska händelser nu och då 7 Augusti

1942Slaget om Guadalcanal inleds. Den 7 augusti 1942 påbörjade de allierade styrkorna, bestående av mestadels amerikanska trupper, sina landstigningar på öarna Tulagi och Florida (Nggela Sule) i södra Salomonöarna med målet att förhindra japanska trupper att använda öarna som baser för att störa de allierades konvojtransporter med proviant mellan USA, Australien och Nya Zeeland.

De allierade hade även för avsikt att använda Guadalcanal och Tulagi som baser för att stödja fälttåget för att så småningom erövra eller nedkämpa den stora japanska basen vid RabaulNiu Briten. De allierade krossade de underlägsna japanska försvararna som hade ockuperat öarna sedan maj 1942 och tagit Tulagi och Florida samt ett flygfält (senare döpt Hendersonfältet) som var under uppbyggnad av japanerna på Guadalcanal.

1947Kon-Tiki, Thor Heyerdahls flotte av balsaträ, grundstöter på Raroia i Tuamotuöarna efter en seglats på när 7 000 km under 101 dagar. Heyerdahl visar därmed att det varit möjligt för forntida människor att ta sig över Stilla Havet från Sydamerika.
Kon-Tiki byggdes av nio stockar i balsaträ. Ingen spik eller ståltråd användes, endast rep av hampa. Bamburör, vass, bananblad och några furuplankor utgjorde övrigt byggnadsmaterial. Besättningen bestod av sex personer: fem norrmän och svensken Bengt Danielsson.

Seglatsen utgick från Callao i Peru den 28 april 1947, och tog slut på ett korallrev vid ön Raroia i Polynesien den 7 augusti efter en seglats på nära 7 000 km under 101 dagar. Heyerdahl visade därmed att det varit möjligt för forntida människor att ta sig från Sydamerikas kust västerut till Polynesiens övärld i Stilla havet.
Vi firar födelsedag:
1876Mata Hari, nederländsk magdansös, legendarisk spion.1877Ulrich Salchow, svensk konståkare. Sveriges mest framgångsrike med OS-guld 1908 och 10 VM-guld. ordförande för AIK från 1928 till 1939.1926Sven "Plex" Petersson, svensk sportkommentator.1958Bruce Dickinson, brittisk sångare i Iron Maiden.1975Charlize Theron, sydafrikansk skådespelare.
Vi lämnade er:
1957Oliver Hardy, amerikansk skådespelare, Helan.2012 – Thomas Malmquist, 66, svensk sportjournalist.
Allt för nu

Vi är överallt

Inga kommentarer: