lördag 10 augusti 2013

Historiska händelser nu och då 10 Augusti

1628Regalskeppet Vasa sjunker.
När Vasa byggdes var hon tänkt att vara en symbol för Sveriges militära och politiska makt samt Gustav II Adolfs auktoritet som krigarkung. Stora kostnader lades ner på att dekorera och utrusta skeppet. Hon var även ett av de största och tyngst bestyckade krigsfartygen i världen när hon byggdes och var utsmyckad med hundratals skulpturer i bjärta och levande färger. Den direkta orsaken till att Vasa förliste var att hon var för instabil för att kunna segla i hårdare vind.

Efter några tidiga misslyckade försök att bärga henne på 1600-talet, glömdes Vasa i stort sett bort. Skeppets ungefärliga position förblev känd in på mitten av 1800-talet, men inga allvarliga försök gjordes för att bärga det. År 1956 lyckades amatörforskaren och ingenjören Anders Franzén, tillsammans med dykaren Per Edvin Fälting, åter bestämma Vasas exakta position och efter flera år av marinarkeologiska utgrävningar och förberedelser lyftes Vasa över vattenytan 24 april 1961. Sedan 1990 är fartyget del av en permanent utställning i VasamuseetDjurgården i Stockholm. Vasa har blivit en av Sveriges populäraste sevärdheter och lockade mellan 1961-2011 över 29 miljoner besökare.

1792 – Monarkin störtas genom ett uppror under Franska revolutionen.
Franska revolutionen betecknar den period av politiska omvälvningar i Frankrike som inleddes 1789 och vanligen anses ha avslutats 1799. Genom revolutionen avskaffades en absolut monarki med feodala privilegier för adeln och prästerskapet; i dess ställe kom ett statsskick som ville utgå från upplysningens idéer. Revolutionens ideal var "liberté, egalité, fraternité", franska för frihet, jämlikhet, broderskap, och dessa ledord används i debatten än idag. Omvälvningen var förenad med betydande konflikter. Våld ansågs av revolutionärerna vara nödvändigt för att kunna störta den sittande makten.

Revolutionen fick stor inverkan även på övriga Europa och världen. I förlängningen ledde den till att liberal demokrati infördes, en rad monarkier ersattes av republiker, feodala privilegier avskaffades, samhällen sekulariserades, och total krigföring uppfanns.


Vi firar födelsedag:
1933Doyle Brunson, amerikansk pokerspelare.

Doyle Brunson.jpg

1951Plura Jonsson, svensk låtskrivare, sångare, gitarrist och författare.1959Rosanna Arquette, amerikansk skådespelare.

Rosanna Arquette vid Monte Carlos TV-festival 2012.

1960Antonio Banderas, spansk skådespelare.1971Matti Berenett, svensk skådespelare.
Vi lämnade er:
1983Ruben Rausing, svensk företagare, grundare av Tetra Pak.2008Isaac Hayes, amerikansk sångare och låtskrivare.

Isaac hayes 1973.jpg


Allt för nu

Vi är överallt

1 kommentar:

Anonym sa...

Nya fina lektioner